Sfatul unui fost poliţist din Cluj, umilit de şefi după ce a vrut să-l sancţioneze în trafic pe adjunctul IPJ, pentru agentul Godină: „Să aibă grijă şi cum calcă!”

Sfatul unui fost poliţist din Cluj, umilit de şefi după ce a vrut să-l sancţioneze în trafic pe adjunctul IPJ, pentru agentul Godină: „Să aibă grijă şi cum calcă!”

Marian Godină, poliţistul braşovean umilot de şef pentru că şi-a făcut datoria. FOTO: Arhivă personală

Sergiu Todea, fost poliţist la Rutieră în Cluj, umilit de şefii săi după ce a vrut să-l sancţioneze în trafic pe adjunctul IPJ, i-a transmis un mesaj de încurajare, dar şi de avertizare agentului braşovean Marian Godină. Ieşit din Poliţie după ce a câştigat procesul împotriva foştilor săi şefi, Todea îi spune lui Godină că trebuie să lupte până la final cu corupţia din sistem, dar să fie atent că va fi vânat la fiecare pas.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ieşirea la pensie a şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov, Ioan Aron, după ce l-a umilit pe poliţistul Marian Godină în faţa colegilor pentru că a amendat un şofer care nu acordase prioritate unui pieton, nu este privită cu mare entuziasm de Sergiu Todea, clujeanul care a trecut printr-o situaţie similară. „Lucrurile vor rămâne la fel. Sistemul nu se poate schimba aşa de uşor. Şeful IPJ Braşov a ieşit la pensie, pentru că i s-a atras atenţia că aşa e cel mai bine, că astfel se va dezamorsa situaţia. Sunt ferm convins că sunt probleme la fel de mari în orice inspectorat de poliţie din ţară. Peste o perioadă, sunt convins că iar o să fie un caz de genul acesta”, spune fostul poliţist care s-a luptat doi ani cu conducerea IPJ Cluj şi, în ciuda faptului că a câştigat trei procese, şi-a dat demisia. 
 
„Am vrut să-mi demonstrez nevinovăţia şi apoi am plecat. La ce să mai stau, sistemul a rămas la fel. Eu nu pot să-l amendez numai pe şoferul cu Dacie. Dovada este şi faptul că la câţiva ani după cazul meu a apărut şi cazul Godină ale cărui necazuri au pornit de la faptul că a fost corect”, spune Todea. El crede că sistemul de va schimba atunci când numirea şefilor va fi depolitizată: „soluţia pentru curăţarea societăţii româneşti este ca fiecare şef de instituţie publică, nu numai şefii Poliţiei, să nu mai fie numit politic, ci pe bază de competenţă. Dacă sunt numiţi politic vor încearcă să se dea bine cu politicul”. 
 
„Lucrurile vor rămâne la fel. Sistemul nu se poate schimba aşa de uşor. Şeful IPJ Braşov a ieşit la pensie, pentru că i s-a atras atenţia că aşa e cel mai bine, că astfel se va dezamorsa situaţia. Sunt ferm convins că sunt probleme la fel de mari în orice inspectorat de poliţie din ţară. Peste o perioadă, sunt convins că iar o să fie un caz de genul acesta”
 
Sergiu Todea, fost poliţist 

„Godină trebuie să aibă grijă şi cum calcă”

 
Sergiu Todea spune că lupta împotriva sitemului i-a cauzat „multe zile negre şi nopţi albe”. El îl sfătuieşte pe Marian Godină să fie foarte atent: „trebuie să aibă grijă la comportamentul său, la atitudine, la actele pe care le întocmeşte pentru că totul va fi verificat, iar dacă vor găsi cea mai mică chichiţă o vor face să pară o problemă foarte mare pentru a-l discredita în ochii publicului. Şi cum calcă trebuie să aibă grijă”. De asemenea, clujeanul îl sfătuieşte să „meargă până la capăt cu dezvăluirile, să-i lovească acum cu tot ce are, pentru că după ce cazul va ieşi din atenţia publicului, va fi tocat mărunt de sistem”. 
 

Cum distrugi un poliţist

 
Todea îşi aminteşte de şicanele la care a fost supus după ce l-a oprit în trafic pe adjuctul IPJ, comisarul Cristian Pintea, care nu a acordat prioritate unei persoane aflate pe trecerea de pietoni. Aflându-se într-o misiune de control, Todea, care lucra la Poliţia Rutieră, a urmărit maşina comisarului şi l-a oprit, cerându-i actele. Văzând că nu se lasă impresionat de legitimaţia sa de ajunct al şefului IPJ, mai mult acesta spunându-i că nu-l cunoaşte, Pintea a chemat la locul incidentului un alt poliţist de la Rutieră, care şi-a cerut scuze şi l-a lăsat să plece fără a fi sancţionat. Curajul de care a dat dovadă atunci, în vara anului 2011, i-a dat peste cap viaţa agentului de la Rutieră.  „Primul lucru pe care l-au făcut a fost să mă scoată de pe maşină şi m-au pus să dirijez circulaţia la post fix. Opt ore pe zi, în faţa Prefecturii. În plus, mă verificau tot timpul ca nu cumva să lipsesc de la post câteva minute. Uneori era aşa de frig că nu scria pixul”, povesteşte Todea.  Apoi l-au trimis să-şi refacă testul psihologic din cauza unor presupuse probleme de comportament. „Timp de 13 ani de când eram poliţist mi-au ieşit bine toate testele psihologice şi dintr-o dată nu mai erau bune. Deşi erau aceleaşi teste, să pun un dreptunghi într-un şir de forme geometrice sau să desedez un copac”, îşi aminteşte clujeanul. El spune că acesta a fost momentul în care a decis că va pleca din Poliţie, dar numai după ce va demonstra că i s-a făcut o nedreptate. 
 

Nu s-ar întoarce în Poliţie

 
Şicanele au continuat: i s-a retras pistolul şi dreptul de a întocmi dosare penale. Todea a atacat în instanţă rezultatele celor trei cercetări disciplinare la care a fost supus, în care i s-au imputat de la faptul că nu a salutat un superior, până la nereguli în declaraţia de avere. A câştigat toate procesele şi în toamna lui 2013 şi-a dat demisia. Abuzurile la care a fost supus au ajuns, prin intermediul presei, la cunoştinţa  premierului de atunci, Victor Ponta, iar Corpul de Control al Guvernului a făcut verificăi. S-a declanşat cercetarea disciplinară faţă de 11 ofiţeri de poliţie, toţi cu funcţie de conducere. În toamna lui 2013, comisarul Cristian Pintea a fost eliberat din funcţia de adjunct al şefului IPJ şi din cea de şef-serviciu Arme şi Explozibili. Acesta a fost implicat într-un  scandal în care a fost acuzat că şi-a înregistrat ilegal colegii pe telefonul mobil. El este încă angajat la IPJ, pus la dispoziţia şefului Poliţiei. În acelaşi an, cel care a semant toate sancţiunile împotriva lui Todea, şeful IPJ de atunci, Ioan Păcurar, a ieşit la pensie, după ce ANI a găsit nereguli în declaraţia lui de avere. Todea spune că niciuna dintre aceste sancţiuni nu au legătură cu abuzurile pe care cei doi le-au făcut asupra sa. Din toamna lui 2013 el a început o mică afacere – un magazin, pentru a cărui administrare munceşte de dimineaţa până seara. Spune că este mulţumit de viaţa pe care o duce şi nu regretă niciun moment plecarea din Poliţie. 
 
Citeşte şi
 

Scandalul Marian Godină. Şeful Poliţiei Braşov nu demisionează, dar se pensionează

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările