Prima zi a primăverii: tradiţii păstrate de români la echinocţiu, momentul în care ziua devine egală cu noaptea, iar ţăranul porneşte plugul

Prima zi a primăverii: tradiţii păstrate de români la echinocţiu, momentul 
în care ziua devine egală cu noaptea, iar ţăranul porneşte plugul

Oamenii de la sate încep lucrul la câmp în prima zi a primăverii FOTO Arhivă Adevărul

Echinocţiul marchează prima zi a primăverii astronomice, când ziua şi noaptea sunt egale, iar în 2015 acest fenomen are loc în noaptea de vineri spre sâmbătă (20-21 martie), la ora 00.45. În această zi, conform tradiţiei populare, începe noul an agrar.

Ştiri pe aceeaşi temă

Prima zi a primăverii: tradiţii de echinocţiu

Ca să fie un an bun şi să aibă parte de recolte bogate, copiii bat ritualic pământul cu beţele sau ciomegele, alungând frigul: „Intră frig şi ieşi căldură/ Să se facă vreme bună/ Pe la noi pe bătătură".

Specialiştii în Etnografie şi Folclor spun că în vechime se aprindeau focuri pentru „a arde” iarna şi a renaşte, prin căldură, spiritul primăverii. Obiceiul a fost asimilat în creştinismul românesc sub forma Focurilor Sfinţilor.

„Se crede că focurile şi rugăciunile sfinţilor ajută la depăşirea momentului crucial al echinocţiului, inclinând favorabil echilibrul dintre lumină şi întuneric. Se marcheaza astfel în chip ritualic un fenomen astronomic obişnuit, dar care dă directia pentru activităţi omenesţi specifice. Cu prilejul echinoctiului se sărbătoreşte şi pornirea plugului, moment consacrat în mai toate culturile lumii, indiferent de religie”, notează site-ul cultural.bzi.ro.

De altfel, în martie sunt programate toate lucrările de primăvară la câmp şi în gospodării, semn că natura reînvie. În lumea satelor încă se mai ţine cont de superstiţii. Cine mănâncă urzici în această lună, prima buruiană din martie, va fi sănătos tot anul.

Prima zi a primăverii marchează noul an agrar

Încă din primele zile ale lunii martie, gospodarii încep lucrul în curte şi la câmp: se curăţă livezile şi grădinile şi tot în această lună se scot stupii de la iernat. Cei care au pomi de soi în grădină şi i-au acoperit peste iarnă, luna martie este momentul perfect pentru a-i descoperi. Atenţie, însă, la nopţile friguroase, când aceşti pomi trebuie din nou acoperiţi. “În luna martie, în funcţie de caracteristicile meteo ale perioadei, se declanşează însămânţarea culturilor de primăvară. Astfel, dacă solul şi timpul permit, se pot însămânţa culturile din prima epocă: grâul şi orzoaica de primăvară, mazăre, lucerna, trifoi, borceag, când temperatura în sol ajunge la 3-6 grade Celsius, iar la temperatura de 6 grade se pot planta cartofi”, spun specialiştii de la Direcţia Agricolă Călăraşi.

În iunie, solstiţiul de vară

După prima zi a primăverii, începând din 21 martie, durata zilei, faţă de cea a nopţii, va fi în continuă creştere, până la data de 21 iunie, cand va avea loc solstiţiul de vară, potrivit site-ului Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu".

La momentul echinocţiului de primăvară Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cereşti în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mişcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopţilor, indiferent de latitudine.

Vă recomandăm şi:

Credinţe populare pentru Babele din martie: zilele în care aflăm cum ne merge tot anul, iar copiii bolnavi sunt vindecaţi

Prognoza meteo. Ce vreme capricioasă aduce primăvară şi cât de cald va fi la începutul lunii martie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările