3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

3 alimente-medicament care te scapă de oftalmolog. Ce minuni fac betacarotenul şi luteina din farfurie pentru ochi

O dietă cu fructe, legume şi somon menţine sănătatea ochilor Foto.Adevărul

O alimentaţie sănătoasă, cu vitamine şi nutrienţi, menţine capacitatea şi acuitatea vizuală cât mai mult timp. Pentru ochii noştri ar trebui să includem în meniu o mulţime de fructe şi legume colorate. Nu numai morcovii sunt buni pentru sănătatea ochilor, ci există o gamă mai largă de alimente care au efect benefic pentru vedere.

Pe lângă anumite legume, iată că şi fructele şi peştele ne protejează împotriva bolilor de ochi. Pentru sănătatea ochilor, este indicat să îţi diversifici dieta alimentară, punând accent pe consumul peştelui, legumelor şi fructelor, susţin specialiştii.  

Somonul, tonul şi sardinele, adică peştele gras, precum şi uleiurile grase au un conţinut ridicat de acizi graşi Omega-3, benefici împotriva sindromului de ochi uscat şi retinopatiei. Somonul este bogat în astaxanthin, un antioxidant puternic, care se găseşte şi în anumite alge şi creveţi. Contribuie la prevenirea degenerescenţei maculare senile (DMS). Uleiurile de peşte sunt, de asemenea, o sursă importantă de vitamina D, cu efect împotriva DMS şi a proceselor inflamatorii care afectează ochii.


 

“La fel ca orice peşte gras, somonul  este o sursă bună de acizi graşi de tip omega-3, esenţial pentru sănătatea ochilor. Consumul de somon ajută la tratarea bolilor de ochi. Somonul este una dintre cele mai bune surse de vitamina D care ajută la păstrarea sănătăţii ochilor, sănătăţii cardiovasculare şi joacă un rol foarte important în creşterea oaselor”, explică dr. dDniela Stan, medic de familie.

Deficienţa de vitamina D a fost desemnată cauza riscului ridicat de cancer, boli pulmonare, diabet de tip-1, scleroză, şi artrită reumatoidă. Introdu somonul în dietă ta pentru a-ţi îmbunătăţii vederea, cât şi pentru a preveni deficienţa de vitamina D. O conservă de somon conţine îndeajuns de multe vitamine esenţiale pentru o zi.

Stresul oxidatix, un duşman de temut

Varza, broccoli şi spanacul furnizează luteina, care protejează ochii împotriva deteriorării din cauza stresului oxidativ şi contribuie la îmbunătăţirea acuităţii vizuale. Betacarotenul din morcovi, spanac sau pătrunjel lupta împotriva sindromului de ochi uscat, susţine fluxul de sânge la nivel ocular şi îmbunătăţeşte vederea în întuneric.

Varza este miraculoasă în numeroase afecţiuni. Sulforafanul, o substanţă conţinută de către varză stimulează puternic producerea unor enzime în organism, enzime care au un rol detoxifiant la nivelul ficatului. Cataracta este o altă afecţiune la care varza are un cuvânt de spus. Salata de ulei cu măsline este o sursă de vitamina C şi de vitamina A. Aceste vitamine stopează procesul de producere a cataractei, având un efect antioxidant. Cura de suc proaspăt de varză, care se poate bea câte 1 litru, pe zi, timp de două săptămâni, are efecte spectaculoase asupra acestei afecţiuni.

Varza este bogată în fibre alimentare, are puţine calorii, multe minerale şi vitamine şi ajută să slăbim natural. Consumul săptămânal de salată de varză, timp de 3-4 zile, în cantităţi mari, are şi alte avantaje : detoxifiaza  organismul curăţându-l de toxine, reduce cantitate de hrană consumată la fiecare masă şi este un ajutor la regimurile disociate.

Pigmentul miraculos din fructe

Cireşele, afinele, coacăzele şi strugurii conţin un pigment numit antociani, cu proprietăţi antioxidante puternice şi cu efecte benefice asupra circulaţiei sangvine oculare. Flavonoidele, care se găsesc într-o mare varietate de fructe, sunt bune, în general, pentru sănătatea ochilor.

“Afinele au cea mai mare capacitate antioxidantă dintre toate fructele, substanţele pe care le conţin neutralizează radicalii liberi care pot promova boala şi îmbătrânirea în organism. Una dintre calităţile extraordinare ale afinelor este că menţin sănătatea creierului. Aceste fructe mici conţin antociani, vitaminele A, complexul-B, C şi E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan şi pot preîntâmpina sau vindeca printre altele, apariţia tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menţinerea sănătăţii sistemului nervos central”, explică Marina Grigore, specialist în apifitoterapie.

Conţinutul ridicat de fibre, antioxidanţi puternici şi abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rău, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inimă.
 

 

Vă recomandăm şi:

4 alimente-medicament pentru lipsa gravă de magneziu. Cum semnalizează organismul carenţa substanţei esenţiale

Top 5 cele mai benefice sucuri de legume. Care este combinaţia-elixir capabilă să energizeze organismul în 15 minute

Planta care ne scuteşte de cardiolog. Cum se poate transforma păducelul din aliat fidel în duşman feroce al inimii bolnave

Planta-minune care tratează depresia şi scade colesterolul. Ce alte miracole pentru sănătate mai produce „regina florilor“ - sfaturile medicilor

Ceaiul de tei, un excelent medicament, poate deveni toxic. De ce este interzis bebeluşilor, gravidelor şi şoferilor şi cum se prepară corect - explicaţiile medicilor

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: