Cum s-a relaxat Sorin Apostu în puşcărie şi a scăpat de 500 de zile din pedeapsă. Judecătorii l-au recompensat pentru lecturile intense

Cum s-a relaxat Sorin Apostu în puşcărie şi a scăpat de 500 de zile din pedeapsă. Judecătorii l-au recompensat pentru lecturile intense

Fostul primar al Clujului a citit, a participat la activităţi culturale şi a redactat revista penitenciarului

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, a părăsit luni, 16 mai, Penitenciarul Bistriţa, unde a ispăşit doar o parte din pedeapsa cu închisoarea. Deşi a declarat în faţa judecătorilor de mai multe ori că nu mai poate suporta detenţia, Apostu a avut parte de activităţi relaxante după gratii, care, culmea, i-au şi scăzut din pedeapsă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Sorin Apostu, fostul primar al Clujului a părăsit Penitenciarul Bistriţa, după ce i s-a aprobat eliberarea condiţionată. Din cele peste 1.600 de zile de detenţie, fostul edil a executat efectiv în jur de 1.100. 
 
La unul dintre termenele de judecată, fostul edil îi spunea judecătoarei de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud că nu mai suportă detenţia şi să stea departe de familia sa. 
 
„Ar însemna foarte mult să mă pot întoarce şi reintegra în societate, pentru colegii mei şi pentru familie”, pleda Apostu, în ianuarie 2016. 
 
Deşi în cuvântările sale a pus mare preţ pe apropiaţi şi familie care aşteaptă cu sufletul la gură să se întoarcă acasă, la ieşirea din penitenciar Apostu nu a fost aşteptat de nimeni, fiind nevoit să ia un taxi până la Cluj. 
 
Cu toate acestea, activităţile de care a avut parte Apostu după gratii ar putea fi catalogate de unii relaxante: a avut acces la cărţi din mai toate domeniile şi şi-a petrecut ziua citind, fiind chiar recompensat pentru aceasta activitate. 
 
De asemenea, a participat la evenimente culturale şi a editat revista penitenciarului. Şi pentru aceste activităţi, Apostu a fost recompensat, fiindu-i scăzută pedeapsa. 
 
Participarea la aceste activităţi i-a scăzut pedeapsa lui Apostu cu peste 90 de zile. Fostul edil a mizat şi pe cele patru cărţi scrise în spatele gratiilor, fiecare urmând să-i scadă, teoretic, câte o lună din pedeapsă. Judecătoarea însă a fost de neînduplecat şi a respins de fiecare dată luarea în calcul a acestor lucrări.
 
Surse din Penitenciarul Bistriţa susţin că acesta a avut parte de condiţii mai bune de detenţie decât ceilalţi puşcăriaşi. 
 

„Am scris 10 ore pe zi, iar a doua zi o luam de la capăt”

În faţa judecătorului, Sorin Apostu a declarat că a folosit această perioadă de detenţie pentru a-şi pune în ordine notiţele şi a scrie lucrările pentru care nu a avut timp în perioada în care a condus Primăria Cluj-Napoca. 
 
„Sunt profesor de 20 de ani şi în toată această perioadă activitatea la catedră nu am întrerupt-o. Toate lucrările ştiinţifice, 32 la număr, au fost elaborate pe parcursul celor 20 de ani petrecuţi la catedră. Nu am scris nicio lucrare în afara domeniului de activitate. Toate lucrările elaborate în penitenciar au ţinut cont de regulile impuse. Am scris 10 ore pe zi, iar a doua zi o luam de la capăt”, preciza Apostu în faţa judecătorului. 
 
Luni, când a părăsit Penitenciarul Bistriţa, Sorin Apostu a refuzat să facă declaraţii. Avocata sa, Nelia Răzoare, a spus că Apostu nu vrea să se întoarcă în politică, fiind decis să îşi reia catedra de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. 
 
„Domnul Apostu va merge înapoi la USAMV, la catedră şi va pred exclusiv, în calitate de profesor. Nu vrea să mai audă de politică, niciodată”, a completat Nelia Răzoare. 
 
Sorin Apostu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită. Fostul edil a luat mită de la omul de afaceri Călin Mihai Stoia, fiind găsit vinovat şi pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani în formă continuată şi pentru complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.
 
Acesta a fost încarcerat la mijlocul anului 2014, executând până în prezent doar un an şi jumătate de închisoare, la care se adaugă şi perioada de arest preventiv, care se întinde şi ea pe un an. 
 

Vă mai recomandăm:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările