Fostul primar de Cluj, despre cărţile pe care le-a făurit la închisoare: „Am scris 10 ore pe zi, iar a doua zi o luam de la capăt“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătorii Tribunalului Bistriţa-Năsăud au analizat miercuri, 27 ianuarie, contestaţia procurorilor DNA la eliberarea condiţionată a fostului primar al Clujului, Sorin Apostu. Procurorii au contestat caracterul ştiinţific al lucrărilor scrise de Apostu în perioada în care a fost închis, iar judecătorul i-a cerut fostului primar să demonstreze că lucrările scrise au valoare ştiinţifică.

Judecătorii încep să stea pe gânduri când vine vorba de liberarea condiţionată, mai ales când argumentele de bază sunt cărţile redactate în penitenciare.

Primul astfel de exemplu este Sorin Apostu, fostul primar al Clujului, este încarcerat în Penitenciarul Bistriţa. Acesta a scris în total cinci cărţi, trei dintre ele fiind redactate chiar anul trecut, în Penitenciarul Bistriţa.

Sorin Apostu a fost condamnat la 4 ani şi 6 luni de închisoare pentru luare de mită. Fostul edil a luat mită de la omul de afaceri Călin Mihai Stoia, fiind găsit vinovat şi pentru complicitate la infracţiunea de spălare de bani în formă continuată şi pentru complicitate la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

Acesta a fost încarcerat la mijlocul anului 2014, executând până în prezent doar un an şi jumătate de închisoare, la care se adaugă şi perioada de arest preventiv, care se întinde şi ea pe un an. 

Fostul primar al Clujului, Sorin Apostu spera ca noaptea ce urmează să o petreacă acasă, alături de familie. Miercuri, 16 ianuarie, s-a discutat contestaţia procurorilor DNA la decizia Tribunalului Bistriţa-Năsăud de liberare condiţionată.

Sorin Apostu a mizat pe cărţile redactate în perioada în care a fost închis, iar procurorul DNA a încercat să desfiinţeze caracterul ştiinţific al acestora, punând sub întrebare şi modalitatea cum a calculat comisia de liberare condiţionată zilele câştig rezultate în urma lucrărilor elaborate şi a muncii prestate. 

„Nu rezultă cum s-au calculat zilele libere, cum s-a stabilit caracterul ştiinţific al lucrărilor, când şi cum au fost publicate. (...) Au fost multe zile câştig. Peste 100 de zile din munca prestată. Când a avut timp să redacteze peste 1.000 de pagini şi să muncească şi să participe la activităţile desfăşurate de penitenciar?”, a întrebat procurorul DNA.

Nici judecătorul nu s-a lăsat convins prea uşor, întrebându-l pe Sorin Apostu cine a garantat pentru aceste lucrări şi ce noutate aduc în acest domeniu. 

„Sunt profesor de 20 de ani şi în toată această perioadă activitatea la catedră nu am întrerupt-o. Toate lucările ştiinţifice, 32 la număr, au fost elaborate pe parcursul celor 20 de ani petrecuţi la catedră. Nu am scris nicio lucrare în afara domeniului de activitate. Toate lucrările elaborate în penitenciar au ţinut cont de regulile impuse. Am avut îndrumarea unor cadre didactice, iar lucrările au ajuns suporturi de curs pentru studenţii mei”, a explicat Sorin Apostu.

Acesta a mai spus că datele utilizate în elaborarea lucrărilor au fost adunate în ultimii 10 ani, doar că nu şi-a găsit timpul necesar să le pună în ordine. Mai mult, fostul edil al oraşului Cluj-Napoca a spus că nu s-a abătut de la domeniul de expertiză şi că CV-ul său este impresionant. 

„Am scris 10 ore pe zi, iar a doua zi o luam de la capăt”, a mai precizat Sorin Apostu, completat de avocată, care a ţinut să precizeze că lucrările nu sunt realizate pentru zilele câştig.

„S-a făcut un efort intelectual pentru redactarea acestor lucrări”, a precizat judecătorul, care însă a decis să amâne hotărârea pentru data de 16 februarie, spre disperarea lui Apostu, vizibil afectat de această decizie. Judecătoarea a cerut documentele de la Penitenciarul Bistriţa, care au stat la baza dosarului de liberare condiţionată. 

„Ar însemna foarte mult să mă pot întoarce şi reintegra în societate, pentru colegii mei şi pentru familie”, a spus cu emoţie în voce Sorin Apostu. 

Femeile care vor o siluetă de vis, îndrumate de Apostu într-una din cărţi

Fostul primar al Clujului a vorbit şi despre subiectele tratate de cărţile redactate după gratii. Dacă patru dintre cele cinci cărţi sunt dedicate studenţilor de la Facultatea de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor, acolo unde şi este profesor, una vine în întâmpinarea celor preocupaţi de greutate sau de alimentaţie sănătoasă.

Este vorba despre „Alimentele şi alimentaţia, de la necesitate la stres”, lucrare redactată la Penitenciarul Gherla, unde a fost iniţial încarcerat Sorin Apostu. 

„Aici am vorbit despre cum se pot analiza alimente, cum citim o etichetă? De asemenea, am vorbit despre ce înseamnă „light” şi despre ce înseamnă caloriile, care sunt nutrivite şi în acelaşi timp pot duce la un stres”, i-a explicat Apostu judecătoarei. 

Vă mai recomandăm:

Profesorii USAMV Cluj care au recomandat cărţile scrise de Apostu în detenţie spun că nu le-au citit


CEDO a admis două plângeri ale fostului primar Sorin Apostu privind condiţiile insalubre din arest

Uniunea scriitorilor din puşcărie. Topul celor mai prolifici autori de după gratii, care au scris în ultimii doi ani de patru ori mai mult decât alţii în şase an

Bistriţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite