4 august: 61 de ani de la misterioasa moarte a divei pop Marilyn Monroe, care a dat naștere multor speculații VIDEO

0
Publicat:

Pe 4 august 1845 a avut loc cel mai mare dezastru maritim din istoria Australiei. În aceeași zi, dar în 1948, s-a năcut actrița Cezara Dafinescu, iar 1961, Barack Obama. Tot pe 4 august, un an mai târziu, a murit Marilyn Monroe.

4 august 1060 - a murit regele Henric I al Franței. Fiul său, Filip, a urcat pe tron

După moartea lui Henric I (1008 -1060), fiul său în vârstă de opt ani, Filip, în vârstă doar opt ani, a devenit rege al Franței sub numele de Filip I, sub tutela mamei sale, Anna de Kiev, și al unchiului său, Balduin al V-lea de Flandra, potrivit Wikipedia.

4 august 1845 - cel mai mare dezastru maritim din istoria Australiei

Nava britanică de emigranți Cataraqui a eșuat în largul insulei King Island din Tasmania, ceea ce a dus la cel mai mare dezastru maritim din istoria Australiei: 399 de pasageri și membrii ai echipajului au murit. Nouă naufragiați care au ajuns la țărm au rămas blocați pe insulă timp de cinci săptămâni, până când au fost fost salvați.

4 august  1875 - a murit scriitorul danez Hans Christian Andersen

Scriitorul danez Hans Christian Andersen (n. 1805)  este autorul îndrăgitelor basme pentru copii: Crăiasa zăpezii, Fetiţa cu chibrituri, Micuţa sirenă, Hainele cele noi ale împăratului, Răţuşca cea urâtă, Degeţica, Soldăţelul de plumb, Cufărul zburător, Privighetoarea, Fata din soc, Prinţesa şi mazărea, Klaus cel mic şi Klaus cel mare etc. 

FOTO wikipedia.org
FOTO wikipedia.org

Puțină lume  știe că în călătoriile sale, scriitorul danez care a trăit în perioada 2 aprilie 1805 - 4 august 1875 a trecut şi prin Dobrogea, la mijlocul anului 1841, în drumul de la Constantinopol la Viena.  

4 august 1914 - Începutul Primului Război Mondial

Germania invadează Belgia, iar ca răspuns, Marea Britanie declară război Germaniei. Statele Unite își proclamă neutralitatea.

4 august 1821 - s-a născut antreprenorul și designerul francez Louis Vuitton 

Louis Vuitton (d. 1892) s-a născut în Cons-le-Sannier, Franța. În 1837 a ajuns la Paris, unde a început să lucreze ca ucenic pentru fabricantul de valize Monsieur Marechal.
În 1854 a fondat, tot aici, firma de pielărie Louis Vuitton. Firma aparține companiei multinaționale Moët Hennessy Louis Vuitton SA (LVMH) și este marca cea mai importantă a acesteia.

4 august 1901 - s-a născut muzicianul american Louis Armstrong

 Louis Armstrong, „Regelr al Jazz-ului“, s-a remarcat prin timbrul vocal grav, un deosebit simţ al improvizaţiei şi pasiune pentru muzică, fiind primul animator care a încercat să distrugă barierele rasiale.

Poreclit Satchmo, a fost unul dintre cei mai străluciţi trompetişti şi cântăreţi de jazz din toate timpurile, unul dintre exponenţii reprezentativi ai „stilului New Orleans“ executat în oraşul Chicago al anilor 1920-1930. Louis Armstrong a fost cel care a aplicat metoda schimbării centrulul de atenţie al publicului de la muzica de improvizaţie colectivă la performanţele solo. Înainte de a deveni celebru, Armstrong (d. 1971)a fost, pe rând, căruţas, lăptar, vânzator ambulant şi lustragiu. 

4 august 1948 - s-a născut actrița româncă Cezara Dafinescu

Cezara Dafinescu aniversează pe 4 august 75 de ani. Actrița care a fascinat cu frumuseţea şi cu eleganţa cu care păşea pe scenă s-a născut la Sibiu. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1973. A fost repartizată la Teatrul Naţional din Bucureşti. În teatru a avut întâlniri cu regizori care au format-o precum Mihai Berechet sau Horea Popescu. A cunoscut succesul jucând alături de actori celebri precum Radu Beligan, Florin Piersic, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu-Matei sau Carmen Stănescu.

4 august 1961 - s-a născut Barack Obama, al 44-lea președinte al SUA

Politicianul american Barack Obama. împlinește 62 de ani. Al 44-lea președinte al Statelor Unite ale Americii (20 ianuarie 2009 - 20 ianuarie 2017) și primul afro-american ales în această funcție (în urma alegerilor prezidențiale din 4 noiembrie 2008) este fiul unui kenyan, Barack Hussein Obama, Sr. și al unei americane, Ann Dunham Stanley.

Obama și-a petrecut mare parte din copilărie în Honolulu, Hawaii. De la  vârsta de șase până la zece ani a trăit în Jakarta, împreună cu mama lui și cu tatăl vitreg, indonezian. Absolvent al Universității Columbia și al Facultății de Drept de la Harvard, înainte de a candida pentru intrarea în administrația publică și de a deveni membru al Senatului statului Illinois între 1997 și 2004, Obama a lucrat ca mobilizator comunitar, docent universitar și ca avocat specializat în apărarea drepturilor civile. În februarie 2007, dată la care a anunțat începerea campaniei sale prezidențiale, Obama a inclus printre obiectivele sale prioritare terminarea războiului din Irak menținând în același timp o politică de apărare solidă, creșterea independenței energetice și asigurarea asistenței medicale universale., potrivit Wikipedia.

Barack Obama este laureat al Premiului Nobel pentru Pace pe 2009, „pentru eforturile sale extraordinare în scopul întăririi cooperării între popoare

4 august 1962 - a murit actrița și cântăreața Marilyn Monroe

Actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea. Marilyn Monroe  numele său real Norma Jeane Mortensen ( născută la 1 iunie 1926) și-a început drumul spre celebritate odată cu selectarea ei pentru a poza în câteva reviste.

Activitatea sa la „20th Century Fox" a început cu roluri secundare în filmele „Scudda Hoo! Scudda Hay!" şi „Dangerous Years" (1947). Un an mai târziu, a colaborat cu studiourile Columbia Pictures şi a apărut în filmul „Ladies of the Chorus". 

Primul rol principal a fost în filmul „Don't Bother To Knock" (1952). În 1959, a înregistrat cel mai mare succes al carierei jucând alături de Tony Curtis şi Jack Lemmon în comedia lui Billy Wilder „Unora le place jazz-ul". Rolul lui Marilyn - Sugar Kane - a fost premiat cu Globul de Aur pentru cea mai bună actriţă într-un musical sau comedie. 

Înainte ca filmările la ultimul său film, „Something's Got to Give", să fie finalizate, Marilyn Monroe a fost găsită moartă în casa sa din Los Angeles. Medicii legişti au stabilit că moartea artistei reprezintă „cel mai probabil rezultatul unei sinucideri”. Circumstanțele misterioase ale morții lui Marilyn au fost subiectul multor speculații inclusiv cea despre despre o colaborare a actriței  cu KGB, sub numele de cod „Mașa“

4 august 1969 - s-a născut actorul român Vlad Ivanov

Vlad Ivanov s-a născut în Botoşani, într-o familie cu origini lipoveneşti, a urmat cursurile Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti. După absolvire, Vlad Ivanov a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti. De-a lungul carierei sale teatrale, Vlad Ivanov a lucrat cu unii dintre cei mai originali şi creativi regizori de teatru din România precum Victor Ioan Frunză, Alexandru Tocilescu, Alexandru Dabija sau Andrei Şerban. Consacrarea internaţională a venit odată cu rolul principal interpretat în filmul „4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, film distins în 2007, la Cannes, cu Premiul Palme d’Or. Pentru rolul domnul Bebe, lui Vlad Ivanov i-a fost acordat Premiul pentru Cel mai bun actor al anului de către Asociaţia Criticilor de Film din Los Angeles.

A revenit la Cannes ulterior, în 2009 cu roluri în filmele „Poliţist, adjectiv” de Corneliu Porumboiu şi „Amintiri din epoca de aur”, de Cristian Mungiu, iar în 2010 şi 2012 cu roluri în filmele „My Joy” şi „In the fog” de Serghei Loznitsa. În 2016, Vlad Ivanov a reuşit performanţa de a fi prezent la Cannes în trei filme din selecţia oficială, „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, „Toni Erdmann”, de Maren Ade şi „Câini”, de Bogdan Mirică.

4 august 1981 - s-a născut Meghan, ducesă de Sussex

Fosta actriță americană Meghan Markle s-a născut și a crescut în Los Angeles, California. A devenit membră a familiei Regale Britanice și Ducesă de Sussex ca urmare a căsătoriei cu Prințul Harry, în mai 2018. În ianuarie 2020, Harry și Meghan au anunțat că renunță la titlurile regale, pe motiv că atenția intensă acordată de mass-media poveștii lor de dragoste și vieții lor de familie devenise intolerabilă.  

4 august 1997 - a murit Jeanne Calment, cea mai longevivă persoană din lume

Jeanne Calment (n. 1877),  franțuzoaica devenită cel mai longeviv om din lume, a murit la vârsta de 122 ani și 164 de zile.

A trăit întreaga sa viață la Arles, Franța, și a supraviețuit fiicei și nepotului ei cu câteva decenii. 

4 august 2020 - zi de doliu național în Liban

Peste 220 de oameni au murit și alte peste 6.000 de persoane au fost rănite în urma exploziilor în portul din Beirut, mulți fiind îngropați sub moloz, din cauza nitratului de amoniu depozitat ilegal, potrivit Wikipedia. Cca 300.000 de oameni au rămas fără locuințe în urma exploziilor. Autoritățile din Liban au declarat trei zile de doliu național.

Istoria zileiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite