Nuanţele homosexualităţii în istorie. Ce înseamnă de fapt iubire platonică şi de ce vechii greci erau consideraţi misogini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fotografie de arhivă
Fotografie de arhivă

Cea mai veche dovadă a homosexualităţii a fost descoperită în 2011, în ruinele unei localităţi de lângă Praga. Aici, cercetătorii au descoperit scheletul unui bărbat datând din Epoca Bronzului, îngropat precum femeile. Istoria ne-a demonstrat de-a lungul timpului că multe personaje celebre au trăit poveşti de iubire controversate.

Primele menţiuni ale relaţiilor sexuale practicate între persoane de acelaşi sex au fost documentate ca având o vechime de 4.000 de ani, subiectul fiind unul permanent controversat de-a lungul istoriei. Relaţiile homosexuale au fost bine ascunse de ochii lumii, însă au existat şi personaje care nu s-au sfiit să recunoască în public cu cine se iubesc.

„Este un principiu foarte vechi în societatea romană, unde adolescenţii băieţi aveau tutori de acelaşi sex. Între aceştia şi cei cu vârstele cuprinse între 18 şi 20 de ani puteau aveau loc relaţii homosexuale, ele fiind permise de legea romană. Dar dacă aceste relaţii continuau şi după ce aceşti băieţi împlineau un fel de vârstă minimă a majoratului, ele nu mai erau considerate normale, nici măcar legale şi erau aspru pedepsite. Este un fapt dovedit şi atestat documentar”, ne-a explicat conf. dr. Răzvan Dinică, de la Facultatea de Istorie, Sociologie şi Teologie, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" Galaţi.

Cea mai înaltă formă a iubirii, ilustrată de Platon prin relaţii homosexuale

În tinereţea sa, Platon a fost un homosexual activ, având numeroşi amanţi. Acesta era de părere că trebuie făcută diferenţa între iubirea fizică, exprimată faţă de frumuseţea trupească şi cea spirituală. Doar aşa pot fi depăşite standardele lumeşti, filozofia fiind o îndeletnicire erotică, căci „doar cel care iubeşte poate atinge înţelegerea frumuseţii absolute”.


Platon FOTO B.DK

Platon

„În societatea greacă s-a păstrat această idee cum că filosofii greci ar fi fost homosexuali. Se vorbeşte despre astfel de relaţii între Platon şi discipolii săi. În operele sale s-ar fi vorbit şi despre relaţiile homosexuale pe care acesta le-a avut. Nu este totul adevărat, dar vechii greci erau misogini. Când vorbeau despre relaţii de dragoste, vorbeau de fapt despre relaţiile dintre bărbaţi şi bărbaţi. Vechii greci considerau că numai bărbaţii sunt capabili de relaţii superioare cu alte fiinţe şi vedeau femeile ca fiind persoane inferioare lor, tocmai de aceea erau consideraţi misogini. Platon de pildă, vorbeşte în «Banchetul» despre relaţia de dragoste ca o relaţie la nivel intelectual, el spunea că de astfel de relaţii erau capabili doar bărbaţii. Dragostea platonică nu implica relaţii sexuale, ci erau strict la nivel intelectual. Lucrul acesta a fost cumva interpretat greşit pe parcursul timpului şi s-a spus că Platon era homosexual”, a precizat conf. dr. Răzvan Dinică, Facultatea de Istorie, Sociologie şi Teologie.

Potrivit acestuia, Aristotel a preluat multe dintre ideile maestrului său. Cultura se făcea în primul rând în mănăstiri, iar acestea erau populate de persoane de acelaşi sex.

„În aceste mănăstiri, inevitabil se întâlneau şi relaţii homosexuale. Bineînţeles că şi aici erau considerate nefireşti, împotriva voinţei Domnului, dar trebuie să înţelegem bine că aceste relaţii nu erau tolerate, dar erau până la urmă acceptate pentru că se considera că pot duce la progresul societăţii. Aceşti călugări erau cei care copiau manuscrise, scriau cărţi când tiparul nu fusese încă inventat, deci duceau mai departe informaţii lumii şi societatea se purta cu ei ca cu nişte oameni care erau supuşi păcatului. În acele vremuri cu moravuri foarte stricte, dictate de morala bisericească, ei trebuiau să găsească o modalitate de a se adapta acestei cerinţe”, a precizat  conf. dr. Răzvan Dinică.

Leonardo da Vinci, arestat pentru că s-a iubit cu un puşti

În numele iubirii, acesta a fost arestat după ce ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un tânăr de 17 ani. A fost însă achitat din lipsă de martori şi până la finalul vieţii sale, artistul a trăit cu contele Melzi.

Despre „Monalisa” - cea mai faimoasă lucrarea a sa, se crede că aceasta este de fapt artistul, fiind autoportretul său.

FOTO Pinterest

leonardo da vinci FOTO jurnalspiritual.eu

„Se spune despre Leonardo da Vinci că ar fi avut aceste înclinaţii, chiar şi despre unii papi, fără însă să existe nişte documente clare care să ne permită să facem astfel de afirmaţii. Chiar şi despre Ştefan cel Mare, despre care se ştie că a avut patru soţii şi numeroase amante se spune că i-ar fi plăcut şi băieţii, daar nu putem afirma că era homosexual”, ne-a explicat conf. dr. Răzvan Dinică, Facultatea de Istorie, Sociologie şi Teologie.

Ludwig al II-la al Bavariei avea o pasiune greu de înfrânat pentru bărbaţi

FOTO Pinterest

Ludwig al II-la al Bavariei

Acesta a devenit rege la vâsta de 18 ani, modelul său de monarh fiind Ludovic al XIV-lea. Ludwig adora bărbaţii, însă purta o luptă interioară cu el în încercarea de a-şi înfrâna pornirile homosexuale, fiind un catolic practicant. În cele din urmă a cedat tentaţiei şi a avut relaţii cu unul dintre curtenii săi, cu actorul Josef Kainz şi cu Richard Hornig, şeful serviciului său ecvestru. Despre toate aceste experienţe a scris în jurnalul său zilnic, pe care îl păstra ascuns în palatul Linderhof, acolo unde trăia singur.  

Louis Philippe al Franţei, fratele homosexual al lui Louis al XIV-lea

Cunoscut şi sub numele de „Regele Soare”, monarhul Franţei era renumit pentru jocurile amoroase de la Curte, patul fiind simbolul strălucirii sale. Fratele său însă, rebelul Louis Philippe, era total opus de acesta: se parfuma excesiv - poate chiar mai mult decât orice altă doamnă de la curtea regală, se machia şi avea ifose. Philippe nu s-a sfiint niciodată să recunoască faptul că era homosexual, ba chiar se mândrea cu acest lucru.


Fratele Regelui Soare FOTO louvrepourtous.fr

Fratele Regelui Soare FOTO louvrepourtous.fr

Viaţa sa tumultoasă a fost evocată perfect şi în comedia muzicală intitulată „Le Roi Soleil”, piesa bucurându-se de un succes răsunător pe scenele multor teatre din Franţa.

„Et vice Versailles”, fragment din comedia muzicală „Le Roi Soleil”

Hans Christian Andersen iubea bărbaţii cu înflăcărare

Deşi a scris mai bine de o sută de poveşti pentru copii, Andersen era renumit şi pentru pasiunea sa pentru bărbaţi. Acesta s-ar fi abandonat în braţele unui dansator şi al unui duce de Saxa.

Hans Christian Andersen FOTO anabirchall

Hans Christian Andersen FOTO anabirchall

Şi despre Abraham Lincoln se credea că era homosexual după ce acesta dormise în acelaşi pat cu un negustor renumit, căruia îi trimitea neîncetat scrisori pline de tandreţe.

Istoricii au dezvăluit de-a lungul timpului că şi Oscar Wilde, Radu cel Frumos şi Piotr Ilici Ceaikovski ar fi fost homosexuali, la fel şi Michelangelo, cel care l-a sculptat pe „David” în cele mai fine detalii.

Cum a fost văzută homosexualitatea de-a lungul timpului

Literatura medicală a descris pentru prima dată homosexualitatea ca fiind o psihopatologie inerentă şi a clasificat-o drept maladie mintală. Aceste teorii au sprijinit numeroase studii eronate. În anul 1973 însă, Asociaţia Americană de Psihiatrie a înlăturat homosexualitatea din rândul deviaţiilor sexuale.

Practica homosexuală a fost văzută ca un păcat, iar în timp aceasta a fost reprimată prin legi şi mecanisme juridice, stigmatizare socială şi chiar prin pedeapsa capitală.
 

Galaţi

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite