Actriţa Cezara Dafinescu împlineşte 68 de ani. „Abia când pierzi tot, îţi dai seama ce noroc ai avut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cezara Dafinescu, care aniversează pe 4 august 68 de ani, a fascinat cu frumuseţea şi cu eleganţa cu care păşea pe scenă. A avut dintotdeauna numeroşi admiratori. Când venea vorba despre actriţa cea mai frumoasă din teatrul românesc, fără ezitări, numele Cezarei Dafinescu era pe buzele tuturor.

Ursitoarele i-au dăruit Cezarei Dafinescu darul frumuseţii, care a fost dublat de multe alte calităţi. Când trecea pe stradă, în plină maturitate, Cezara Dafinescu oprea circulaţia. Teatrul a fost a doua sa natură.

Actriţa, măscut pe 4 august 1948, crede că pentru a face această meserie ai nevoie de seriozitate şi cultură, de pasiune.

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1973. A fost repartizată la Teatrul Naţional din Bucureşti. În teatru a avut întâlniri cu regizori care au format-o precum Mihai Berechet sau Horea Popescu. Întâlniri cu colegi celebri alături de care a trăit clipe de succes precum Radu Beligan, Florin Piersic, Marin Moraru, Gheorghe Dinică, Draga Olteanu-Matei sau Carmen Stănescu. 

„Este regretabil că tinerii care vor să devină actori nu au habar de multe lucruri din teatru, de nume mari ale scenei. Trebuie să fie conştienţi că actoria nu a început şi nici nu se termină cu ei. Pe vremea mea era mai multă pasiune pentru această meserie. Acum, primul lucru pe care îl întreabă tânărul actor este: «Ce gaj am?!»", spune actriţa.

"Nu a trebuit să fac nici un compromis şi niciun sacrificiu pentru teatru"

Întotdeauna a fost înconjurată de oameni deosebiţi. Întotdeauna spectatorii au iubit-o. Nu o sperie numărul anilor pe care îi împlineşte pe 4 august.

”Mereu am fost de părere că fiecare vârstă îşi are frumuseţea ei şi dacă nu te cramponezi să fii mereu de 20 de ani, atunci când deschizi ochii şi ajungi la 30 îţi dai seama că viaţa este parcă mai frumoasă. Când ajungi la 40, mai adaugi ceva la tot ce trăieşti. Când ajungi la 50, ar trebui să fie şi mai minunat. Nu trebuie să te cramponezi de vârstă.
cezara dafinescu mediafax

"Oricând este o experienţă nouă dacă ştii să-ţi trăieşti toate clipele frumos, dacă ştii să dai iubire atunci cu siguranţă vei primi. Cu timpul am devenit mai înţeleaptă, pun mai mult preţ pe valorile reale, adică pe sănătate, prietenie, pe oamenii din jurul meu, pe muncă. Nu agreez ce este superficial. Sunt lucruri mult mai importante în viaţă şi mă consider o norocoasă. Nu a trebuit să fac nici un compromis şi niciun sacrificiu pentru teatru. De la început am fost în Teatrul Naţional, am fost distribuită în piese minunate, am jucat alături de colegi minunaţi. Abia când pierzi tot, îţi dai seama ce noroc ai avut ”, mărturiseşte Cezara Dafinescu.

Sentimentală, romantică, sensibilă

Actriţa spune că este "sentimentală, romantică, sensibilă". O atinge orice răutate, iar uneori se simte vulnerabilă. Dar aşa sunt toţi actorii, sensibili. ”Nu m-am gândit niciodată că nu aş îmbrăţişa meseria scenei, pentru că de când mă ştiu am iubit arta. Trăirile mele se manifestau prin balet, prin artă în general... Mi-ar fi plăcut să şi scriu. Încă din clasa I recitam poezii. Le alegeam pe cele mai triste. Participam de mică la spectacole. În mod normal şi fericit, când e vorba de un actor foarte bun, această meserie nu ar trebui să se oprească niciodată pentru că se găsesc roluri pentru orice vârstă. Preferabil ar fi ca un actor să moară pe scenă, aşa cum mărturiseau şi înaintaşii noştri. Ar fi ideal, dar din păcate nu hotărâm noi. Mai depinde şi de şansă pentru că meseria noastră este şi una de şansă. Dacă într-o anumită conjunctură ai rolul în care tu eşti foarte potrivit, îl joci. Alteori, poţi fi cât de bun actor şi să nu ai un rol în piesa respectivă. Spectatorii mă întreabă adesea de ce nu joc într-o anumită piesă sau într-un anume film. Îi întreb de fiecare dată ce-aş fi jucat... şi toţi îmi spun: «Păi, dumneavoastră orice»! Nu, nu spuneţi aşa, pentru că trebuie să ştim exact ce roluri ni se potrivesc", povesteşte actriţa.

Căsătorită 23 de ani cu George Motoi

George Motoi (1936-2015), considerat un Don Juan al scenei româneşti, unul dintre cei mai charismatici actori, a fost căsătorit timp de 23 de ani cu actriţa Cezara Dafinescu, din iubirea celor doi rezultând o fiică, Raluca, care le-a dăruit doi nepoţi.  

Când încă era căsătorită cu actorul George Motoi, Cezara Dafinescu şi-a găsit un alt "suflet pereche", în persoana omului de afaceri Gelu Fronea. L-a părăsit pe George Motoi.  Noul partener, Gelu, şi-a pierdut viaţa într-un accident de motocicletă, în 2003. 

În cadrul unui interviu,Cezara Dafinescu a vorbit şi despre căsnicia pe care a avut-o timp de 23 de ani cu George Motoi:

"Căsnicia cu el a fost extraordinară, dar a fost acea căsnicie între dintre doi oameni cu temperamente diferite, pentru că George este foarte sobru, foarte rece, cel puţin cu mine. Acum nu ştiu cum mai e. Mi-a convenit foarte tare acea perioadă pentru că nu ştiam cum e altfel, credeam că aşa trebuie să fie în viaţă, să fie o căsnicie cu un om cu care ai afinităţi”, povestea actriţa.
image

Despre căsnicia sa cu actorul George Motoi (foto) s-a tot vorbit, mai mult sau mai puţin, dar ceea ce este important întotdeauna va rămâne acolo, undeva, ascuns. 

“Fiind şi în aceeaşi meserie, era foarte bine, discutam foarte mult, jucam împreună, nu am simţit nevoia de altceva”.

Cum îţi săbătoreşte ziua de naştere? Îşi doreşte foarte tare să se bucure de un umăr de prieten, de zâmbetul şi privirea unui om drag. ”Când simţi că cineva se gândeşte la tine te priveşti cu alţi ochi.  Îmi mai doresc să fiu sănătoasă pentru a putea oferi publicului meu aceeaşi dragoste cu care mă înconjoară la rândul lui de atâţia ani. Cu cât oamenii înaintează în vârstă cu atât spiritul lor devine mai suplu, mai cald. S-ar zice, că, pentru spirit, timpul este o dimensiune a întineririi. Viaţa nu înseamnă a trăi, ci a ştii pentru ce trăieşti. Fiecare dimineaţă e o fereastră deschisă spre o nouă lume, noi dorinţe. Chiar dacă ai avut succes, ai eşuat sau doar ai încercat, viaţa începe în fiecare dimineaţă”, crede actriţa.

”M-am despărţit de cei dragi care au plecat pe câte o stea. În definitiv, nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi. Este greu să pierzi, dar mult mai rău e să nu fi încercat niciodată să reuşeşti. Când viaţa îţi dă motive să plângi, demonstrează că ai o mie şi unul de motive să râzi”, a încheiat Cezara Dafinescu. (Text de Loreta Popa)

Cultură



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite