27 noiembrie: S-a deschis circulaţiei cel mai lung tunel rutier din lume. La realizarea lui a contribuit şi... o echipă de psihologi

0
Publicat:

La 27 noiembrie 2000, în Norvegia a fost inaugurat cel mai lung tunel rutier din lume, care are 24,5 kilometri. Tot într-o zi de 27 noiembrie, în 1940, Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, două personalităţi care au marcat în mod esenţial istoria românilor, au fost asasinaţi de către legionari.

Cel mai lung tunel rutier din lume  a fost construit în Norvegia. Foto wikipedia
Cel mai lung tunel rutier din lume a fost construit în Norvegia. Foto wikipedia

1867: S-a născut academicianul Grigore Antipa

Biolog, ihtiolog, zoolog și oceanolog român, membru al Academiei Române, Grigore Antipa este considerat un deschizător de drumuri în mai multe domenii ale ştiinţei româneşti, fiind primul oceanolog, ecolog şi hidrobiolog român, autor al conceptelor de biosociologie şi bioeconomie.

Grigore Antipa a fost pionier în multe domenii de cercetare. Foto arhivă
Grigore Antipa a fost pionier în multe domenii de cercetare. Foto arhivă

Opera cea mai dragă a lui Grigore Antipa a fost Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, una dintre cele mai vizitate şi îndrăgite instituţii de cultură din România.

Grigore Antipa a murit în 1944.

1885: S-a născut romancierul Liviu Rebreanu

Născut pe 27 noiembrie 1885, la Târlișua, județul Bistrița Năsăud, Liviu Rebreanu este considerat părintele romanului modern în literatura română și unul dintre cei mai mari scriitori români din secolul al XX-lea. Romanele sale cele mai cunoscute, „Ion” și „Răscoala”, reprezintă o amplă frescă a vieții rurale dinainte de Primul Război Mondial.

Liviu Rebreanu e considerat părintele romanului modern la noi. Foto arhivă
Liviu Rebreanu e considerat părintele romanului modern la noi. Foto arhivă

În luna ianuarie 1910, pe baza convenției cu Austro-Ungaria, guvernul budapestan cere autorităților românești extrădarea gazetarului ardelean. În februarie, Rebreanu a fost arestat și deținut la Văcărești. Într-un Memoriu adresat autorităților românești în luna mai, tânărul scriitor a menționat că adevărata pricină a cererii de extrădare constă în activitatea sa publicistică pe care, anterior, a desfășurat-o în slujba românilor de peste munți.

1912: S-a născut actriţa de teatru şi film Dina Cocea

Dina Cocea, una dintre cele mai frumoase şi mai talentate actriţe românce, a avut o carieră bogată, în cei 70 de ani de activitate interpretând peste 100 de roluri în piese de teatru şi în filme.

frumoasa actriţă Dina Cocea a avut o relaţie de dragoste cu Gheorghe Gheorghiu-Dej. Foto arhivă
frumoasa actriţă Dina Cocea a avut o relaţie de dragoste cu Gheorghe Gheorghiu-Dej. Foto arhivă

Actriţă talentată şi o femeie extrem de frumoasă şi elegantă, Dina Cocea s-a născut pe 27 noiembrie 1912 la Bucureşti, într-o familie de intelectuali. Tatăl său a fost scriitorul şi pamfletarul N.D. Cocea, iar mama - Florica Mille, fiica lui Constantin Mille. Mătuşa sa a fost celebra Alice Cocea, un nume care a strălucit în perioada interbelică pe marile scene ale teatrului parizian.

După liceu, a plecat la Paris să studieze teatrul. Studiile de actorie le-a absolvit în capitala Franţei şi tot acolo a avut şi debutul în 1934. Deşi avea toate şansele să facă o carieră strălucită în teatru la Paris şi să calce pe urmele mătuşii sale, Dina Cocea a vrut să se întoarcă în România. În 1935, urca pe scenele teatrelor din Bucureşti sub numele de Dina Cerni, fiind actriţă a Companiei Bulandra-Maximilian-Fotino.

A debutat în cinematografia din România în 1939, în producţia „O noapte de pomină”.

În 1952 a fost numită decan al Facultăţii de Teatru din Bucureşti. Începând cu 1956 a reprezentat România la congrese internaţionale ale ONU şi UNESCO. Până în 1989 a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor e Artă din Instituţiile Teatrale şi Muzicale.

Fiind o femeie foarte frumoasă, Dina Cocea a fost curtată de bărbaţi importanţi ai vremii. Despre actriţă s-a spus că ar fi fost iubita baronului Manfred von Killinger, pe vremea când acesta a fost ambasadorul Germaniei în România. Se spune, de asemenea, că ar fi avut o legătură foarte discretă cu lideul Gheorghe Gheorghiu Dej. Dina Cocea a fost căsătorită de trei ori. Primul mariaj eşuat l-a avut în tinereţe, pe vremea când studia la Paris. Marea iubire a actriţei a fost ultimul soţ, dirijorul Mihai Brediceanu.

Pentru întreaga sa carieră, actriţei Dina Cocea i s-a conferit titlul de Doctor honoris causa al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti. Actriţa s-a stins din viaţă la 96 de ani.

1924: S-a născut poeta și eseista română Nina Cassian

Pe numele real Renée Annie Cassian, Nina Cassian s-a născut pe 27 noiembrie 1924, la Galaţi, într-o familie de origine evreiască.

Scriitoarea Nina Cassian a cerut azil politic în SUA. Foto arhivă
Scriitoarea Nina Cassian a cerut azil politic în SUA. Foto arhivă

În 1985, Nina Cassian a plecat în calitate de visiting professor cu o bursă din partea Fundaţiei pentru o Societate Deschisă, să susţină un curs de poezie la New York University – instituţie căreia i-a donat ulterior o parte dintre manuscrisele şi partiturile ei. Când şi-a încheiat activitatea, a cerut azil politic, pentru că ar fi fost primejdioasă o întoarcere în ţară:

Nina Cassian a murit în 2014.

1939: S-a născut criticul literar român Nicolae Manolescu

Nicolae Manolescu, critic, istoric literar şi eseist, s-a născut la 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea. Mama sa, Sabina Apolzan (n. Manolescu), a fost profesoară de franceză, iar tatăl său, Petru Apolzan, profesor de filosofie, se arată în "Dicţionarul general al literaturii române" apărut sub egida Academiei Române (Editura Univers Enciclopedic, Bucureşti, 2005).

Nicolae Manolescu a murit în martie 2004. Foto Facebook
Nicolae Manolescu a murit în martie 2004. Foto Facebook

A urmat gimnaziul la Sibiu, apoi cursurile liceale le-a început la Râmnicu Vâlcea. A absolvit liceul la Sibiu, după care a urmat cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti (1956-1962), cu o întrerupere în 1958 şi 1959, când este exmatriculat din cauza dosarului, potrivit sursei citate. Şi-a luat licenţa în 1962, şi în acelaşi an a început o colaborare la „Contemporanul".

În 1963 şi-a început cariera universitară, ca preparator la Catedra de Istoria Literaturii Române a Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti, devenind ulterior asistent (1964-1968), lector (1968-1989), apoi, după 1990, profesor la aceeaşi catedră. Lucrarea sa de doctorat – „Contradicţia lui Maiorescu” - a fost susţinută în 1974.

Din 1990 a devenit directorul revistei „România literară”. A renunţat la cronică, dar în perioada aprilie 1990-septembrie 1991 a semnat rubrica de analiză politică „Ochiul magic”. Activitatea sa de critic s-a făcut prezentă în aproape toate publicaţiile culturale ale vremii.

În noiembrie 2008 Nicolae Manolescu a lansat în cadrul Târgului Gaudeamus lucrarea „Istoria critică a literaturii române. 5 secole de literatură", care are peste 1.500 de pagini şi la care a lucrat timp de 25 de ani.

Nicolae Manolescu a fost ales membru corespondent al Academiei Române la 24 octombrie 1997, iar la 28 martie 2013 a devenit membru titular al acestui înalt for ştiinţific şi cultural.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1963, potrivit dicţionarului Membrii Academiei Române (1866-2003). A fost ales preşedinte al Uniunii Scriitorilor din România (USR) în anul 2005. La 23 noiembrie 2009 a fost ales pentru un al doilea mandat la conducerea USR, apoi reales în fruntea USR la 7 octombrie 2013. La 5 mai 2018 a fost reales preşedinte al USR, pentru mandatul 2018-2023.

Criticul literar Nicolae Manolescu a murit în martie 2024, la vârsta de 84 de ani,

1940: Asasinarea lui Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu de către legionari

La data de 27 noiembrie 1940, Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, două personalităţi care au marcat în mod esenţial istoria românilor, au fost asasinaţi de către legionari.

Nicolae Iorga a fost ridicat, pe 27 noiembrie 1940, de un grup de legionari şi asasinat lângă Strejnicu. A fost împuşcat de nouă ori. Legionarii îl considerau pe Iorga responsabil pentru moartea comandantului lor, Corneliu Zelea Codreanu.

Nicolae Iorga, un monument de cultură şi istorie. Foto arhivă
Nicolae Iorga, un monument de cultură şi istorie. Foto arhivă

Virgil Madgearu a fost asasinat în aceeaşi zi, după ce avusese o întâlnire cu Iuliu Maniu şi Ion Mihalache, în care subiectul discuţiilor a fost asasinatele legionarilor de la Jilava.

Ţărănistul Virgil Madgearu a fost asasinat în aceeaşi zi cu Nicolae Iorga. Foto arhivă
Ţărănistul Virgil Madgearu a fost asasinat în aceeaşi zi cu Nicolae Iorga. Foto arhivă

În jurul orei 14,00, Madgearu a fost ridicat de acasă de câţiva indivizi care s-au declarat legionari ca să facă o declaraţie urgentă la Prefectura Capitalei. Soţia „ţărănistului“ a relatat ulterior că unul dintre ei şi-a dat cuvântul de legionar că în mai puţin de o oră va fi acasă, iar Madgearu l-a crezut.

1940: S-a născut Bruce Lee

Actor, maestru în arte marțiale, fondator al stilului Jeet Kune Do, Bruce Lee s-a născut la 27 noiembrie 1940, în San Francisco. La numai trei luni, Bruce a plecat împreună cu familia în Hong Kong. La 13 ani, a început să studieze Wing Chun, una dintre ramurile artelor marţiale. În 1959, tatăl lui Bruce a hotărât ca fiul său să plece în Statele Unite. Bruce Lee avea doar 18 ani când a păşit pe teritoriul american, cu doar 100 de dolari în buzunar. În martie 1961 s-a înscris la Universitatea din Washington, unde a cunoscut-o pe cea care avea să-i devină soţie, Linda Emerly.

Inconfundabilil Bruce Lee. Foto: captură video
Inconfundabilil Bruce Lee. Foto: captură video

Lee a început să predea artele marţiale în 1959. Astfel, el a creat un nou stil de Kung Fu, denumit Jun Fan Gung Fu. Tot atunci şi-a deschis prima şcoală de arte marţiale.

Cariera actoricească a lui Bruce a început din tinereţe. Tatăl lui Lee, cântăreţ de operă, îl familiarizase pe Bruce cu lumea scenei. Până la vârsta de 18 ani, tânărul apăruse deja în 20 de filme.

Starul suprem al artelor marțiale și al Hollywood-ului a murit la vârsta de 32 de ani în vara anului 1973, în timp ce se afla în Hong Kong.

O autopsie efectuată la acea vreme a arătat că Bruce Lee a murit din cauza unui edem cerebral, pe care medicii l-au pus pe seama faptului că a luat un analgezic.

1942: S-a născut chitaristul Jimi Hendrix

Şapte ani de activitate muzicală i-au trebuit lui Jimi Hendrix pentru a ajunge o legendă. Trei albume de studio şi alte trei materiale live au fost îndeajuns pentru a schimba istoria muzicii pentru totdeauna.

Din 1963 şi până în 1970, Jimi Hendrix a uimit, a şocat, a inspirat, a revoluţionat întreaga lume. 53 de ani mai târziu, Hendrix continuă să inspire generaţie după generaţie.

Născut în Seattle, Washington, Hendrix a început să cânte la chitară la vârsta de 15 ani. După liberarea din serviciul militar, acesta își urmează chemarea artistică, acompaniind diferite formații în localuri din Statele Unite. După ce basistul Chas Chandler îi devine manager, artistul se mută în Anglia, unde creează primele sale hituri alături de The Jimi Hendrix Experience. Printre acestea se numără „Hey Joe”, „Purple Haze” și „The Wind Cries Mary”.

Devine celebru în Statele Unite după concertul de la Festivalul Monterey din 1967, iar un an mai târziu, în 1968, lansează albumul său final, „Electric Ladyland”.

Artistul moare din cauza consumului de barbiturice în 1970, la vârsta de 27 de ani, devenind rapid o figură emblematică în cultura psihedelică a lumii occidentale. Post-mortem, i-au fost acordate o serie cuprinzătoare de onoruri, fiind listat de revistele Time și Rolling Stone ca fiind cel mai mare chitarist electric din toate timpurile.

1989: Revoluția de Catifea

Pe 27 noiembrie  1989 are loc o grevă generală de două ore, în toate sectoarele economiei, pe tot cuprinsul Cehoslovaciei. Manifestația a grăbit căderea regimului comunist cehoslovac în același an.

2000: Se deschide cel mai lung tunel rutier din lume

La 27 noiembrie 2000, în Norvegia se deschide Tunelul Laerdal, cel mai lung tunel rutier din lume, de 24,5 km lungime, între Aurland și Laerdal.

În iunie 1992, Parlamentul norvegian a decis să construiască cel mai lung tunel rutier din lume, pentru a traversa o porțiune a țării unde circulaţia rutieră era dificilă, din cauza zonei muntoase și a drumurilor înguste combinate cu multe traversări de fiorduri.

Construcţia tunelului care leagă orașele Oslo și Bergen a început în anul 1995 și a fost finalizată în anul 2000.

Eliminarea a 2,5 milioane de metri cubi de rocă excavată din tunel a fost una dintre cele mai mari provocări în planificarea tunelului. Pentru a nu afecta mediul şi terenurile agrivole, materialele excavate au fost depuse la Tynjadal, o vale laterală, care se deschide la aproximativ 8 km est de orașul Laerdal.

De asemenea, o atenție deosebită a fost acordată aspectului și designului interior. O echipă specială de psihologi a fost angajată în designul interior pentru a evita monotonia în timpul conducerii prin tunel.

Astfel, pentru ca drumul să nu fie monoton şi şoferii să-şi piardă concentrarea, tunelul este împărțit în patru părți – partea principală și trei prelungiri la intervale de 6 km. Un sistem de iluminat care simulează lumina naturală în zori a fost instalat în toate părțile tunelului. Partea principală este iluminată cu lumină albă, în timp ce extensiile sunt pătrunse de lumini albastre-galbene pentru a da impresia de răsărit, potrivit nordic.ro.

Tot pentru a sparge monotonia, s-au introdus curbe ușoare pe secțiunile drepte și la fiecare 6 kilometri a fost construită câte o cavernă mare, unde şoferii se pot odihni şi chiar întoarce maşina.

De asemenea, Tunelul Laerdal este primul tunel din lume prevăzut cu o stație de tratare a aerului, aflată într-o cavernă de 100 de metri, la 9.5 kilometri de Aurland. Stația îndepărtează praful și dioxidul de nitrogen din aerul tunelului.

2017: A murit actrița Cristina Stamate

Cristina Stamate, una dintre marile noastre actriţe de revistă, s-a născut pe 8 februarie 1946 la Bucureşti şi, deşi şi-ar fi dorit să devină avocat, a fost îndrumată către actorie.

Cristina Stamate a fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe de revistă. Foto arhivă
Cristina Stamate a fost una dintre cele mai îndrăgite actriţe de revistă. Foto arhivă

S-a căsătorit la 20 de ani şi după 11 ani de căsnicie a divorţat de actorul Dan Ivănescu. După aceea, a preferat să trăiască singură.

A jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase“ în spectacole memorabile, printre care se numără „Vivat Revista“, „Hohote în Herăstrău“, „Comedie pe Titanic“, „Revista Revistelor“, „Bufonii regelui“, „Idolii femeilor“,„Poftă bună lui Tănase“, „Te aştept diseară pe Lipscani“, „Ura... şi la gară”, „Scandal în paradis“. Actriţa, care suferea de insuficienţă mitrală şi cardiopatie ischemică, a fost operată pe cord deschis la Spitalul Sanador la începutul anului 2015. După două luni de la operaţie, Cristina Stamate a urcat pe scenă, în spectacolul „Vivat Revista!“, în care susţinea că „Viaţa ca un spectacol,/ Între frumos şi urât/ Până se lasă în jos cortina/ Viaţă e viaţă şi atât“.

Actrița a murit la vârsta de 71 de ani.

Istoria zilei

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite