21 ianuarie: Ziua în care a izbucnit rebeliunea legionară în București VIDEO

0
Publicat:

La 21 ianuarie 1941 a avut loc Rebeliunea legionară. După reprimarea ei, generalul Ion Antonescu a impus dictatură militară. Tot la 21 ianuarie, în anul 1999, a avut loc a cincea Mineriadă.

Pogrom București
Pogrom București

1805: S-a născut Aaron Florian, istoric, participant la Revoluţia română de la 1848 din Ţara Românească.

Florian Aaron a fost un istoric, profesor și publicist român, propagator în Muntenia al ideilor Școlii Ardelene. 

1821: S-a născut Vincențiu Babeș, membru fondator al Societății Academice Române

Vincenţiu Babeş a fost fruntaş al luptei de emancipare naţională românească și membru fondator al Societăţii Academice Române.

1852: S-a născut preotul Vasile Lucaciu, membru marcant al Partidului Naţional Român din Transilvania.

Vasile Lucaciu a fost una dintre cele mai importante personalități politice, culturale și istorice ale românilor ardeleni din perioada imperiului Austro-Ungar, și militant pentru drepturile românilor din Transilvania. 

1898: S-a născut Gheorghe I. Brătianu

Istoric şi om politic, profesor universitar la Iaşi şi la Bucureşti, membru titular al Academiei Române, preşedinte al Partidului Naţional Liberal, Gheorghe I. Brătianu a murit în închisoare, la Sighetu Marmaţiei, la 24/25 aprilie 1953.

Marele om politic a fost deţinut fără să fi fost condamnat şi judecat.

Gheorghe Brătianu a studiat istoria la Paris, a trecut prin arhivele de la Geneva şi Napoli şi a obţinut doctoratul sub îndrumarea lui Nicolae Iorga şi, mai târziu, a lui Ferdinand Lot. 

După performanţe istorice strălucite, a devenit la 30 de ani membru corespondent al Academiei. În 1947 i s-a stabilit arest la domiciliu în Bucureşti, str. Biserica Popa Chiriţă, unde a terminat patru din lucrările sale de istorie.

În 1948 este exclus din Academia Română, iar în mai 1950 a fost arestat fără mandat şi dus la penitenciarul Sighet, unde a murit la 27 aprilie 1953. Pe actul de deces, la motivul arestării descoperim că era învinuit de faptul că a fost „preşedinte al PNL“.  

Actul de deses al marelui om politic
Actul de deses al marelui om politic

1941: ziua în care a început Pogromul de la București

Rebeliunea legionară a avut loc în zilele 21-23 ianuarie 1941 şi a reprezentat confruntarea violentă dintre gruparea Garda de Fier şi fostul lor partener la guvernarea României, Ion Antonescu, desemnând sfârşitul statului naţional legionar, care luase naştere la 14 septembrie 1940.

Abatorul din Bucureşti a fost locul celor mai atroce torturi,. În ultima zi a rebeliunii, cincisprezece evrei au fost duşi la Prefectura Bucureşti, unde au fost torturaţi şi împuşcaţi.

Legionarii au atacat toate sinagogile în acelaşi timp, au ars sulurile Torei, au prădat obiecte religioase, bani, mobilă şi bunuri de valoare şi au distrus interiorul sinagogilor. În unele cazuri, legionarii şi-au început atacurile în timpul slujbei, cum a fost cazul la Templul Coral, iar credincioşii care erau prezenţi au fost duşi la Jilava şi ucişi.

În final, făptaşii au dat foc sinagogilor, două dintre ele arzând complet. Una dintre sinagogile arse în întregime a fost sinagoga sefardă Cahal Grande, una dintre cele mai frumoase din Europa. Când brigăzile de pompieri, alarmate că focul ar putea atinge clădirile învecinate, au sosit să stingă focul, acestea au fost împiedicate de legionarii care supravegheau scena.

1991: S-a deschis, la Bucureşti, Oficiul Fondului pentru Copii al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNICEF)

Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) activează în 190 de ţări şi teritorii, inclusiv în România, făcând tot posibilul să ajute fiecare copil să supravieţuiască, să se dezvolte şi să îşi atingă potenţialul maxim, pentru a crea o lume mai bună.

2001: Jutta Kleinschmidt devine prima femeie care câștigă Raliul Paris-Dakar la categoria motociclete.

Jutta Kleinschmidt a studiat Fizica la Politehnica din Isny, după care a lucrat ca Inginer la concernul BMW.

FOTO Wikipedia
FOTO Wikipedia

În 1988 a concurat pentru prima oară la Rallye Paris-Dakar pe o motocicletă BMW, în 2001 a ajuns pe primul loc pe un Mitsubishi, în 2005 a concurat iarăși pe un VW Tuareg.

2004: Medicii au reușit să extirpeze o tumoră gigant

La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Bucureşti, o echipă mixtă româno-americană de medici specialişti reuşesc, în decurs de opt ore, extirparea unei tumori gigant, de aproape 80 de kg, pacienta fiind Lucia Bunghez, în vârstă de 46 de ani. Operaţia este filmată, în exclusivitate, de o echipă a postului „Discovery Health Channel”.

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite