14 aprilie: ziua în care Rusia a rămas fără crucișătorul Moskva, nava amiral a Flotei Ruse de la Marea Neagră VIDEO

0
Publicat:

La 14 aprilie 1884 a apărut, la Sibiu, publicația „Tribuna”, iar în anul 1932 s-a născut cântăreața americană Loretta Lynn. În aceeași zi, dar în anul 2021, a murit autorul celei mai mari scheme Ponzi din lume, Bernard Madoff.

Crucișătorul Moskva
Crucișătorul Moskva s-a scufundat în anul 2022. Foto: Twitter (Arhivă)

14 aprilie 1884: A apărut publicația „Tribuna” 

În urmă cu 140 de ani, la 14/26 aprilie, scriitorul Ioan Slavici punea bazele ziarului politic „Tribuna”. Apărută la Sibiu, publicația a jucat un rol major în viața politică și culturală a Transilvaniei și pleda pentru unitatea politică a românilor prin intermediul culturii. 

Mult timp a fost cel mai citit ziar din Transilvania.  

Ulterior, din luna aprilie a anului 1903 ziarul nu a mai apărut la Sibiu. Pe lângă faptul că George Coșbuc a activat la această publicație în tinerețe, printre colaboratori s-au numărat și Octavian Goga, Ion Agârbiceanu și Ion Pop-Reteganul. 

14 aprilie 1932: S-a născut cântăreața Loretta Lynn 

Loretta Lynn, una dintre cele mai mari vedete ale muzicii country din SUA, a avut peste 50 de hituri în Top 10. În anul 2003, artista a fost recompensată cu un premiu Kennedy Center pentru contribuţia la cultura americană, iar șapte ani mai târziu, cu un premiu Grammy pentru întreaga carieră.   

Loretta Lynn
Loretta Lynn a murit la 4 octombrie 2022. Foto: Profimedia (Arhivă)

În anul 2013, preşedintele Barack Obama i-a înmânat Medalia Prezidenţială a Libertăţii. În mai 2017, cântăreața a suferit un accident vascular cerebral, la puţin peste două săptămâni după ce îşi sărbătorise cea de-a 85-a aniversare.  

Amintim câteva dintre piesele sale: „You Ain’t Woman Enough”, „Coal Miner's Daughter”, „Don’t Come Home a Drinkin’” și „The Pill”. 

Lynn a murit la 4 octombrie 2022. 

14 aprilie 2021: A murit Bernard Madoff, autorul celei mai mari scheme Ponzi din lume 

Bernard Madoff,
Bernard Madoff a fost condamnat la 150 de ani de închisoare. Foto: Arhivă

Născut la 29 aprilie 1938, Madoff a fost un investitor american și autorul celei mai mari escrocherii financiare din istoria SUA. Cu ajutorul schemei Ponzi, a reușit, pe parcursul a 48 de ani, să deturneze 65 de miliarde de dolari. 

Frauda piramidală Ponzi pusă la punct de acesta, dezvăluită în luna decembrie a anului 2008, consta în plătirea sau rambursarea unor clienţi mai vechi din fonduri depuse de către clienţi noi. 

El a fost condamnat în luna iunie a anului 2009 la 150 de ani de închisoare. 

14 aprilie 2022: Război în Ucraina: Crucișătorul rus Moskva s-a scufundat

Crucişătorul purtător de rachete Moskva a fost nava cea mai importantă a Flotei ruse de la Marea Neagră, fiind şi nava amiral a flotei.  

Moskva participase în primele zile ale invaziei la un atac împotriva Insulei Şerpilor, situată în Marea Neagră, lângă graniţa cu România, în timpul căruia au fost capturaţi 19 marinari ucraineni. 

Crucișătorul Moskva
Rusia a rămas fără crucișătorul Moskva. FOTO Shutterstock (Arhivă)

Conform Moscovei, la bordul crucișătorului se aflau 396 de persoane. Un marinar a murit și alți 27 sunt dispăruți. Ucrainenii au susținut că au reușit să scufunde nava Flotei ruse cu ajutorul a două rachete de croazieră antinavă subsonică RK-360 Neptun. 

14 aprilie 2023: A fost lansată misiunea JUICE de către Agenția Spațială Europeană

Misiunea europeană Juice, care va studia lunile înghețate ale lui Jupiter, a decolat cu o rachetă Ariane-5 de la portul spațial Kourou din Guyana Franceză.  

Jupiter Icy Moons Explorer (Juice) va ajunge pe cea mai mare planetă din sistemul solar pentru a studia principalele sale luni: Callisto, Ganymede și Europa - despre care se crede că adăpostesc rezervoare însemnate de apă lichidă. Este vorba de o călătorie de 6,6 miliarde de km. Sosirea în sistemul jovian (format din Jupiter și satelitii săi) este așteptată în luna iulie a anului 2031. 

Callisto, Ganymede și Europa - lunile acoperite de gheață ale lui Jupiter - au fost descoperite de astronomul italian Galileo Galilei în anul 1610. Juice va studia lunile de la distanță, zburând deasupra suprafețelor lor, dar nu va ateriza. 

14 aprilie 2023: A murit chitaristul irlandez Mark Sheehan

Mark Sheehan
Mark Sheehan s-a născut la 29 octombrie 1976. Foto Twitter/ The Script

Mark Sheehan, chitarist și cofondator al trupei rock irlandeze „The Script”, s-a născut la 29 octombrie 1976 la Dublin, în Mount Brown. 

În perioada 1996-2001 a fost membru al trupei Mytown, alături de O'Donoghue, solistul trupei The Script. Trupa The Script a luat ființă la Dublin în anul 2001, cu Sheehan ca chitarist, O'Donoghue ca solist-compozitor și Power ca baterist.  

Trupa s-a mutat la Londra după ce a semnat un contract cu Sony Music Group. Ulterior, au lansat primul lor album complet, „We Cry", care a ajuns pe primul loc atât în Irlanda, cât și în Marea Britanie.  

„The Script” a concertat şi în România, în 2018 la festivalul Neversea. 

Istoria zilei



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite