Ruşii rămân fără nava-amiral a Mării Negre, crucişătorul Moskva. Ce se întâmplă cu flota rusă VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Nava-amiral a Flotei ruse din Marea Neagră, crucişătorul purtător de rachete Moskva, a fost avariată de o explozie la bord. Ruşii susţin că a fost un incendiu, dar ucrainenii spun că au lovit-o cu rachete de coastă.

Nava-amiral a Flotei ruse din Marea Neagră şi unul dintre vasele de luptă considerate mândria Flotei ruse în general, crucişătorul purtător de rachete Moskva, a fost puternic avariată în urma unei explozii puternice la bord.

Ucrainenii spun că Moskva a fost lovită cu două rachete Neptun, dar ruşii neagă totul şi susţin că avarierea s-a produs ca urmare a exploziei muniţiei din cauza unui incendiu izbucnit la bordul navei. Nu există probe nici pentru o variantă, nici pentru cealaltă, dar având în vedere că Volodimir Zelenski s-a fotografiat miercuri cu timbre în care apare nava rusă Moskva înainte ca aceasta să fie grav avariată, înclinăm să credem partea ucraineană. 

Concret, preşedintele Ucrainei a postat pe contul său de Instagram o fotografie în care ţine în mână timbre emise de Poşta Ucraineană dedicate celebrului gest de sfidare al soldaţilor ucraineni de pe Insula Şerpilor, în care a fost implicat crucişătorul grav avariat miercuri noapte. „Nu uitaţi că nava rusă merge întotdeauna într-o singură direcţie”, a scris preşedintele ucrainean pe reţeaua de socializare.

Ce putere de foc mai au ruşii la Marea Neagră 

Avarierea crucişătorului purtător de rachete Moskva dă părţii ruse o lovitură de imagine, aceasta rămânând fără nava-amiral din Marea Neagră. Totuşi, capacitatea de lovire a Flotei ruse din Marea Neagră rămâne, teoretic, una remarcabilă, aceasta dispunând de mai multe platforme, nave de suprafaţă sau submarine, care pot lansa rachete de croazieră Kalibr şi nu numai. De altfel, în timpul invaziei, aceste platforme au lansat din Marea Neagră cel puţin câteva zeci de rachete Kalibr asupra unor ţinte terestre de pe teritoriul ucrainean.

Astfel, forţele ruse mai dispun, între altele, de distrugătorul purtător de rachete Smetlivi, fregata purtătoare de rachete Ladnîi, fregatele purtătoare de rachete Pitlivii, Admiral Grigorovich sau Admiral Essen, submarinele diesel-electrice de atac din clasa Kilo sau Improved Kilo Alrosa, Novorossiysk, Rostov na Donu, Staryy Oskol şi Krasnodar, dar şi de două corvete purtătoare de rachete din clasa Dergaci, 2 corvete purtătoare de rachete din clasa Ovod, o vedetă purtătoare de rachete din clasa Vichr şi 5 vedete purtătoare de rachete din clasa Molnia. 

Au fost planificate şase, dar s-au construit numai patru 

Moskva este una dintre cele trei nave de tip Proiect 1164 (cod NATO Atlant) rămase în dotarea Forţelor Navale ale Federaţiei Ruse. Iniţial, ar fi trebuit construite şase astfel de nave, dar în final au fost lansate la apă numai patru. Concret, au intrat în serviciu, pe lângă Moskva, şi navele Varyag de la Flota din Oceanul Pacific, Mareşal Ustinov de la Flota de Nord şi Ucrayina. Ultima dintre ele a intrat în dotarea Ucrainei după dizolvarea Uniunii Sovietice. Kievul a vrut să o operaţionalize, dar nu a avut fonduri, aşa că, în final, nava a fost abandonată. 

Ca armament, crucişătorul Moskva era dotat cu sisteme P-1000 Vulkan cu câte 16 rachete de croazieră, cu o bătaie de peste 700 de kilometri. De asemenea, nava avea în dotare sisteme de rachete antiaeriene de tip S-300 Fort (rază de acţiune între 3 şi 100 de kilometri), capabile să asigure protecţia împotriva atacurilor aeriene ale adversarului. Acestea sunt completate de două lansatoare SA-N 4 Gecko cu rază scurtă de acţiune. Moskva mai dispunea de şase tunuri AK-306, de o puternică turelă cu două ţevi de 130 milimetri, de sisteme antisubmarin, dar şi de 10 tuburi de lansare a torpilelor. Nava dispunea de senzori, radare şi sisteme de război electronic. Moskva, care a intrat în servciu în anul 1983, are un echipaj format din 480 de marinari şi este propulsată de 4 turbine cu gaz până la o viteză maximă de 50 de kilometri pe oră. 

Sistemele de rachete de coastă Neptun care ar fi lovit nava rusească sunt dezvoltate de ucrainenii de la Luch Design Bureau, dar au la bază racheta de concepţie sovietică Kh-35, care a fost îmbunătăţită din punct de vedere al razei de acţiune şi electronicii. Sistemele au intrat în dotarea militarilor ucraineni în luna martie a anului trecut.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite