Secretarul de Stat american John Kerry în vizită oficială la Bagdad

Secretarul de Stat american John Kerry în vizită oficială la Bagdad

John Kerry se află într-o vizită oficială la Bagdad. Secretarul de Stat american insistă că Statele Unite nu se va amesteca în politica internă a Irakului. FOTO: AFP

Secretarul de Stat american, John Kerry, a aterizat luni dimineaţa în capitala Irakului, Bagdad pe fondul unei crize ce ameninţă întreaga securitatea a Orientului Mijlociu, încercând să-i convingă pe liderii irakieni să depăşească diferenţele sectare şi să formeze un guvern de coaliţie şi reprezentativ pentru toţi cetăţenii irakieni.

Ştiri pe aceeaşi temă

John Kerry întreprinde zilele acestea o călătorie în câteva puncte fierbinţi din Orientul Mijlociu. Acesta s-a aflat duminică la Cairo, unde a făcut câteva declaraţii cu privire la criza din Irak. Kerry este de părere că „ne aflăm într-un moment critic şi trebuie să-i convingem pe liderii irakieni să lase deoparte motivaţiile sectare şi să formeze un guvern unit şi care să răspundă nevoilor şi cererilor tuturor cetăţenilor”, a declarat acesta. 

Kerry plănuieşte să se întâlneasacă cu primul-ministru al Irakului, Nuri Kamal Al-Maliki, şi cu alţi politicieni de top. 

Poziţia oficială a Statelor Unite, una pe care John Kerry a făcut-o publică, din nou,  dumincă în Egipt,  este una în care „ţara sa nu se implică în alegerea liderilor irakieni”

Însă, oficialii americani susţin că este absolut necesar ca Irakul să fomeze un nou guvern, unul care să poată să reprezinte o alternativă viabilă la avansul rapid al frontului islamic sunit SIIL care, în decurs de câteva săptămâni au pus stăpânire pe o mare parte din nordul şi vestul Irakului. 

Preşedintele Obama nu exclude posibilitatea unei intervenţii militare în zonă, însă guvernul american nu doreşte să se alieze cu niciuna dintre părţile implicate în conflict şi îi îndeamnă pe irakieni să-şi rezolve singuri disputele pe cale amiabilă. „ Noi continuăm să sperăm că poporul irakian va identifica lideri care sunt pregătiţi să-i reprezinte pe toţi cetăţenii Irakului”, a declarat Kerry la conferinţa de presă de duminică din Cairo. 

Secretarul de Stat american a întreprins o serie de vizite în Orientul Mijlociu în ultima vreme. Însă această vizită la Bagdad, neanunţată în prealabil, este doar a doua ca şi secretar de Stat american. 

Kerry a vizitat ultima dată Bagdadul în martie 2013, dată la care a discutat cu liderii irakieni problema folosirii spaţiului aerian irakian de către Iran pentru a trimite arme în Siria. 

În ultima perioadă, Statele Unite au avut o politică rezervată faţă de criza din Irak, insistând în declaraţiile oficiale că nu va interveni în politica internă a ţării. Însă mulţi oficiali americani se tem că această politică se va dovedi extrem de dăunătoare pe termen lung şi sunt sceptici că guvernul Maliki este capabil să conducă un alianţă guvernamentală între diferitele confesiuni religiaose. 

Administraţia Obama a retras ultimele trupe din Irak la sfârşitul lui  2011, o întrebare importantâ în acest moment punându-se în legătură cu influenţa pe care Statele Unite o mai deţin în zonă. 

   
Citeşte şi: 
   

Jihadiştii din Siria, angajaţi într-un război cu forţele guvernamentale, au afişat pentru prima dată duminică folosirea vehiculelor militare americane Humvee, pe care le-au confiscat de la trupele irakiene, finanţate şi antrenate timp de opr ani de către Statele Unite ale Americii, potrivit martorilor.

Obama avertizează: Insurgenţii sunniţi irakieni ameninţă şi alte state

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat într-un interviu difuzat duminică cu privire la pericolele pe care le prezintă ofensiva susţinută a insurgenţilor sunniţi din Irak pentru stabilitatea întregii regiuni, informează AFP.

SUA şi Iran, adversari vechi, ar putea deveni parteneri pe nou front comun

Iranul are un istoric complicat al relaţiilor cu Statele Unite ale Americii, în ultimii ani 35 de ani fiind mai degrabă un adversar al ultimilor lideri americani. Însă situaţia tensionată din Irak, luptătorii din gruparea teroristă SIIL fiind o ameninţare atât pentru Ran cât şi pentru interesele americanilr, cele două ţări au relaţii diplomatice mai strânse ca niciodată şi ar putea face front comun împotriva insurgenţilor.

Vladimir Putin susţine Irakul în lupta sa împotriva insurgenţilor

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a oferit asigurări premierului irakian Nouri al-Maliki, în cadrul unei conferinţe telefonice, că Moscova susţine lupta autorităţilor de la Bagdad asupra insurgenţilor jihadişti, relatează RIA Novosti.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările