Jihadiştii SIIL recrutează europeni pe reţelele sociale. Un material video postat pe YouTube pune pe jar serviciile secrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai mulţi fundamentalişti islamici de origine europeană apar într-un video de recrutare pe reţelele de socializare. Aceştia aparţin grupării SIIL ce avansează spre Bagdad. FOTO: Reuters
Mai mulţi fundamentalişti islamici de origine europeană apar într-un video de recrutare pe reţelele de socializare. Aceştia aparţin grupării SIIL ce avansează spre Bagdad. FOTO: Reuters

Gruparea fundamentalist islamică SIIL revine din nou în centrul atenţiei prin materialele pe care le postează pe reţelele sociale. De această dată jihadiştii au ales calea dialogului, spre deosebire de ultimele postări ce-i înfăţişau deschizând focul asupra civililor şiiţi şi împotriva forţelor militare irakiene.

Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL), grupare desprinsâ din grupul terorist Al-Qaida, continuă avansul rapid spre capitala Irakului, Bagdad.

Într-un video postat recent pe reţelele de socializare, câţiva tineri apartinând grupării jihadiste explică motivele personale pentru care au ales să se alăture grupării şi încearcă să-i convingă şi pe alţii, în special pe „fraţii ocidentali”, de necesitatea şi legitimitatea “luptei sfinte”.

În centrul atenţiei celei mai recente campanii de recrutare a grupului SIIL se află un cetăţean britanic, student la medicină din oraşul Cardiff, un australian condamnat pentru bicuirea unui musulman ce consuma alcool în public şi alţi câţiva indivizii neidentificaţi, cu toţii vorbitori nativi de engleză.

Nasser Muthana, în vârstă de 20 de ani, apare în clipul fimat de SIIL, îndemnându-i şi pe alţii să I se alăture.

Tatăl acestuia, Ahmed Muthana, a declarat pentru jurnaliştii britanici că Nasser şi fratele său în vârstâ de 17 ani ce luptă alături de el „au fost spălaţi pe creier în Marea Britanie şi convinşi să lupte”. Acesta a adăugat cp fiul său fusese admis la câteva universităţi pentru a studia medicina, însă nu a acceptat oferta niciuneia şi a dispărut de acasă în luna noiembrie a anului trecut. În luna februarie fratele său mai mic a dispărut de asemenea, poliţia informându-i părinţii că cei doi fraţi se aflau în Turcia, conform ultimelor informaţii oferite de paşapoartele acestora.

Bineînţeles că mi-e teamă că va fi rănit sau va muri în luptă, dar nu pot face nimic. Ambii sunt musulmai conservatori, nu au prietene şi nu vorbesc cu fetele,” a adăugat tatăl celor doi fraţi, luptători SIIL.   

Gruparea SIIL recrutează noi adepţi cu ajutorul YouTube:

În materialul video, Nasser Muthana apare sub numele de Abu Muthanna al-Yemeni şi promite să ducă lupta mai departe din Siria în Irak. „Suntem soldaţi ce nu sunt interesaţi în graniţe, vom duce lupta în Irak, chiar şi Iordan şi Liban fără probleme, “ susţine acesta în materialul video. Un alt militant, Abu Bara al Hindi, de asemena originar din Marea Britanie, face apel la „fraţii musulmani ce trăiesc în Occident” prin prisma experienţei sale pe când locuia acolo. „Ştiu cum vă simţiţi locuind în Occident. Vă simţiţi deprimaţi. Leacul pentru depresie este Jihadul”, încearcă acesta să-i convingă pe cei interesaţi de lupta fundamentaliştilor.

Mai multe dovezi indică faptul că cetăţeni europeni, inclusiv din Marea Britanie, sunt centrul procesului de recrutare pentur conflcitele din Siria şi Irak. Experţii în anti-terorism susţin că Marea Britanie joacă un rol-cheie datorită faptului că, în trecut, a oferit azil mai multor lideri fundamentalişti islamici ce ulterior au pus bazele unor reţele de recrutare.

În ciuda faptului că videoclipul a fost dat jos de mai multe ori de către reprezentanţii YouTube, acesta continuă să apară pe alte conturi şi canale de socializare, adunând într-un timp scrut un număr considerabil de vizualizări.

Harta Irak interactivă

Citeşte şi:

SIIL se pregăteşte să destabilizeze şi Iordania

Statul Islamic al Irakului şi Levantului (SIIL), grupare teroristă cu viziuni islamice fundamentaliste, se pregăteşte să-şi extindă înfluenţa în regiunea Orientului Mijlociu prin acapararea de noi teritorii.

Irak: Creştinii din Mosul în pericol

Cucerirea oraşului Mosul de către fundamentaliştii suniţi SIIL pune în pericol nu numai siguranţa minorităţii şiite, dar şi puţinii creştini ce au ales să rămână în regiune.

Noi atacuri chimice zguduie Siria

În ciuda eforturilor de dezarmare şi acordurilor bilaterale, regimul Assad se află din nou sub scrutinul opiniei publice internaţionale, acuzat fiind de folosirea clorului în noi atacuri chimice asupra populaţiei civile din nordul ţării.

Armata irakiană, destrămată din cauza lipsei de încredere

Soldaţii irakieni au vorbit despre situaţia în care se află armata ţării, copleşită de forţa rebelilor terorişti din gruparea SIIL, oferind dezvăluiri sensibile despre ruşinea pe care o resimt în urma înfrângerilor incontestabile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite