Obama avertizează: Insurgenţii sunniţi irakieni ameninţă şi alte state

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat într-un interviu difuzat duminică cu privire la pericolele pe care le prezintă ofensiva susţinută a insurgenţilor sunniţi din Irak pentru stabilitatea întregii regiuni, informează AFP.

Jihadişti din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi levant (SIIL), care au lansat o ofensivă în Irak pe 9 iunie, îşi consolidează poziţiile în vestul ţării, la frontiera cu Siria, o zonă în care vor să proclame un stat islamic. În acest context, preşedintele Statelor Unite, care a respins ideea unei intervenţii a trupelor americane, se teme că veleităţile insurgenţilor sunt mai mari, afirmând că „ideologia lor extremistă constituie o ameninţare pe termen mediu şi lung” la adresa ţării sale.

„Este necesar, în general, să fim vigilenţi. Problema actuală constă în faptul că (luptătorii) din SIIL destabilizează ţara (Irakul), dar ei pot să se extindă în ţări aliate ca Iordania", a declarat liderul de la Casă Albă într-un interviu acordat vineri postului CBS şi difuzat duminică.

 „Populaţia locală irakiană îi va respinge, până la urmă, pe extremiştii sunniţi, din cauza violenţei şi extremismului lor (…) Am văzut acest lucru de în mai multe rânduri. De exemplu, în provincia occidentală Al-Anbar, în timpul Războiului din Irak, unde triburi sunnite s-au ridicat brusc la luptă împotriva lor, din cauza ideologiei lor extremiste”,  a adăugat Obama

Preşedintele american a făcut referire şi la a pericolelor pe care le reprezintă alte organizaţii extremiste, cum de ar fi Al-Qaida în Yemen sau Boko Haram în Nigeria. „Sunt pe cale să se transforme într-o provocare la nivel mondial, pe care Statele Unite este necesar să o accepte. Dar nu o putem accepta singuri”, a precizat liderul de la Casa Albă.

Barack Obama a fost aspru criticat de fostul vicepreşedinte american Dick Cheney, care îl învinovăţeşte pe actualul lider american de haosul din Irak, ironizând decizia administraţiei de a  300 de „consilieri militari” americani în zona de conflict. Cheney consideră că preşedintele democrat a „decimat bugetul apărării”, nu „Al-Qaida”.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite