Scholz, Scholz, mereu doar Scholz. În campania electorală, SPD a mizat în principal pe candidatul său la funcţia de cancelar federal. Acesta a dominat afişele electorale ale social-democraţilor, el a fost pe scenă în evenimentele de campanie, tot el a participat la dezbaterile electorale. Campania social-democraţilor a fost deci croită în totalitate pentru politicianul în vârstă de 63 de ani. "El este cel care lucrează, el este cel capabil" - acesta a fost mesajul cu care social-democraţii l-au pus în scenă pe Olaf Scholz.     

Imaginea proiectată de campania SPD a fost cea a unui bărbat de stat cu amplă responsabilitate de leader. Un succesor natural al Angelei Merkel, care a renunţat să mai candideze după 16 ani în care s-a aflat în fruntea guvernului de la Berlin. Din 2018, Scholz este ministru de Finanţe în executivul condus de Merkel şi vicecancelar în marea coaliţie formată de CDU/CSU şi SPD. Va rămâne în aceste funcţii până la formarea noului cabinet.

Candidat la cancelaria federală al unui partid care nu l-a vrut în fruntea sa

Dar cât SPD se regăseşte în persoana lui Olaf Scholz? O întrebare la prima vedere ciudată, pentru care e nevoie să privim înapoi în istoria foarte recentă a social-democraţilor germani. În 2019, Olaf Scholz a candidat pentru preşedinţia SPD. Membrii partidului i-au preferat însă în fruntea formaţiunii pe Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans, care au promis orientarea mai spre stânga a SPD.

Berlin, rezultat, vot, conducerea SPD, 2019

Perechile de candidaţi Olaf Scholz/Klara Geywitz (dreapta) şi Norbert Walter-Borjans/Saskia Esken (stânga) au luptat pentru conducerea SPD

Olaf Scholz a fost mereu considerat un reprezentant al aripii mai degrabă conservatoare a SPD. Cu atât mai surprinzătoare a fost nominalizarea sa drept candidat la funcţia de cancelar: partidul a optat pentru un candidat pe care nu l-a dorit în fruntea sa.

Tenace şi încrezător în propria persoană

Lucrăm foarte strâns, armonios şi emoţional împreună, a comentat atunci Scholz decizia conducerii partidului. "Am început imediat după alegerea conducerii SPD să cooperăm strâns, ceea ce a dus la sporirea încrederii mutuale, aşa încât am avut sentimentul clar că cei doi lideri ai partidului mă vor propune pe mine, sentiment împărtăşit de asemenea de ei."

Germania| Olaf Scholz (SPD)

August 2020: Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans îl prezintă pe Olaf Scholz drept candidat al SPD la funcţia de cancelar federal

O explicaţie care arată cum abordează crizele Olaf Scholz: în picioare, continuând cu perseverenţă să lucreze, fără să se îndoiască de el însuşi. Politicianul este binecuvântat cu o încredere nezdruncinată în propria persoană. În lunga sa carieră politică a trecut prin destule momente grele, dar niciunul nu a reuşit să-l doboare.

Pragmatic şi obiectiv - calităţi apreciate pe timp de criză

Nici scandalul de evaziune fiscală Cum-Ex, nici cel generat de imensa fraudă Wirecard. Chiar dacă Scholz nu a făcut o impresie prea bună în comisiile parlamentare de anchetă, pentru el nu au existat consecinţe politice în urma acestor scandaluri amplu mediatizate. A reuşit mereu să evite acuzaţiile, ultima oară cu doar o săptămână înainte de alegeri, la o şedinţă specială a comisiei de Finanţe din Bundestag, în care s-a discutat despre eventuale erori comise de conducerea instituţiei însărcinate cu combaterea spălării de bani.

Olaf Scholz la comisia de Finanţe din Bundestag

Mai întâi la comisia de Finanţe din Bundestag, după aceea înapoi la campania electorală: Olaf Scholz pe 20 septembrie

În pandemie, Scholz, în calitate de ministru de Finanţe, a fost cel responsabil cu alocarea miliardelor de euro sub forma fondurilor de ajutorare. A ştiut cum să se folosească de situaţie pentru a se prezenta publicului într-o lumină favorabilă.

"Nimeni nu trebuie să se teamă"

Germania este în stare financiar să depăşească pandemia - acesta a fost mereu motto-ul său. 400 de miliarde de euro în datorii noi va contracta Germania până la sfârşitul lui 2022. Ţara va ieşi cu bine din această amplă îndatorare, a promis Scholz în campania electorală: "Nimeni nu trebuie să se teamă, am mai reuşit o dată asta după ultima criză din 2008/2009 şi vom reuşi din nou în zece ani."

Saxonia Inferioară| campanie electorală SPD cu Olaf Scholz

Promisiuni mari pentru alegători: Olaf Scholz în campanie electorală - aici în orăşelul Lehrte

La fel argumentează în cazul protecţiei climei. Ecologiştii ar avea în acest domeniu câteva idei bune, dar acestea ar putea fi implementate doar alături de programul SPD, pentru a garanta că totul este sustenabil economic şi social. "Pragmatic, dar orientat spre viitor", astfel îşi rezumă Scholz propriul program politic.

În politica externă, el se bazează pe continuitate. Sub conducerea sa, Germania se va implica pentru o "Europă puternică şi suverană", care "vorbeşte cu o singură voce", "pentru că, în caz contrar, nu vom mai juca niciun rol (pe plan internaţional)", a declarat Scholz. Lumea va avea în curând zece miliarde de locuitori, ceea ce înseamnă că în viitor "vor exista multe mari puteri, nu doar China, SUA şi Rusia", ci şi numeroase ţări asiatice. Printre principiile fundamentale ale lui Scholz se numără colaborarea cu SUA şi cu NATO.

Cu şarmul unei maşini

Cetăţenii au apreciat se pare poziţiile lui Scholz. În vremurile de azi, pragmatismul este mai căutat decât carisma. Ultima îi lipseşte lui Scholz, care nu se prea pricepe să arate emoţii adevărate. Până şi în momente de mare bucurie dă dovadă de reţinerea şi autostăpânirea unui valet britanic.

Alegeri Hamburg 2011 | Olaf Scholz

Reţinut şi după o victorie: Olaf Scholz în 2011 cu soţia sa după ce SPD a câştigat alegerile în Hamburg

Olaf Scholz a învăţat târziu că în politică este importantă şi punerea în scenă a persoanei şi mesajului. În campania electorală a avut apariţii mai deschise, mai apropiate de oameni, cu gestică şi mimică schimbate.

Ascensiune tăcută şi eficientă

Ani la rând a fost numit ironic "Scholzomat", un joc de cuvinte între "Scholz" şi "Automat". Această denumire caricaturală a fost creată de săptămânalul "Die Zeit" în 2003, pentru că secretarul general de atunci al SPD părea un robot când apăra în formule verbale tehnocrate reforma pieţei muncii cunoscută sub numele de Hartz IV. 

Nici în SPD nu i-a fost niciodată uşor politicianului introvertit şi pragmatic din Hamburg, care vorbeşte mereu doar atât cât este necesar. Atunci când a candidat pentru funcţii în partid, Scholz a obţinut de regulă cele mai proaste rezultate. Totuşi, a reuşit să urce tot mai sus în cariera sa politică. În linişte şi eficient.

De la critic al capitalismului la ministru de Finanţe

Scholz a trecut şi printr-o amplă schimbare de atitudine politică: ca vicepreşedinte al organizaţiei de tineret a SPD "Jusos", el a militat în anii 80 în termeni socialişti radicali pentru "depăşirea modelului economiei capitaliste". Prin activitatea sa de avocat specializat în dreptul muncii, cu cabinet propriu la Hamburg, juristul Scholz a învăţat însă multe despre funcţionarea economiei şi a întreprinderii private. Lucruri care l-au marcat.

Germania| Olaf Scholz la congresul tineretului SPD în 2003 la Bremen

Olaf Scholz în 2003 în calitate de secretar general al SPD

Scholz a fost pe rând secretar general al SPD, ministru federal al Muncii, senator de Interne şi primar general la Hamburg, înainte de a fi numit, în 2018, ministru de Finanţe. Dacă va ajunge cancelar federal, ar guverna de preferinţă cu ecologiştii şi cu FDP. Dar aceste formaţiuni vor fi abordate şi de CDU/CSU. Următoarele săptămâni ne vor arăta cine va câştiga această luptă politică şi dacă, în cele din urmă, Olaf Scholz va deveni noul cancelar al Germaniei.

Sabine Kinkartz - Deutsche Welle