Vacanţa petrecută în şcoli de vară

Vacanţa petrecută în şcoli de vară

Elevii din clasele primare merg cu drag la cursuri organizate special pentru ei, în cele trei luni pe care le petrec departe de şcoală. Părinţii caută din timp şcoli de vară pentru copiii lor, pentru a le asigura o activitate relaxantă şi, totodată, educativă în timpul liber.

Criza aglomerează clasele americanilor

Criza aglomerează clasele americanilor

În Chicago, sindicatele din Educaţie se opun deciziei autorităţilor de a creşte numărul elevilor într-o clasă. Profesorii vor să atace în instanţă măsura administraţiei locale. Ca să facă faţă crizei economice, autorităţile vor să mărească numărul elevilor dintr-o clasă, de la 28 la 35. În Statele Unite, bugetul Educaţiei a suferit mari reduceri.

Rezultate la Bac: experţi în serie

Rezultate la Bac: experţi în serie

Tinerii din clasa a XII-a au trecut cu brio de trei examene. Calificativele obţinute nu le folosesc, însă, la media de admitere. Bacalaureatul din acest an ar putea să pună în dificultate mulţi liceeni, deoarece numai probele scrise care încep la sfârșitul lunii iunie contează la media finală.

Mita pentru corijenţă l-a trimis după gratii

Mita pentru corijenţă l-a trimis după gratii

Ion Dragomir preda istoria la un liceu din Tulcea, dar va sta la închisoare 29 de zile pentru că i-a cerut Roxanei Costache, elevă în clasa a XII-a, bani şi favoruri sexuale. Profesor la Grupul Şcolar „Dimitrie Cantemir“ din Babadag, Dragomir a fost prins în flagrant în timp ce primea 500 de euro mită.

Revoluţia unui Bac european

Revoluţia unui Bac european

Elevii brăileni arată că, pentru moment, Bacalaureatul românesc nu îi ajută să intre direct la o facultate din străinătate. Tinerii care învaţă la cele mai bune licee din Brăila vor să schimbe învăţământul românesc, astfel încât să-şi poată continua studiile fără probleme în alte ţări.

Ghidul celor mai reuşite școli de vară

Ghidul celor mai reuşite școli de vară

Liceenii şi studenţii îşi pot petrece o parte din vacanţă într-o şcoală de vară în altă ţară. Acolo învaţă, vizitează şi comunică. O săptămână de engleză la Londra, un curs de afaceri la Harvard sau teorii politice în Creta - oportunităţi ale tinerilor pe timp de vară.

Startul înscrierilor la liceu

Startul înscrierilor la liceu

Absolvenţii de gimnaziu încep să-şi completeze fişele de înscriere pentru admiterea computerizată în liceu peste două zile. Ei au timp până la 24 iunie să hotărască ce specializare şi ce liceu aleg pentru următorii patru ani.

Profesor de 12 ani predă Origami

Profesor de 12 ani predă Origami

Bogdan este elev în clasa a VI-a, iar în timpul liber ţine cursuri de arte. Băiatul studiază la Şcoala Generală nr.179 din Bucureşti şi este iniţiatorul Clubului “Palatul de hârtie”, unde învaţă alţi tineri cum să facă figurine din hârtie.

Elevi navetişti din cauza crizei

Elevi navetişti  din cauza crizei

Multe şcoli din zonele în care populaţia a scăzut drastic îşi închid porţile din această toamnă. Măsuri de criză similare se iau în toate ţările UE.Clase cu tradiţie sau recent înfiinţate vor dispărea deoarece nu mai au destui elevi. Lipsa banilor le face victime sigure.

Cred că de data aceasta ministrul Educaţiei, d-na prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, are dreptate. Măsurile ferme care, altminteri s-au lăsat îndelung aşteptate şi pe care nici d-na Andronescu nu a avut îndrăzneala să le ia cu ocazia celor trei mandate fracţionate anterioare, se impun cu maximă necesitate.

acum 2 luni · comentarii (6)

Parcă mai mult decât în orice alt an, rezultatele la examenul de bacalaureat au stârnit foarte multe reacţii mai ales că iniţial părea cea mai scăzută din ultimii cinci ani (în urma contestaţiilor s-a dovedit că rata de promovabilitate se plasează în media ultimilor 5 ani, fiind de aproximativ 69%).

acum 3 luni · comentarii (1)

Pariu: planurile-cadru pentru liceu vor intra în criză de timp. ”Sistemul” se va da cu capul de toţi pereţii să scoată “ceva”, la fentă, cu sufletul în gât, fix în anul în care copiii care au început clasa a V-a în 2017-2018 vor absolvi gimnaziul. Iar rezultatul va fi la fel de frustrant-comunist-sindicalist cum e cel de acum, dacă rămânem în negarea “fie planul-cadru cât de prost, dacă profesorii sunt minunaţi suntem salvaţi”. Ţineţi pariul meu?

acum 5 zile · comentarii (1)

În ultima vreme se vorbeşte mult despre bullying şi este important, desigur, să ştim ce putem face noi, ca părinţi, pentru a lupta cu hărţuirea şi cu violenţa din rândul copiilor. Dar înainte de a vorbi despre situaţiile conflictuale, poate ar ajuta să discutăm şi despre altceva extrem de important: prietenia.

acum 10 zile · comentarii (4)

Fiecare dintre noi a întâlnit, probabil, un om pe care l-a condamnat fără să îi înţeleagă construcţia. Pe care l-a judecat fără să îl asculte. Pe care l-a criticat fără argumente. În fond, raportarea la celălalt ţine, în cea mai mare măsură, de educaţie. Doar prin educaţie putem învăţa respectul pentru cel care vede lucrurile altfel decât noi.

acum 13 zile · comentarii (7)

Recentele măsuri adoptate în învăţământ stârnesc controverse şi discuţii, uneori în afara intereselor elevilor şi societăţii. Este vorba de OM care stabileşte că elevii cu media de admitere mai mică decât 5 să nu aibă acces la liceu, iar liceele cu zero promovare la bacalaureat să nu mai primească plan de şcolarizare pentru clasa a IX-a. Deşi necesare, aceste măsuri nu sunt suficiente.

acum 24 zile · comentarii (6)

Este luna septembrie, iar şcoala a început deja de două săptămâni. Ceea ce înseamnă, inerent, că în majoritatea şcolilor au avut deja loc clasicele şedinţe cu părinţii, unde subiectul principal de discuţie a fost contribuţia la fondul şcolii/fondul clasei/fondul de pază sau alte cheltuieli pe care părinţii trebuie să le facă pentru a suplini lipsurile din unitatea de învăţământ.

acum 25 zile · comentarii (7)

Am citit despre decizia Ministerului Învăţământului de a transfera automat elevii care nu iau nota 5 la Evaluarea Naţională către şcolile profesionale. Înainte să scriu despre acest lucru, am vrut să mă detaşez de toate gafele şi deciziile foarte proaste luate de acest minister în decursul ultimilor 30 ani, precum şi de efectele acestor decizii asupra generaţiilor de elevi şi de profesori.

luna trecuta · comentarii (13)

Ieri, România şi-a primit din nou copiii pe băncile şcolilor. Cu o imagine de ansamblu dezolantă: un ministru interimar şi perspectiva ca doar peste câteva zile să avem un minister fără ministru; peste 1000 de şcoli cu toaleta în curte (conform Ministerului de Interne); un sistem de finanţare care nu ţine cont de nevoile reale ale copiiilor şi realităţile din satele şi comunele ţarii.

luna trecuta · comentarii (3)

Discuţii ample pe marginea OM care limitează intrarea la liceu doar pentru elevii care au obţinut o medie de admitere mai mare sau egală cu 5. E bună sau nu e bună măsura? Contextul este mult mai larg, şi ţine de arhitectura instituţională şi curriculară a şcolii româneşti. Dacă privim spre Germania, 70% dintre elevi învaţă în şcoli profesionale, foarte bine organizate şi dotate.

luna trecuta · comentarii (20)

O scenă filmată cu ocazia oficierii slujbei religioase, în urmă cu doar câţiva ani, la şcoala publică Sfântul Andrei, Sector 6, Bucureşti. O scenă reală, nu una de teatru. Sus, cele două directoare ale şcolii, un funcţionar public şi un poliţist. În faţă, un preot în straie preoţeşti, cu veşmânt suplimentar aurit, vorbind cu voce ridicată, la un microfon. În curte, jos, copii şi părinţi.

luna trecuta · comentarii (161)

Am mai scris despre această situaţie inacceptabilă. Elevi de 11-13 ani obligaţi să înveţe la şcoală 34-36 de ore pe săptămână, plus temele de acasă încă 2-3 ore pe zi. Legea care prevedea reducerea numărului de ore la 20 de ore la primar, la 25 de ore pentru gimnaziu şi la 30 de ore pentru liceu,  intră azi la vot final în Senat.

luna trecuta · comentarii (9)

În plină sesiune de toamnă a examenului de Bacalaureat, revine în atenţie propunerea legislativă de eliminare a examenelor de limba română la Evaluarea de la sfârşitul claselor a VI-a şi a VIII-a şi la Bacalaureat pentru elevii din şcolile cu predare în limba maghiară. Depusă de deputatul Kulcsár-Terza József-György, din grupul parlamentar UDMR, iniţiativa vizează eliminarea unei situaţii calificate drept discriminatorii.

acum 2 luni · comentarii (145)