Părinții cer instalarea camerelor de supraveghere audio-video în școli

0
Publicat:

Federația Națională a Părinților susține instalarea sistemelor de supraveghere audio-video în toate școlile și liceele din România. Părinții au anunțat într-un comunicat de presă că această măsură este necesară pentru prevenirea și combaterea actelor de violență în mediul școlar.

Supravegherea audio-video va preveni violența în școli. Sursa foto: arhivă
Supravegherea audio-video va preveni violența în școli. Sursa foto: arhivă

„Școala trebuie să rămână un spațiu destinat învățării, un mediu sigur pentru toți participanții la actul educațional, elevi și profesori deopotrivă. De aceea, în ultimii ani, am insistat asupra necesității instalării de sisteme de supraveghere audio-video în toate unitățile de învățământ preuniversitar, ca răspuns la propunerile venite din partea comunităților școlare (părinți, profesori, elevi)”, se arată în comunicatul transmis de Federația Națională a Părinților. 

Cât despre accesul la imaginile filmate, acesta trebuie permis doar autorităților abilitate, „în vederea clarificării și a cercetării sesizărilor privind producerea unor acte de violență sau distrugeri de bunuri”. Iar cine va încălca această prevedere, ar trebui sancționat drastic, mai cer părinții. 

Aceștia solicită ca unitățile de învățământ să primească din partea autorităților un ajutor real în procesul de implementare a sistemelor de supraveghere. „În egală măsură, susținem necesitatea sprijinirii unităților de învățământ metodologic, logistic și financiar, astfel încât acestea să poată lua măsurile tehnice și organizatorice adecvate în ceea ce privește modul de stocare și prelucrare a datelor cu caracter personal, obținute din înregistrările camerelor instalate în unitățile de învățământ, de garantare a securității și a integrității acestor înregistrări”, se mai arată în comunicat. 

Anunțul vine în contextul în care reprezentanții Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal au declarat într-o intervenție televizată că nu susțin acest proiect. „Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal nu este de acord cu propunerea Ministerului Educaţiei. Considerăm că este o prelucrare excesivă de date cu caracter personal. Nu sunt consultaţi părinţii, nu sunt justificate cazurile în care este necesară această supraveghere video. Nu se stabileşte cine de la nivelul unităţii de învăţământ ia o asemenea decizie de instituire a camerelor”, a declarat Alina Săvoiu, directorul juridic al instituției.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite