Ligia Deca: „Nu cred că școlile au tot ce le trebuie pentru a putea să facem testare antidrog”

0
0
Publicat:

Ministrul Educației, Ligia Deca, consideră că testarea antidrog a elevilor ar trebui efectuată în laboratoarele de analize medicale, nu la școală. Motivele invocate sunt infrastructura insuficientă a școlilor și necesitatea unui mediu confidențial pentru proceduri.

Ligia Deca, Ministrul Educației - Foto Inquam Photos Octav Ganea
Ligia Deca, Ministrul Educației - Foto Inquam Photos Octav Ganea

Ligia Deca susține că școlile nu au infrastructura necesară pentru a testa antidrog elevii, invitată fiind la TVR Info. Ministrul Educației consideră că nu s-ar putea respecta intimitatea elevilor, dacă testările antidrog ar fi efectuate în unitatea școlară. 

La începutul anului școlar, s-a format un grup de lucru interministerial cu scopul de a găsi soluții pentru problema consumului de droguri în rândul adolescenților. Până în prezent, s-au desfășurat doar activități de prevenție pentru consumul de droguri printre elevi, iar profesorii au fost pregătiți să identifice semnele consumului de substanțe interzise. 

Trebuie să existe un Program național, accesibil din punct de vedere al costurilor, pentru testare. Dacă există suspiciuni că un copil se află în situație de vulnerabilitate, de dependență să se poată realiza testarea cu acordul sau al lui dacă este major, acolo unde facem în general analize. Cred că trebuie să existe această investiție a statului în testare, tocmai pentru a putea trata și pentru a putea preveni. Nu cred că școlile, cu infrastructura actuală, în marea lor majoritate, au tot ce le trebuie pentru a putea să facem testare în școală, mai potrivite sunt alte zone”, a afirmat ministrul Educației, Ligia Deca, potrivit TVR Info. 

Elevii din Capitală vor testarea antidrog în școli pentru limitarea fenomenului.

Prefectura Municipiului București a organizat o dezbatere publică cu privire la măsuri de prevenție a consumului de droguri în școli, însoțită de un sondaj la care au participat peste 20.000 de elevi. Conform rezultatelor, 60,2% sunt de acord cu introducerea testelor antidrog în școli, 50% susțin efectuarea periodică a analizelor de sânge pentru detectarea substanțelor psihoactive, iar 77,2% doresc includerea cursurilor antidrog în programa școlară, considerându-le benefice pentru tineri.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite