Începe înscrierea la clasa pregătitoare. Răspunsuri la cele mai frecvente întrebări

0
Publicat:

Ministerul Educaţiei a dat detalii despre înscrierea în clasa pregătitoare pentru anul şcolar 2024-2025 şi a răspuns la cele mai frecvente întrebări ale părinților.

Încep înscrierile la clasa zero - Foto Arhiva
Încep înscrierile la clasa zero - Foto Arhiva

Perioada de înscriere în clasa zero pentru anul 2024-2025 este cuprinsă între 11 aprilie și 14 mai, anunță Ministerul Educației, iar în sprijinul părinților care urmează să-și dea copiii la școală va fi pus la dispoziție un Telverde, la nivelul fiecărui inspectorat școlar.

Colegii mei au adunat cele mai frecvente întrebări şi răspunsuri legate de înscrierea la şcoală în 2024. În perioada înscrierilor, la nivelul fiecărui inspectorat şcolar va fi disponibil un număr Telverde, unde părinţii vor putea suna pentru a primi informațiile de care au nevoie pentru înscrierea copiilor. Numărul de telefon Telverde şi programul de funcţionare vor fi comunicate în timp util de fiecare inspectorat şcolar“, a scris Ligia Deca, pe Facebook.

Copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2024, inclusiv, pot fi înscriși în clasa zero. Cei care împlinesc 6 ani între 1 septembrie și 31 decembrie 2024 pot intra în clasa pregătitoare în baza recomandării pentru înscrierea în învăţământul primar (eliberată de unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar sau în baza evaluării Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională/Centrului Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională - CJRAE/CMBRAE, după caz).

În plus, evaluarea CJRAE/CMBRAE trebuie efectuată și pentru copiii care nu au mers la grădiniță sau pentru cei care au locuit în afara țării.

Când și în ce loc se efectuează evaluarea copiilor

Evaluarea copiilor este planificată să aibă loc între 28 martie și 10 aprilie 2024. Această evaluare se desfășoară atât la sediul CJRAE/CMBRAE, cât și în diverse centre din județ, informează Ministerul Educației.

În cazul copiilor care au frecventat grădinița, sunt necesare:

- înregistrarea cererilor transmise/depuse la unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar pentru obţinerea recomandării de înscriere în clasa pregătitoare;

- eliberarea/transmiterea către părinte de către unitatea de învăţământ cu nivel preşcolar a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz.

Iar în cazul celor care nu au mers la grădiniță sau au revenit din străinătate, trebuie să aducă următoarele documente:

- înregistrarea de către CJRAE/CMBRAE a cererilor de evaluare, depuse/transmise de părinţi;

- planificarea de către CJRAE/CMBRAE a organizării evaluării + afişarea şi comunicarea programării pentru participarea la evaluare;

- desfăşurarea evaluării copiilor de către CJRAE/CMBRAE;

- eliberarea/transmiterea către părinte de către CJRAE/CMBRAE a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare sau în grupa mare, după caz;

- soluţionarea situaţiilor excepţionale care necesită amânarea înscrierii în învăţământul primar.

La ce școală poate fi înscris un copil

Părinții pot alege să-și înscrie copiii fie la şcoala de circumscripţie – în această situaţie, copilul este automat înscris în baza validării cererii de înscriere –, fie pot opta pentru o unitate de învăţământ, alta decât şcoala de circumscripţie. În cea de-a doua situaţie, copilul este înscris în limita locurilor libere şi, dacă este cazul, pe baza criteriilor generale şi, ulterior, a criteriilor specifice de departajare.

În plus, părinții se pot asigura că micuții vor avea un loc în clasa zero, ei pot solicita, prin bifarea în cererea-tip de înscriere, ca locul la şcoala de circumscripţie să fie rezervat pentru eventualitatea în care copilul nu este înscris la unitatea de învăţământ pentru care părintele a făcut opţiunea, din lipsă de locuri libere.

Unde se depune cererea de înscriere

Părinții vor depune cererea la unitatea de învăţământ la care doresc înscrierea copilului. Mai există și opțiunea de a completa cererile-tip online, pe site-ul dedicat, în interiorul calendarului de înscriere, însă după completarea acestora, părinţii trebuie să meargă la unitatea de învăţământ pentru care doresc înscrierea copilului în vederea validării cererii. Pe cererea-tip, părinții pot exprima trei opțiuni pentru unităţile de învăţământ.

Când aflăm unde a fost înscris copilul

Rezultatele primei etape de înscriere se vor afișa pe 29 mai, în unităţile de învăţământ şi pe site-urile inspectoratelor şcolare, la fel și numărul de locuri rămase libere

Pentru cea de-a doua etapă de înscriere, rezultatele se vor afișa pe 21 iunie în fiecare unitate de învăţământ. Astea vor reprezenta listele finale ale copiilor înscrişi în clasa pregătitoare.

Criterii de departajare

Atunci când sunt mai puține locuri decât numărul copiilor care aplică pentru o școală, vor fi aplicate criterii de departajare generale și specifice, precum existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap al copilului; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de ambii părinţi; existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte; existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învăţământ respectivă.

Documente necesare pentru înscriere

- Cerere-tip de înscriere

- Copie şi original după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal

- Copie şi original – certificat de naştere copil

- Recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare (acolo unde este cazul)

- Alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite