Proiect pentru organizarea clasamentului universităților din România

0
Publicat:

Ministerul Educației a anunțat lansarea în consultare publică a unui proiect ce detaliază principiile și procedura pentru realizarea anuală a metarankingului universităților din România, conform Agerpres. 

Proiect pentru organizarea clasamentului universităților din România  pentru Foto Arhivă
Proiect pentru organizarea clasamentului universităților din România pentru Foto Arhivă

Metarankingul (clasamentul) naţional se bazează pe analiza unor clasamente internaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior, recunoscute de "IREG (International Ranking Expert Group), Inventory of International Rankings", în care sunt prezente instituţiile de învăţământ superior româneşti, potrivit proiectului.  

Conform proiectului, în procesul de selectare a clasamentelor internaționale ale instituțiilor de învățământ superior se va lua în considerare gradul de accesibilitate pentru diverse tipuri de instituții, criteriile aplicate și evaluarea finală, reflectată printr-un scor global al instituției. 

Astfel, în selecţia clasamentelor internaţionale se vor utiliza următoarele principii: 

  • clasamentul se bazează dominant pe criterii/indicatori academice/academici relevante/relevanţi;
  •  toate clasamentele selectate au aceeaşi pondere în metarankingul naţional;
  • se vor selecta acele clasamente care oferă o evaluare globală a instituţiilor de învăţământ superior, nu doar pe anumite domenii de specializare;
  • se vor evita clasamentele ce sunt restrictive pentru minimum 50% din instituţiile de învăţământ superior româneşti;
  •  respectarea procedurii de selecţie este auditată extern şi, după caz, validitatea rezultatelor se verifică prin analize complementare şi/sau raportarea la alte date disponibile.

"Clasamentele utilizate în metaranking se stabilesc anual, cu consultarea Consiliului Naţional al Rectorilor, iar cele nou-propuse vor fi pilotate timp de cel puţin un an, înainte de a fi considerate pentru metaranking", se menționeză în proiect.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite