„Atotputernicul“ pe care-l ţii în palmă

„Atotputernicul“ pe care-l ţii în palmă

Cinci studenţi de la Politehnica din București sunt „tăticii“ unui robot campion la sumo. I se spune Almighty, adică „Atotputernicul“.E cel mai bun dintre roboţii luptători de sumo după ce i-a bătut măr pe „Brutus“, pe „Olandezul Zburător“ şi pe „Megan Fox“. 

Media te califică pentru loc în cămin

Media te califică pentru loc în cămin

Cazările pentru studenţi se fac la începutul lunii septembrie, după cea de-a doua sesiune de admitere care va avea loc în toamnă. Un loc în căminele din campusuri costă în jur de 400 de euro anual (peste 1.600 de lei),pe când o chirie într-un apartament poate să fie şi de patru ori mai scumpă.

Şcoală şi distracţie prin bursele Erasmus

Şcoală şi distracţie prin bursele Erasmus

Ştefania Roman şi Tea Vasilescu, două foste bursiere, povestesc despre experienţa căpătată la studii într-o altă ţară din spaţiul comunitar. Aproape 20.000 de studenţi români au plecat la studii prin burse Erasmus în universităţi gazdă din UE. Ofertele sunt numeroase.

Cum poţi să faci facultatea în străinătate

Cum poţi să  faci facultatea în străinătate

Nimic nu vă poate arunca afară din facultate mai repede ca plagiatul, este prima lecţie pe care o învaţă studenţii în facultăţile occidentale. Franţa, Anglia, Germania sau Spania? Unde să urmez facultatea? Sunt întrebări pe care fiecare student şi le pune, atunci când vrea să înveţe în străinătate.

Specializări incluse în ofertele facultăţilor

Specializări incluse în ofertele facultăţilor

Lista universităţilor unde poţi studia medicina, dreptul, limbile străine, ingineria şi jurnalismul.  „Adevărul“ a selectat cele mai căutate specializări din ofertele universităţilor de stat pe anul 2010-2011. Jurnalismul s-a menţinut în ultimii ani în topul preferinţelor. 

Preînscrieri online

Preînscrieri online

Pentru a evita aglomeraţia, unele universităţi permit înregistrarea datelor personale şi a opţiunilor candidaţilor pe internet. Prima sesiunede admitere în anul universitar 2010-2011va începe în iulie. Pentru locurile rămase libere va fi organizată o altă sesiune de admitere în septembrie.

Liceenii britanici au probleme la admitere

Liceenii britanici au probleme la admitere

Mulţi dintre elevii din zone defavorizate ale Marii Britanii învaţă la materii care nu-i ajută să prindă un loc într-una dintre universităţile cele mai bine cotate din regiune. Universităţile britanice oferă puţine locuri pentru studenţii proveniţi din medii sociale dezavantajate.

Joburi part-time pentru studenţi

Joburi part-time pentru studenţi

Referent Marketing.  Atron Medical Device, cu sedii în Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Timişoara, angajează 3 referenţi marketing, care să fie vorbitori de maghiară, poloneza, ceha, daneză, norvegiana, suedeza, finlandeza, sârba, bulgara, greaca, albaneza, germana, italiana, spaniola, portugheza, olandeza. Candidaţii trebuie să trimită un CV detaliat, cu fotografie.

Dau la Medicină ca să lucreze în străinătate

Dau la Medicină ca să lucreze  în străinătate

Tot mai mulţi studenţi la Medicină se gândesc să plece în Occident după terminarea studiilor, speriaţi de salariile mici din ţară. Fac şcoala în România, dar se gândesc serios să profeseze în străinătate. Viitorii medici vor să stea cu stetoscopul la gât în condiţii decente, pe un salariu pe măsura pregătirii lor.

Ancheta inspectorilor pentru profa indecentă

Ancheta inspectorilor pentru profa indecentă

 Liliana Stanciu, dascălul care îşi „consulta“ elevii la ore, este în continuare în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Buzău. Consiliul profesoral a decis să nu o sancţioneze, deşi a constatat că ea s-ar face vinovată de acuzele aduse de părinţii copiilor.

Am vorbit cu Mihai despre birocraţia românească sufocantă, experţii evaluatori din competiţiile naţionale, plagiat, lipsa de predictibilitate în finanţarea sistemului de cercetare românesc, despre ce procent ar trebui să investească statul în competiţii de proiecte ş.a.m.d.

acum 29 zile · comentarii (0)

Vasile Ernu în dialog cu Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător ştiinţific la ICCV. Recent a apărut o carte foarte utilă şi importantă. Este de fapt un studiu semnat de cercetătorul Sebastian Ţoc – „Clasă şi educaţie. Inegalitate şi reproducere socială în învăţământul românesc”, Editura Pro Universitaria 2018

luna trecuta · comentarii (4)

Până într-a IX-a am învăţat într-o şcoală de comună, undeva în nordul Moldovei. Ştiu ce înseamnă frig în clase sau fum de la focul în sobe. Am văzut şi laboratorul de chimie degradându-se, pentru că şcoala nu mai primea fonduri pentru instrumentar sau substanţe. Îmi amintesc şi de aparatele şi de accesoriile din sala de sport a şcolii care se distrugeau de la un an la altul, pentru că nu erau înlocuite.

acum 2 luni · comentarii (13)

Acum un an, Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) publica pe site-ul oficial un comunicat cu titlul „Progres în inovare recunoscut la nivel mondial. România a urcat pe Locul 42“. Se făcea referire la Global Innovation Index 2017 (GII) care arăta, într-adevăr, un salt de patru locuri faţă de 2016.

acum 2 luni · comentarii (0)

Acolo unde nemulţumiţii văd risipă sau impostură eu văd de fapt simpla funcţionare a unui aparat de producţie. Dacă aceste reviste de mâna a treia nu ar exista probabil că nu am avea nici conţinuturile ilustre din revistele de rang internaţional. Sau, oricum nu ne-am da seama cât de valoroase sunt acestea.

acum 2 luni · comentarii (3)

Modul de organizare indică o anume viziune asupra funcţionării şcolii. Ceea ce observăm noi, în continuare, este o şcoală organizată în jurul planificării vieţii cadrelor didactice şi structurilor administrative din sistem. În prezent este nevoie să oprim cursurile pentru organizarea de examene şi avem nevoie de timpi pentru organizare, planificare, raportări, concedii şi reparaţii, demersuri mai degrabă de suport pentru educaţia propriu-zisă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care are copilul la liceu. Ştiind afinitatea mea către educaţia pentru înaltă tehnologie, m-a întrebat ce să îi recomand, ce să facă cu copilul ei astfel încât să aibă o şansă în plus în viaţă. Ce materii să urmărească, ce să citească, ce să studieze, ce oameni să întâlnească, în ce anturaje noi inspiraţionale să intre? Cum să aibă motivaţia corectă?

acum 2 luni · comentarii (2)

Atunci când vrei să înveţi o limbă străină nu există prescurtări. Altfel spus, “no shortcuts”! Nu s-a inventat programul magic prin care să îţi poată fi imprimat în memorie vocabularul unei limbi străine şi nici nu te vei trezi vorbind fluent dacă asculţi poveşti, în timpul somnului.

acum 2 luni · comentarii (3)

Am o senzaţie de greaţă în stomac şi nu-mi găsesc puterea de-a mă ridica din pat. Laura mă sună iar. E colega mea de bancă şi are ochi albaştri. Vrea să ştie dacă nici astăzi nu voi ajunge la şcoală, ca în alte zile. Nu-i răspund. Îmi dau telefonul pe silenţios ca să nu-l mai aud, să mă ascund... de ea şi de restul lumii. Mai am aproape o lună şi jumătate până la BAC.

acum 2 luni · comentarii (11)

Traduse pentru guvernarea din educaţie, regulile ar spune: tratează-l pe elevul cel mai vulnerabil aşa cum crezi că se cuvine să fii tu tratat de către „şeful tău“. Prin „şef“ înţeleg pe cineva care te poate „obliga“ să suporţi consecinţele, să îţi asumi riscurile. Toţi avem şefi. Există oameni care nu au şefi, însă nu ajung să intervină. Şi există decidenţi care pierd contactul cu realitatea.

acum 3 luni · comentarii (0)