Cum alegem specializarea din anii de liceu

Cum alegem specializarea din anii de liceu

Elevul trebuie să decidă singur unde vrea să înveţe. Cât mai multe informaţii despre licee, discuţii cu părinţii şi profesorii, materiile preferate în gimnaziu – repere la care elevul trebuie să se gândească atunci când îşi alege specializarea.

Care sunt liceele cele mai căutate din ţară

Care sunt liceele  cele mai căutate  din ţară

Elevii depun fişele de înscriere pe 17 iunie,iar calculatorul le repartizează pe 2 iulie.Sunt recomandate cât mai multe opţiuni. După evaluarea naţională din mai, la matematică şi limba română, luna aceasta încep înscrierile pentru admiterea computerizată în licee.

Elevii, părinţii şi profesorii cer reguli corecte

Elevii, părinţii şi profesorii cer reguli corecte

Unităţile de învăţământ îşi fac legi proprii şi introduc norme aberante sau ilegale în regulamentele şcolare pe care elevii sunt obligaţi să le respecte. Ziarul „Adevărul“ a arătat în repetate rânduri în Suplimentul „Şcoală & educaţie“ regulile absurde la care sunt supuşi elevii din unele şcoli din ţară.

Viol între elevi, la doi paşi de şcoală

Viol între elevi, la doi paşi de şcoală

Cezar Sandu (13 ani), din comuna ieșeană Ţibăneşti, l-a supus în repetate rânduri pe Andrei D. (10 ani) la abuzuri sexuale. Elevul nu are nicio remuşcare, în timp ce profesorii se plâng că sistemul de învăţământ nu le permite să-l exmatriculeze imediat.

Antrenamente pentru tăria de caracter

Antrenamente pentru tăria de caracter

Răsfăţaţi, timizi sau orgolioși, copiii pot fi antrenaţi prin cursuri de dezvoltare personală. Cei mici învaţă să socializeze, să fie respectuoşi şi deschişi în cadrul unor cursuri speciale cu așa-numiţi „antrenori ai minţii“.

Memorii de 1 Iunie de la foștii copii

Memorii de 1 Iunie de la foștii copii

Mulţi dintre părinţi sunt convinşi că ei se bucurau mai mult de Ziua Copilului decât o fac copiii lor, care ar fi prea răsfăţaţi, foarte pretenţioși, dar mult mai inventivi. Ieşirile în aer liber, dulciurile sau fluturaşii de hârtie prinşi în piept dominau Ziua Copilului în timpul perioadei comuniste. Preferinţele celor mici sunt acum mai sofisticate.

Criza dă lovituri dure și copiilor

Criza dă lovituri dure și copiilor

Problemele generate de criză îi împing pe unii părinţi să-și neglijeze copiii ori să se poarte urât. Divorţul, lipsa banilor sau refugierea în alcool sunt cele mai frecvente probleme cu care se confruntă adulţii în ultimul timp. Mulţi ajung apoi să îşi verse năduful pe propriii copii.

Munca în studenţie, primul pas în carieră

Munca în studenţie, primul pas în carieră

Cei mai mulţi angajatori le cer absolvenţilor în momentul încadrării să aibă un minimum de experienţă în muncă, indiferent de domeniu. Un job în timpulanului universitar sau numai vara poate fi un avantaj pentru studenţii care ştiu să se organizeze bine. 

Am vorbit cu Mihai despre birocraţia românească sufocantă, experţii evaluatori din competiţiile naţionale, plagiat, lipsa de predictibilitate în finanţarea sistemului de cercetare românesc, despre ce procent ar trebui să investească statul în competiţii de proiecte ş.a.m.d.

acum 29 zile · comentarii (0)

Vasile Ernu în dialog cu Sebastian Ţoc, sociolog, cercetător ştiinţific la ICCV. Recent a apărut o carte foarte utilă şi importantă. Este de fapt un studiu semnat de cercetătorul Sebastian Ţoc – „Clasă şi educaţie. Inegalitate şi reproducere socială în învăţământul românesc”, Editura Pro Universitaria 2018

luna trecuta · comentarii (4)

Până într-a IX-a am învăţat într-o şcoală de comună, undeva în nordul Moldovei. Ştiu ce înseamnă frig în clase sau fum de la focul în sobe. Am văzut şi laboratorul de chimie degradându-se, pentru că şcoala nu mai primea fonduri pentru instrumentar sau substanţe. Îmi amintesc şi de aparatele şi de accesoriile din sala de sport a şcolii care se distrugeau de la un an la altul, pentru că nu erau înlocuite.

acum 2 luni · comentarii (13)

Acum un an, Ministerul Cercetării şi Inovării (MCI) publica pe site-ul oficial un comunicat cu titlul „Progres în inovare recunoscut la nivel mondial. România a urcat pe Locul 42“. Se făcea referire la Global Innovation Index 2017 (GII) care arăta, într-adevăr, un salt de patru locuri faţă de 2016.

acum 2 luni · comentarii (0)

Acolo unde nemulţumiţii văd risipă sau impostură eu văd de fapt simpla funcţionare a unui aparat de producţie. Dacă aceste reviste de mâna a treia nu ar exista probabil că nu am avea nici conţinuturile ilustre din revistele de rang internaţional. Sau, oricum nu ne-am da seama cât de valoroase sunt acestea.

acum 2 luni · comentarii (3)

Modul de organizare indică o anume viziune asupra funcţionării şcolii. Ceea ce observăm noi, în continuare, este o şcoală organizată în jurul planificării vieţii cadrelor didactice şi structurilor administrative din sistem. În prezent este nevoie să oprim cursurile pentru organizarea de examene şi avem nevoie de timpi pentru organizare, planificare, raportări, concedii şi reparaţii, demersuri mai degrabă de suport pentru educaţia propriu-zisă.

acum 2 luni · comentarii (1)

Vorbeam zilele trecute cu o prietenă care are copilul la liceu. Ştiind afinitatea mea către educaţia pentru înaltă tehnologie, m-a întrebat ce să îi recomand, ce să facă cu copilul ei astfel încât să aibă o şansă în plus în viaţă. Ce materii să urmărească, ce să citească, ce să studieze, ce oameni să întâlnească, în ce anturaje noi inspiraţionale să intre? Cum să aibă motivaţia corectă?

acum 2 luni · comentarii (2)

Atunci când vrei să înveţi o limbă străină nu există prescurtări. Altfel spus, “no shortcuts”! Nu s-a inventat programul magic prin care să îţi poată fi imprimat în memorie vocabularul unei limbi străine şi nici nu te vei trezi vorbind fluent dacă asculţi poveşti, în timpul somnului.

acum 2 luni · comentarii (3)

Am o senzaţie de greaţă în stomac şi nu-mi găsesc puterea de-a mă ridica din pat. Laura mă sună iar. E colega mea de bancă şi are ochi albaştri. Vrea să ştie dacă nici astăzi nu voi ajunge la şcoală, ca în alte zile. Nu-i răspund. Îmi dau telefonul pe silenţios ca să nu-l mai aud, să mă ascund... de ea şi de restul lumii. Mai am aproape o lună şi jumătate până la BAC.

acum 2 luni · comentarii (11)

Traduse pentru guvernarea din educaţie, regulile ar spune: tratează-l pe elevul cel mai vulnerabil aşa cum crezi că se cuvine să fii tu tratat de către „şeful tău“. Prin „şef“ înţeleg pe cineva care te poate „obliga“ să suporţi consecinţele, să îţi asumi riscurile. Toţi avem şefi. Există oameni care nu au şefi, însă nu ajung să intervină. Şi există decidenţi care pierd contactul cu realitatea.

acum 3 luni · comentarii (0)