Admisă la facultate înainte să dea Bac-ul

Admisă la facultate înainte să dea Bac-ul

Andreea Marinescu din Tulcea a aplicat la universităţi de prestigiu din lume, pentru care a dat mai multe examene, după ce a absolvit fiecare an de liceu cu media zece. Tânăra a susţinut Bacalaureatul românesc, dar rezultatul contează mai puţin de când a fost acceptată la Universitatea Cambridge din Anglia.

150.000 de lei, fraudă-record la Bacalaureat

150.000 de lei, fraudă-record la Bacalaureat

Cea mai mare sumă descoperită vreodată în legătură cu fraudarea unui examen a fost găsită la Bacău. Bac 2010: un liceu sub asediu, directori arestaţi, lucrări xeroxate  şi ameninţarea ministrului Daniel Funeriu că orice elev bănuit se poate trezi cu examenul anulat.

Generaţia „oriunde în străinătate e mai bine“

Generaţia „oriunde în străinătate e mai bine“

România riscă să devină o societate îmbătrânită şi tristă în următorii 10-20 de ani. Așa sună un sumbru avertisment pe care îl formulează sociologii Alin Teodorescu şi Vasile Dâncu. Copiii românilor care lucrează în străinătate, indiferent că sunt „căpşunari“, „stranieri“ ori este vorba despre profesori universitari, vor tot mai mult să emigreze. 

Bătălia şcolilor pe „eticheta verde“

Bătălia şcolilor pe „eticheta verde“

Elevi din toată ţara s-au întrecut, timp de câteva luni, în acţiuni de protejare a mediului, ca să câștige renumele de școală ecologistă. Copiii au îngrijit parcuri, au adunat gunoaie şi au încercat să-i facă pe cei din jur să folosească responsabil resursele naturale.

Handbalist pe podium la 13 ani

Handbalist pe podium la 13 ani

Florin Cobzaru (foto) este elev în clasa a VII-a la Şcoala Generală „Daniela Cuciuc” din Piatra Neamţ şi joacă handbal de doi ani. Şi la cursuri se descurcă foarte bine, are doar medii mai mari de 9,80.

Vedeta mea preferată: „O ador pe Adela Popescu“

Vedeta mea preferată: „O ador pe Adela Popescu“

Anisia Ştefan (foto) este elevă în clasa a V-a la Şcoala Generală nr. 5 din Braşov. Tânăra de aproape 12 ani este fascinată de actriţa şi cântăreaţa Adela Popescu. În consecinţă, în camera fetei există numeroase postere, reviste şi CD-uri, dar şi un tablou înalt de un metru cu vedeta preferată.

Dependent de net, tratat după gratii

Dependent de net, tratat după gratii

Băiatul din Moreni (Dâmboviţa) care şi-a omorât mama cu 38 de lovituri de cuţit pentru că nu i-a plătit internetul, va sta opt ani la Penitenciarul Mărgineni. Decizia justiţiei vine la şase luni după crima care a stârnit valuri de reacţii. Dirigintele criminalului a renunţat la clasa acestuia pentru că nu-şi poate reveni din şoc nici acum.

Adulţii învaţă cum să fie părinţi

Adulţii învaţă cum să fie părinţi

În Bucureşti, Iaşi, Suceava, Târgu-Mureş şi Timişoara, adulţii iau cursuri de educaţie de la psihologii din noile centre de consiliere. Problemele de comportament ale copiilor pot fi rezultatul unei educaţii greșite primite din partea părinţilor.

Realizarea manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 nu are cadru legal. Dacă transformarea Editurii Didactice şi Pedagogice în unic furnizor de manuale a fost, să zicem, reglementată, celelalte acţiuni derulate în vederea asigurării manualelor şcolare nu au cadrul legal.

acum 4 zile · comentarii (8)

Se încheie procesul de trecere de la clasa a VIII-a la clasa a IX-a, prilej de bilanţ pentru evoluţia elevilor din gimnaziu. Cifrele nu sunt deloc bune, cum voi arăta în continuare. Este încă o ocazie de a evalua starea învăţământului românesc după 29 de ani de reformă eşuată. N-o spun eu, o spunea Liviu Dragnea la recentul Congres al PSD:

acum 13 zile · comentarii (5)

Nu este primul an în care constatăm acest adevăr evident.  Fără ca la nivelul conducerii ţării să se ia vreo măsură. În loc de analize, radiografii ale situaţiei ilustrate de aceste examene, realizate de experţi independenţi, clasa politică se luptă cu justiţia, pentru „dreptul“ de a fura nestingherită. În rest, nu contează. Învăţământul se degradează de la un an la celălalt, fără ca vreo instituţie a statului să se sesizeze.

acum 17 zile · comentarii (11)

Educaţia în România ultimilor 30 de ani a fost constant o „prioritate naţională”. Am auzit recent la susţinerea tezei de doctorat a lui Alin Savu[1] că au fost făcute peste 100 de modificări la Legea educaţiei din 1990 şi până în prezent cu scopul îmbunătăţirii calităţii educaţiei, însă fără prea mari rezultate.

acum 20 zile · comentarii (7)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 21 zile · comentarii (2)

Au fost publicate rezultatele la Evaluarea Naţională (EN), prilej pentru un prim bilanţ al situaţiei din învăţământ. Ca de obicei, Ministerul Educaţiei îşi fură singur căciula, se preface că nu ştie câţi elevi au fost înscrişi în clasa a VIII-a şi nu se întreabă de ce sunt aşa de mulţi cei care nu au venit la examenul de Evaluare Naţională. Răspunsul e simplu. Ştiau că nu-l promovează.

luna trecuta · comentarii (27)

Anul acesta trebuia să celebrăm Centenarul cu un an şcolar 2018/2019 într-un sistem de educaţie rupt total de amintirile comuniste, responsabil de fiecare tânăr care ar fi ştiut, la final, cine este. Şi care ar fi avut un viitor determinat de examenul de bacalaureat teoretic (deci universitate) sau profesional (deci o meserie bine ştiută şi apoi ştiinţe aplicate).

luna trecuta · comentarii (0)

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 2 luni · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 2 luni · comentarii (0)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

acum 2 luni · comentarii (3)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

acum 2 luni · comentarii (5)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

acum 2 luni · comentarii (1)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

acum 2 luni · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

acum 2 luni · comentarii (28)