Trei meserii într-una

Trei meserii într-una

Absolvenţii de la Horticultură şi Peisagistică pot fi ingineri, profesori la liceele de profil şi arhitecţi-peisagişti. O afacere proprie cu flori sau fructe poate deveni din vis realitate pentru mulţi dintre studenţii de la Agronomie. Tot ce trebuie este o bucată de teren şi multă pasiune. 

Pasiunea duce la performanţă

Pasiunea duce  la performanţă

Consilierii de carieră îi sfătuiesc pe tineri să-şi aleagă meseriile care le plac. Cea mai mare greşeală este să optezi pentru o profesie exclusiv în funcţie de banii pe care-i vei putea câştiga atunci când o vei practica.

Specializări universitare nou-înfiinţate

Specializări universitare nou-înfiinţate

Bioinginerie, Resurse umane, Chimie criminalistică şi Antreprenoriat sunt câteva dintre ofertele de pregătire universitară pentru studenţi. Universităţile încearcă să atragă studenţii prin programe noi de studiu.  Acreditarea unei curricule universitare se face după cinci ani. 

Calculatorul aduce note mai proaste

Calculatorul aduce note mai proaste

Cercetătorii americani au ajuns la concluzia că elevii folosesc computerele ca să se joace și nicidecum pentru a-și face mai bine temele pentru acasă. Elevii care folosesc computerul sunt campioni la pierdut timpul şi au rezultate mai proaste la şcoală decât cei care nu-l folosesc.

Viitorii studenţi vor să fie independenţi

Viitorii studenţi vor să fie independenţi

Numărul locurilor gratuite în universităţi rămâne acelaşi ca anul trecut: 60.000. La unele specializări sunt mai puţini candidaţi decât locuri, în timp ce la alte profiluri se organizează examen de admitere. Administrarea afacerilor este una dintre cele mai căutate specializări din prima sesiune de admitere.

Admişi la Princeton, dar fără bani de NASA

Admişi la Princeton, dar fără bani de NASA

Trei liceeni de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanţa au fost acceptaţi la universităţi renumite din străinătate la profiluri de informatică sau inginerie aerospaţială. 15 liceeni constănţeni au fost admişi la competiţia internaţională de design a staţiilor orbitale din Houston, însă doar cinci dintre ei au bani pentru călătorie.

Cele mai bune licee din România

Cele mai bune licee din România

Multe colegii din ţară au în spate sute de ani de experienţă, profesori emeriţi şi zeci de mii de absolvenţi valoroşi. Liceele înfiinţate în secolul XIX şi-au creat o reputaţie în timp, iar acum sunt printre cele mai râvnite din ţară.

Licenţă furată sau examen pe bune

Licenţă furată sau examen pe bune

Studenţii care nu se pregătesc din timp sunt gata să dea pe diplomă mai mulţi bani decât pe toată facultatea. Unii profesori sunt gata să-i „ajute“. Candidaţii la licenţă nu plătesc o taxă oficială pentru a susţine examenul, dar unii sunt gata să achite sume “informale”.

Profesor de Drept arestat pentru mită

Profesor de Drept arestat pentru mită

Profesorul de Drept Civil de la Universitatea Hyperion din Caransebeş, Gheorghe Stancu s-a alăturat lotului de arestaţi în scandalul şpăgii de la licenţă. El a predat, până acum două luni, când s-a pensionat, şi la Academia de Poliţie din Bucureşti.

Premii pentru pasiune și performanţă

Premii pentru pasiune și performanţă

Până la 27 septembrie vă puteţi înscrie la Gala Premiilor în Educaţie. Valoarea totală a premiilor a crescut la 250.000 de euro. Anul acesta, Gala Premiilor în Educaţie are două noi secţiuni de concurs: Bibliotecarul anului şi Educatorul/Învăţătorul anului.

Fac jucării ca să înveţe meserii

Fac jucării ca să înveţe meserii

Școlarii pot petrece în vacanţă o vară pe uliţă în mijlocul Capitalei aglomerate, la Muzeul Satului, alături de meșteșugari autentici. Elevi din Bucureşti şi din alte oraşe învaţă cele mai vechi meșteşuguri ca olăritul, ţesutul, pictatul icoanelor pe lemn şi crearea de măşti populare.

Pe vremuri, bunicile aveau rolul de a transmite religia copiilor. Chiar dacă foştii copii, actualii adulţi, nu mai cred (aşa mult) în religie, probabil când se vor apropia de momentul morţii, vor începe să-şi readucă aminte de învăţăturile din copilărie şi vor deveni mai religioşi, ca o protecţie naturală la stresul anticipării trecerii în nefiinţă. Acest lucru nu se va mai întâmpla aşa des în cazul copiilor de azi.

acum 23 zile · comentarii (73)

A apărut broşura de admitere pentru anul şcolar 2018-2019 în municipiul Bucureşti. Este foarte greu de realizat evaluări de ordin general pentru că lipsesc datele sumative. De exemplu, nu se prezintă numărul elevilor înscrişi în clasa a VIII-a, numărul total de locuri la liceu, la şcoala profesională, la învăţământul dual. Este necesară o muncă de Sisif pentru procesarea datelor.

acum 24 zile · comentarii (0)

Lista drepturilor studenţeşti ce sunt încălcate în Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, cele 4 mari universităţi „persecutate politic“.

luna trecuta · comentarii (3)

Şocul a fost să realizez că până când nu omoară-arde-pângăreşte tot de jur-împrejur, mediocritatea nu are linişte. Mărturisesc, în inocenţa mea, uimirea de a vedea împlinirea programatică a răului înzidită visceral în vieţuitorul mediocru. Frica naşte ură. Ura răscoleşte din hăuri atavismul prey-predator. Încolţită, prada (mediocritatea, adică) are un gând şi numai unul: să şteargă de pe faţa pământului ameninţarea de moarte. Meritocraţia, adică.

luna trecuta · comentarii (5)

Deşi România este o ţară care nu mai are flotă maritimă, marinarii civili români sunt răspândiţi pe toate meridianele lumii. Educaţia profesională a acestora se bazează pe instituţiile de învăţământ existente în ţară. Vă propun un interviu cu rectorul Universităţii Maritime din Constanţa, Cornel Panait, instituţie înfiinţată în zorii libertăţii post-comuniste.

luna trecuta · comentarii (1)

Printre modificări ale legilor justiţiei, dezincriminări şi comisii infinite de anchetă pentru tot felul de subiecte marginale, în Parlamentul României se discută şi lucruri importante. Noi ne facem datoria şi vă aducem în atenţie o problemă gravă ce ar putea fi rezolvată de către Senatul României chiar în actuala sesiune parlamentară, astfel încât viitorul an şcolar să înceapă cu perspective mult mai bune pentru fenomenul abandonului şcolar.

luna trecuta · comentarii (0)

Nu m-aş fi oprit asupra comunicatului de presă al deputatului Laurenţiu Leoreanu, vicepreşedinte PNL, dacă n-aş fi avut şi eu informaţii care conduceau la aceleaşi concluzii. 50% din şcoli nu au suficienţi bani să achite către stat contribuţiile sociale reţinute, atenţie, din salariile brute ale profesorilor! Furt pe faţă! Situaţia îmbracă aspecte penale care trebuie cercetate de către organele în drept.

luna trecuta · comentarii (28)

Suntem în plin proces de aprobare a proiectelor de manuale pentru ciclurile primar şi gimnazial. Nu este prima oară când scriu despre curriculumul şcolar şi despre manuale. Degeaba. Mă şi mir că mai am răbdare să mă aplec asupra acestui subiect, ştiind că vorbesc la pereţi, scriu, dar nu citeşte nimeni, dintre cei cu putere de decizie, ce spun. Şi nu sunt păreri personale.

acum 2 luni · comentarii (22)

Am salutat în momentul apariţiei programul CRED, un proiect cu finanţare europeană. Părea unul dintre posibile răspunsuri  la teribilul avertisment lansat  de Liviu Dragnea la recentul Congres PSD: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Din păcate, doar vorbe.

acum 2 luni · comentarii (0)

În momentul de faţă, toată activitatea de producere a manualelor şcolare pentru anul şcolar 2018-2019 este blocată. Toată legislaţia secundară a fost construită în baza OUG 76/2017, de transformare a Editurii Didactice şi Pedagogice într-o entitate economică cu capital exclusiv de stat  care să se ocupe de producerea manualelor şcolare, eliminând competiţia adusa de alte edituri, competiţie generatoare de calitate.

acum 2 luni · comentarii (3)

Cu ocazia dialogului cu protestatarii din 17 Aprilie a.c., ministrul Educaţiei, inginer doctor Valentin Popa, a afirmat că în anii următori facultăţile de drept şi de economie îşi vor reduce drastic numărul de studenţi, la 20% din numărul actual, deoarece nu este nevoie de atâţia jurişti şi economişti. Ulterior, şi-a nuanţat atacul împotriva Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti.

acum 2 luni · comentarii (17)

Schimbările într-un domeniu atât de complex precum educaţia nu se petrec nici de azi pe mîine şi nici într-o singură generaţie. Finalul dezastruos al bacalaureatului din acest an reprezintă finalul unui segment de dreaptă al cărui început se ascunde cu mult mai în trecut. Căderea învăţământului şi educaţiei în general începe abrupt după 1948.

acum 2 luni · comentarii (4)

Îndată după Sărbătorile de Paşte, Ministerul Educaţiei Naţionale şi-a făcut publică decizia referitoare la modul, nu şi la principiile în conformitate cu care vor fi alocate locurile bugetate din învăţământul superior din România. Locuri aferente tuturor ciclurilor de studii - Licenţă; Masterat, Doctorat­ - şi pe care vor concura cei care îşi vor începe studenţia la data de 1 octombrie 2018.

acum 2 luni · comentarii (8)

Mărturisesc, cu umilinţă, că mă invadase o umbră de  speranţă când l-am auzit pe Dragnea rostind această frază la recentul Congres al PSD. Avea guvernul său, premierul său, parlamentul său. După cum se observă, instituţiile pe care le controlează îl ascultă cu sfinţenie. Mai puţin cele din justiţie,  pe care şi vrea să şi le subordoneze.

acum 2 luni · comentarii (14)

Dacă nu este niciun parlamentar care să ceară demisia ministrului Educaţiei, Valentin Popa, atunci o cerem noi, membrii comunităţii academice din România. Prin împărţirea arbitrară, din pixul ministrului, a locurilor pentru studiile universitare la nivel de licenţă, master şi doctorat, Valentin Popa a aplicat principiul ridicat la rang de lege în guvernarea PSD: PENTRU CĂ POT! Singura soluţie rezonabilă este DEMISIA!

acum 2 luni · comentarii (59)

Am trecut prea lejer peste informaţia furnizată de fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop. În România sunt 2418 şcoli cu grupuri sanitare în exterior, 30% din numărul total al şcolilor şi în care învaţă 230.000 de elevi. Nu ne putem îndoi de aceste cifre pentru că vin chiar de la un ministru al Educaţiei, despre care se presupune că ştie ce vorbeşte. Iar 7% din aceste şcoli sunt în mediul urban!

acum 3 luni · comentarii (5)

Azi s-a votat o modificare la Legea Educaţiei Naţionale prin care învăţământul general obligatoriu este de 15 ani. Ca mai întotdeauna se iau dorinţele şi se presupune că vor deveni realităţi, fără analiza costurilor, a resurselor, a perioadei de timp necesare pentru implementarea acestor dorinţe.

acum 3 luni · comentarii (4)
Postari Recente