Vodafone vrea să cumpere Liberty Global, proprietarul UPC România. Achiziţia ar crea un gigant în domeniul furnizării de cablu şi internet

0
0
Vodafone este cel de-al doilea grup telecom din România, cu 8,5 milioane de clienţi. UPC are 1,16 milioane de abonaţi în ţara noastră
Vodafone este cel de-al doilea grup telecom din România, cu 8,5 milioane de clienţi. UPC are 1,16 milioane de abonaţi în ţara noastră

Grupul telecom Vodafone analizează achiziţia Liberty Global, cel mai mare operator de cablu din Europa, care deţine furnizorul UPC din România, scrie Reuters, care citează surse din domeniu.

Discuţiile interne din cadrul Vodafone, al doilea mare operator de telefonie mobilă la nivel mondial, s-au intensificat în ultimele zile, după ce furnizorul de servicii de internet BT Group, liderul de servicii broadband din ţară, a dezvăluit că analizează o posibilă achiziţie a companiei O2, divizia locală de telefonie mobilă a grupului spaniol Telefonica, dar şi cumpărarea operatorului wireless EE, deţinut împreună de către Orange şi Deutsche Telekom.

Dacă BT va finaliza o astfel de tranzacţie, vor creşte vânzările grupului de servicii de telefonie fixă şi mobilă. În aceste condiţii, va deveni mai important pentru operatori de telefonie mobilă ca Vodafone, EE, O2 şi 3 (a grupului Hutchison) să deţină reţele fixe proprii, în caz contrar urmând să fie nevoite să devină simpli revânzători ai serviciilor BT.

Atractivitatea Liberty Global, a miliardarului John Malone, rezidă în deţinerea unor reţele prin cablu capabile să asigure trafic de Internet de mare viteză în aproape 12 ţări din Europa.

În Marea Britanie, Vodafone ar obţine reţeaua Virgin Media a grupului Liberty, care acoperă aproximativ jumătate din ţară. Astfel, Vodafone ar mări reţeaua de broadband obţinută în 2012, când a cumpărat Cable & Wireless.

Surse apropiate situaţiei au declarat anterior că Vodafone a abordat Liberty Global în acest an, dar că aşteptările legate de preţ au fost diferite.

Lupta pe cablu

Liberty şi Vodafone au concurat pentru active în domeniul serviciilor prin cablu în Europa. Anul trecut, Vodafone a învins Liberty cu o ofertă de 10,5 miliarde de euro pentru preluarea companiei germane Kabel Deutschland Holding.

Vodafone a mai cumpărat, în luna martie, compania spaniolă de broadband Grupo Corporativo Ono, pentru 7,2 miliarde de euro.

În afară de Liberty, Vodafone analizează şi alte opţiuni pentru extinderea operaţiunilor broadband în Marea Britanie, inclusiv preluarea companiei low-cost TalkTalk, dar aceasta este considerată o variantă mai puţin bună pentru că nu deţine o reţea dezvoltată de cabluri cu fibră optică.

Combinarea celor două companii ar crea un grup de comunicaţii cu vânzări anuale de peste 80 de miliarde de dolari, dar este posibil ca autorităţile de reglementare să analizeze cu o atenţie speciale acordul în ţările unde activităţile se suprapun, cum ar fi în Germania, Marea Britanie şi Olanda.

În Germania, unde Vodafone şi Liberty concurează pe segmentul serviciilor prin cablu, autorităţile antitrust au adoptat o poziţie fermă în privinţa combinaţiilor dintre companiile de acest fel.

Reprezentanţii Vodafone şi Liberty Global au refuzat să comenteze.

În luna septembrie, directorul general al Vodafone Group, Vittorio Colao, a declarat că Liberty Global ar putea fi o achiziţie bună pe care ar lua-o în considerare în cazul unui preţ corect.

Vodafone aplică un plan de investiţii în valoare de 19 miliarde de dolari, până în martie 2016, numit Project Spring, pentru modernizarea reţelei de telefonie mobilă şi Internet broadband. Investiţia este finanţată cu fonduri obţinute din vânzarea participaţiei deţinute la Verizon Wireless, pentru 130 de miliarde de dolari.

RCS&RDS a dorit UPC România

În România, Vodafone avea 8,507 milioane de clienţi la sfârşitul lunii septembrie, dintre care 7,914 utilizatori ai serviciilor mobile. Dintre aceştia, abonaţii serviciilor Vodafone reprezintă 42,2%, iar utilizatorii de cartele 57,8%.

Liberty Global deţine UPC România, prin intermediul UPC Broadband, divizia europeană a grupului. UPC România furnizează servicii de televiziune (digitală, prin satelit şi analogică), Internet în bandă largă şi telefonie în aproximativ 300 de localităţi şi are 1,16 milioane de clienţi.

În trecut, presa a scris că de UPC ar fi fost interesat şi operatorul de cablu şi internet RCS&RDS, controlat de către omul de afaceri Zoltan Teszari, dar acesta nu a mai înaintat o ofertă oficială din cauza îngrijorărilor de concurenţă, UPC fiind al doilea furnizor de internet şi cablu din ţară, după RCS. Un alt concurent din sector este fostul Romtelecom, actualmente Telekom România, deţinut de către grupul german Deutsche Telekom.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite