Virgil Popescu: Kazahstanul are potenţialul de a deveni o rută importantă între Asia şi Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kazahstan este un partener cheie în Asia Centrală - o poartă globală prin definiţie, care are potenţialul de a deveni o rută importantă de tranzit între Asia şi Europa, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Ministrul Energiei se află în Kazahstan, alături de ministrul Muncii, Marius Budăi, Foto: Gov.ro
Ministrul Energiei se află în Kazahstan, alături de ministrul Muncii, Marius Budăi, Foto: Gov.ro

,,Zilele acestea mă aflu în Kazahstan, alături de Marius Budăi - ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale şi de mai mulţi colegi din Guvern, pentru a participa la cea de-a 16-a sesiune a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe pentru cooperare comercial-economică şi tehnico-ştiinţifică, a cărui co - preşedinte sunt împreună cu omologul meu Bolat Akchulakov. Romania şi Republica Kazahstan au un istoric de peste 30 de ani de relaţii diplomatice. Kazahstan este un partener cheie în Asia Centrală - o poartă globală prin definiţie, care are potenţialul de a deveni o rută importantă de tranzit între Asia şi Europa", a arătat Popescu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Joi, oficialul a avut o întâlnire de lucru cu Almassadam Satkaliev, preşedintele Holdingului CN Samruk-Kazyna, care include companii din sectoarele petrolului şi al gazelor, transporturilor şi logisticii, precum şi din industria chimică şi nuclerară, din sectorul metalelor, al energiei şi a sectorului imobiliar.

,,Am discutat despre viitoare posibilităţi de consolidare a relaţiilor bilaterale şi comerciale, de investiţii în domeniul energiei, dar şi în industria chimică, farmaceutică, a materialelor plastice; electronică şi electrotehnică; agricultura şi industria alimentară şi altele", a mai scris ministrul.

Acesta s-a mai întâlnit joi şi cu Magzum Mirzagaliev, președintele CN ,,KazMunayGas” (KMG) și alți membri din conducere.

Este vorba despre compania națională care prin KMG International are grupul Rompetrol, care deţine şi operează cea mai mare rafinărie din România și stații de combustibili.

,,Am discutat despre investițiile viitoare pe care le vor face în România, inclusiv cele asumate prin Fondul de Investiţii în Energie, despre intensificarea relațiilor comerciale și alte aspecte tehnice, inclusiv cele legate de securitatea aprovizionării cu petrol și produse derivate, foarte importante în această perioadă. Prin cooperare vom reuși să asigurăm securitatea energetică. Mă aflu în Kazahstan pentru a conduce, din calitatea de co - președinte, lucrările celei de-a 16-a sesiuni a Comisiei Interguvernamentale româno-kazahe.”, a precizat Virgil Popescu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite