Virgil Popescu: Nu vine nimeni să stingă becul sau televizorul din casele românilor

0
Publicat:

Ministrul Energiei, Virgil Popescu,. a dat asigurări că reducerea consumului de energie nu va afecta populația, că „nu vine nimeni să tingă becul sau televizorul din casele românilor”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu Foto gov.ro

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat într-un interviu pentru Știrile ProTV cum se va realiza reducerea cosumului de energie electrică în România.

În regulament s-a ajuns la o reducere a consumului de 10% voluntară adica neobligativitatea statelor să aplice această reducere. Totodată a fost anunțată o reducere obligatorie de 5% pe orele de vârf. Atunci când transportatorul de sistem (Transelectrica) trebuie să stabilească orele din cursul unei luni în baza unor prognoze unde este consumul mare. Reducerea nu se referă la persoane fizice. Nu este cazul ca cineva să vină să te pună să stingi lumina. Consumatorii noncasnici vor fi stimulați prin bonificații financiare pentru a face această reducere de 5%”, a spus el.

Statisticile europene arată că abonații casnici consumă mai puţină energie decât cei industriali, în scădere cu cinci procente faţă de anul anterior.

CE a cerut ca toate statele membre să se conformeze cererii de reducere a consumului

Comisia Europeană a insistat ca statele membre să îşi asume reducerea consumului de electricitate în contextul crizei energetice şi a majorării preţurilor. Reuniţi la Bruxelles, miniştrii energiei din statele membre au ajuns la un acord prin care consumatorii sunt obligaţi la o reducere de 5% în timpul orelor de vârf.

"Transportatorul de sistem, în cazul nostru cei de la Transelectrica împreună cu operatorul de piaţă, trebuie să stabilească orele din cursului unei zile, din cursul unei luni, pe baza unor prognoze şi estimări atunci unde este consumul mare, şi preţul energiei este mare. Nu se referă această reducere la persoane fizice. Deci nu e cazul că să vină cineva să te pună să stingi lumină sau să nu te mai uiţi la TV şi să opreşti practic alimentarea", a adăugat ministrul.

Tot Comisia Europeană a transmis statelor că ar fi bine ca reducerea consumului să fie mai mare, de 10 procente, iar în acest caz, firmele vor fi şi răsplătite.

Ministrul a participat vineri  la reuniunea Extraordinară a Consiliului TTE în format Energie, organizată la Bruxelles, pentru a discuta măsuri concrete de abordare a problemei preţurilor ridicate la energie şi gaze naturale. „Ca urmare a reuniunii anterioare a Consiliului Energiei din 9 septembrie 2022 în care am semnalat Comisiei Europene, alături de ceilalţi miniştri, preocupările noastre cu privire la necesitatea unei intervenţii rapide în piaţa de energie la nivel comunitar, astăzi am ajuns la un acord politic cu privire la o serie de măsuri de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie”, a anunțat Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Acest nou set de măsuri completează cadrul existent la nivelul UE dezvoltat cu sprijinul statelor membre pentru a asigura rezilienţa şi solidaritatea europeană în contextul crizei energetice determinate de războiul din Ucraina.

Noile măsuri cerute de oficialii europeni

Noile măsuri vizează, printre altele, captarea veniturilor suplimentare realizate de producătorii de energie electrică şi alţi actori din piaţa de energie electrică peste un nivel maxim de 180 Euro/MWh în perioada 1 decembrie 2022 – 30 iunie 2023 şi utilizarea acestora pentru a finanţa măsurile de protecţie a consumatorilor finali de energie electrică, instituirea unei contribuţii de solidaritate din partea companiilor care activează în domeniul petrolului, gazului natural, cărbunelui şi al rafinăriilor, demersuri de reducere voluntară a consumului de energie electrică cu 10% cu o componentă obligatorie de 5% în orele de vârf.

România a susţinut în ambele situaţii ca reducerea să fie voluntară, dar, în cazul orelor de vârf, doar Bulgaria, Grecia, Croaţia şi Ungaria au fost alături de reprezentanţii ţării noastre. În schimb, România a obţinut flexibilităţi suplimentare privind modul de identificare a orelor de vârf la nivel naţional.

Statele membre vor putea, de asemenea, interveni în stabilirea unor preţuri reglementate la energie electrică pentru consumatorii casnici şi IMM-uri şi alte categorii de consumatori.

În cadrul negocierilor, România a obţinut garantarea faptului că măsurile deja adoptate la nivel naţional privind protejarea consumatorilor şi captarea veniturilor realizate de toţi participanţii din piaţă (producători de energie din toate sursele de energie, traderi şi furnizori), într-o abordare echitabilă, pot fi menţinute.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite