Ucraina spune că peste 40 de nave au profitat de „coridorul temporar” din Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După sistarea acordului pentru exportul de cereale, prin ieșirea Rusiei din acord, potențialul de export al porturilor ucrainene a scăzut cu 40%, a declarat adjunctul șefului guvernului - ministrul infrastructurii Ucrainei, Alexander Kubrakov.

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Peste 20 de nave au părăsit porturile ucrainene după ieșirea Rusiei din acordul pentru exportul de cereale, iar alte 25 au sosit în regiunea Odesa în acest timp „pentru încărcare”, a anunțat șeful adjunct al guvernului - ministrul infrastructurii Ucrainei, Alexander Kubrakov.

Până în prezent, 21 de nave au folosit acest coridor de export (așa-numitul coridor temporar) și 25 de nave au intrat în porturile de încărcare”, a scris Kubrakov pe Facebook. În același timp, după cum a raportat Kubrakov, după sistarea acordului pentru exportul cereale, potențialul de export al porturilor ucrainene a scăzut cu 40%.

În urma refuzului Rusiei, în iulie a acestui an, de a participa la un nou acord pentru cereale care ar fi asigurat exportul în siguranță a cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, Forțele Navale ale Forțelor Armate Ucrainene au anunțat pe 10 august „coridoare temporare” în Marea Neagră. pentru navele comerciale care navighează din sau către porturile Cernomorsk, Odesa și Yujny. Totodată, Kievul a avertizat că pe traseu rămâne o amenințare militară și pericolul minelor marine.

La începutul lunii octombrie, prim-ministrul Ucrainei Denis Șmigal a declarat că țara consumă doar 25% din recolta de cereale recoltate și intenționează să exporte restul de 75%, inclusiv prin țările europene. El a indicat că Kievul se așteaptă să asigure exporturile prin „rute de solidaritate” din UE, extinzând capacitățile porturilor de pe Dunăre și „noi coridoare de cereale”. După cum a raportat Ministerul Infrastructurii Ucrainei, produsele agricole și minereul de fier sunt de asemenea exportate prin „coridorul alternativ al cerealelor” din Marea Neagră. Potrivit site-ului de știri despre industria minieră și metalurgică Centrul GMK, de la jumătatea lunii august, aproape 90 de mii de tone de produse metalice și peste 172 de mii de tone de materii prime de minereu de fier au fost exportate, în special în China, Egipt și Spania.

Acordul pentru exportul de cereale - un acord privind un coridor pentru navele care transportă cereale ucrainene încheiat în iulie 2022 - a încetat pe 18 iulie. În acest sens, Ministerul rus al Apărării a anunțat că de la miezul nopții, începând cu 20 iulie, Moscova va considera toate navele care călătoresc în porturile ucrainene de la Marea Neagră drept transportatori de mărfuri militare, iar țările pavilionului unor astfel de nave vor fi considerate implicate în conflict de partea Kievului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite