Varșovia și Kievul permit accelerarea tranzitului cerealelor ucrainene prin Lituania

0
Publicat:

Varșovia și Kievul au anunțat, marți, decizia cu privire la tranzitul cerealelor ucrainene, ce implică Lituania și are potențialul de a schimba jocul în domeniul comerțului cu cereale. Este primul acord între cele două țări de la anunțarea, la mijlocul lunii septembrie, a embargoului polonez asupra importurilor de cereale ucrainene, potrivit AFP.

Navă de transport cereale din Ucraina FOTO Twitter
Navă de transport cereale din Ucraina FOTO Twitter

Într-o mișcare surprinzătoare și semnificativă pentru ambele țări, Varșovia și Kievul au căzut de acord cu privire la un mecanism care va accelera tranzitul cerealelor ucrainene către alte țări. Acest acord a fost anunțat în timpul unei întâlniri tripartite online și reprezintă primul pas către normalizarea relațiilor dintre cele două state, după ce Polonia a impus un embargou asupra importurilor de cereale ucrainene.

Ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, a exprimat entuziasmul ambelor țări cu privire la această înțelegere.

„Am convenit asupra unei chestiuni importante. Începând de mâine (miercuri - n.r.), controalele la frontieră ucraineano-poloneză pentru cerealele care tranzitează Lituania vor fi efectuate pe teritoriul lituanian, într-un port lituanian”, a declarat el presei.

Telus a subliniat că Lituania își va asuma întreaga responsabilitate pentru aceste inspecții, ceea ce ar duce la o accelerare a tranzitului prin Polonia. El a mai spus că Polonia va continua să creeze coridoare de tranzit pentru a facilita transportul cerealelor ucrainene către destinațiile necesare.

Această decizie reprezintă un pas pozitiv în direcția depășirii crizei diplomatice dintre cele două țări care a fost generată de embargoul polonez asupra importurilor de cereale ucrainene. Varșovia a argumentat că acest embargou a fost instituit pentru a proteja piața sa și fermierii împotriva prăbușirii prețurilor produselor cerealiere.

Tranzitul cerealelor ucrainene prin Polonia către alte țări a fost permis în continuare, dar restricțiile inițiale au afectat fluxurile comerciale și au generat probleme logistice și fraudă.

Cu tensiunile dintre cele două țări în legătură cu acest embargou, această înțelegere reprezintă un pas important către normalizarea relațiilor economice dintre Polonia și Ucraina.

De la începutul ofensivei ruse în Ucraina, în februarie 2022, care împiedică accesul la Marea Neagră, ţările vecine Ucrainei au devenit esenţiale pentru tranzitul cerealelor ucrainene către Africa şi Orientul Mijlociu.

Vecinii Ucrainei s-au confruntat cu un aflux de cereale după ridicarea tarifelor Uniunii Europene în mai 2022. În loc să ajungă la destinaţiile dorite, cerealele au rămas în Europa Centrală din cauza problemelor logistice, a fraudelor masive şi a lipsei de supraveghere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite