Grecia propune o rută alternativă, prin România pentru exportul de cereale din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul grec de externe, George Gerapetritis, a venit cu o propunerea unei „rute alternative” pentru exportul de cereale din Ucraina, în cadrul Consiliului pentru Afaceri Externe al Uniunii Europene. Aceasta ar implica trecerea prin România și Bulgaria.

Transportul cerealelor din Ucraina FOTO Adevărul
Transportul cerealelor din Ucraina FOTO Adevărul

Inițiativa vine ca răspuns la amenințarea continuă a Rusiei și închiderea rutelor tradiționale de transport pe Marea Neagră, care a afectat exporturile ucrainene de produse alimentare, potrivit Le Monde.

Transporturile de cereale ar trece prin România

Propunerea vizează transportul mărfurilor pe calea ferată din România și Bulgaria către porturile Alexandroupolis și Salonic din Grecia. Gerapetritis a venit cu această idee în cadrul unei reuniuni informale a Consiliului pentru Afaceri Externe al UE, care s-a desfășurat simbolic, luni, la Kiev.

Totuși, Grecia nu este singura țară europeană care a oferit alternative pentru exporturile ucrainene. Ministrul de Externe al Lituaniei a anunțat deschiderea porturilor țării sale pentru cerealele ucrainene, iar premierul croat, Andrej Plenkovic, a oferit, de asemenea, posibilitatea ca țara sa să servească drept zonă de tranzit pentru mărfurile ucrainene.

Situația exporturilor ucrainene a devenit tot mai complicată după ce Rusia s-a retras din acordul - susținut de ONU - care a permis transporturile sigure de cereale ucrainene în Marea Neagră timp de un an. Acordul, negociat în vara anului 2022 sub egida Turciei, a fost esențial pentru securitatea alimentară mondială, permițând Ucrainei să exporte aproximativ 33 de milioane de tone de cereale.

La data de 4 septembrie, după o întâlnire cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin a anunțat că Rusia nu va reveni la acest acord până când cererile sale nu vor fi acceptate, inclusiv cea de a fi reconectată la sistemul internațional de plăți Swift.

În încercarea de a-și exporta cerealele fără aprobarea Moscovei, Ucraina a reușit, la sfârșitul verii, să facă să treacă mai multe nave printr-un nou coridor maritim, situat cât mai aproape de țărmurile României, Bulgariei și Turciei. Acest lucru s-a realizat fără a provoca nicio reacție din partea armatei ruse, care promisese să ia drept țintă orice navă comercială care va călători în Marea Neagră fără autorizație din partea sa.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite