Marea Britanie acuză Rusia că urmărește să atace cu mine marine nave civile în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Regatul Unit acuză Rusia că intenționează să atace navele civile din Marea Neagră prin intermediul minelor marine pentru a preveni exportul de cereale ucrainene, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Nave de război rusești
Nave de război rusești FOTO Profimedia

"Informaţiile serviciilor(...) sugerează că Rusia încearcă să vizeze nave civile care folosesc coridorul umanitar din Ucraina pentru a perturba exportul de cereale ucrainene", a scris Ministerul de Externe britanic într-un comunicat.

Rusia "cu siguranţă va dori să evite scufundarea în mod deschis a navelor civile şi va învinovăţi în mod fals Ucraina pentru orice atac", se spune în comunicat.

Informațiile din comunicat "demonstrează dispreţul total al lui Putin faţă de vieţile civile şi de nevoile celor mai vulnerabili din lume", în timp ce mai multe ţări africane depind de agricultura ucraineană pentru aprovizionarea cu cereale, a denunţat şeful diplomaţiei britanice James Cleverly, citat în comunicat de presă.

Prin publicarea acestor informații, "Regatul Unit doreşte să denunţe tacticile ruseşti şi să prevină un astfel de incident", afirmă Londra, adăugând "că lucrează cu Ucraina şi alţi parteneri pentru a pune în aplicare măsuri de îmbunătăţire a siguranţei transportului maritim".

Încă de la începutul conflictului din Ucraina, Regatul Unit a desfășurat resurse de informații pentru a monitoriza activitatea Rusiei în Marea Neagră.

"Aceste capacităţi ne vor ajuta să atribuim şi să denunţăm în viitor orice atac rusesc împotriva infrastructurii civile sau a navelor", avertizează Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

Potrivit Regatului Unit, de la retragerea din acordul referitor la exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră în iulie, Rusia a distrus 130 de infrastructuri portuare din Ucraina şi 300.000 de tone de cereale.

În septembrie, Regatul Unit a acuzat forțele ruse că au încercat să distrugă folosind rachete o navă cargo civilă aflată sub pavilion liberian acostată în portul ucrainean Odesa, la sfârșitul lunii august.

Din timpul verii, numărul atacurilor în Marea Neagră a crescut de ambele părţi. Rusia, în special, şi-a intensificat bombardarea infrastructurii de transport a Ucrainei.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite