Senatul a adoptat memorandumul cu Rompetrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Memorandumul dintre statul român şi grupul Rompetrol urmează să fie trimis spre promulgare
Memorandumul dintre statul român şi grupul Rompetrol urmează să fie trimis spre promulgare

Senatul a adopatat, în calitate de cameră decizională, memorandumul dintre statul român şi Rompetrol, potrivit site-ului instituţiei, urmând ca acesta să fie transmis preşedintelui României spre promulgare.

Statul va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către KazMunaiGaz a unui pachet de 26,69% din acţiunile Rompetrol Rafinare, urmând să păstreze restul de 18%. Pentru acestea, kazahii au drept de preeempţiune. 

Concomitent, kazahii vor realiza un fond de investiţii, care va realiza lucrări de un miliard de dolari în următorii ani. Partea kazahă va deţine 80% din aceasta iar o entitate a statului român va controla restul de 20%. Fondul va avea un capital iniţial de 150 de milioane de dolari, statul român va avea o participaţie de 20%, iar KazMunaiGaz – 80%. 

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, declara, în 9 mai, că dacă Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului toate înţelegerile cad şi se va merge pe formula "ori totul ori nimic". El a susţinut că statul ar fi fructificat orice altă şansă de a obţine mai mulţi bani.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite