Varujan Vosganian: „Nu poate exista energie performantă într-o industrie neperformantă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul energetic s-a dezvoltat fără ca investitorii să-şi pună problema cui vor vinde curentul electric, a atras atenţia Varujan Voganian, ministrul Economiei, la Bucharest Forum/Energy.

Sectorul energetic trebuie să înţeleagă că nu poate exista o energie performantă într-o industrie neperformantă şi că, atunci când pun bazele unui proiect, producătorii trebuie să conştientizeze că este nevoie şi de cineva care să consume acea electricitate, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-un interviu acordat pentru „Adevărul“, cu ocazia Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Institutul Aspen România.

„Nu poţi avea o energie performantă într-o industrie neperformantă“, a afirmat ministrul. El a mai atacat şi decizia de liberalizare a preţurilor, care ar fi fost agreată fără a se evalua impactul asupra industriei. „O piaţă care nu se modernizează tehnologic nu se poate moderniza, înseamnă masacru în masă, înseamnă Cruciada Copiilor“, a mai spus ministrul. 

Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială, eliminarea tarifelor reglementate la gaze este estimată să se încheie la 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali, în timp ce pentru electricitate este vizată data de 1 ianuarie 2014.

Consum slab, proiecte energetice multe

Ministrul a arătat că din cauză că, în trecut, nu a existat o corelare între diverse componente ale strategiei de reindustrializare, producţia de energie electrică a luat-o înaintea celorlalte componente ale strategiei de reindustrializare. „Dimensiunea cantitativă a producţiei de energiei electrică a ignorat dimensiunea calitativă a eficienţei energetice, astfel încât, fără să ne preocupăm de reducerea intensităţii energetice, am preferat să furnizăm în continuare energie electrică la situaţia existentă în acel moment“, a menţionat oficialul Ministerului Economiei.

El a mai spus că nu este neapărat necesar ca volumul consumului de electricitate să crească odată cu dezvoltarea industriei. Ministrul se referă la investiţiile masive efectuate în ultimii ani în sectorul de regenerabile, care au adăugat 2.000 MW instalaţi în sistemul energetic, în condiţiile în care consumul a ajuns de Paşte la minime istorice, de 3.700 MW. La acestea se adaugă construirea centralei Petrom de la Brazi, care funcţionează pe gaze naturale şi are o capacitate de 870 MW. Acum, din consumul mediu care este de 6.000-6.500 MW, aproximativ 1.500 MW sunt realizaţi de centralele eoliene.

Acest consum este mult sub nivelul mediu de de acum câţiva ani, în condiţiile în care criza economică îşi face în continuare simţită prezenţa, iar industria este afectată şi de preţurile mari la electricitate, survenite ca urmare a subvenţiilor pentru energia verde. Consumul final de energie a fost de 13 TWh în primele trei luni, cu 4,5% mai mic decât perioada corespunzătoare a anului 2012, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). 

„Transfer de valoare adăugată“

Sectorul industrial românesc a consemnat în acest an intrarea în insolvenţă a Oltchim şi vânzarea combinatelor Mechel către firma Invest Nikorom. Concomitent, Alro şi ArcelorMittal au acuzat că schema de susţinere a energiei verzi distorsionează piaţa, creşte costurile şi duce la scădere competitivităţii. 

„În acest moment există un transfer de valoare adăugată între industria prelucrătoare şi în industria energetică“, a mai punctat Vosganian. El se referă la faptul că Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a descoperit că există supracompensare în scheme de certificate verzi şi a recomandat tăierea unui număr de certificate verzi. Producătorii din surse fotovoltaice vor primi doar trei certificate verzi pentru un MWh de energie livrată în sistem în loc de şase. În sectorul eolian urmează ca sprijinul să fie redus de la două certificate la 1,5 pentru proiectele noi şi la 1,3 pentru turbinele reutilizate. În fine, energia realizată în microhidrocentrale cu o putere instalată sub 10 MW va primi doar 2,3 certificate în loc de trei. 

Politică industrială comună

Vosganian a criticat legea referiotoare la spijinul acordat energiei verzi, spunând că atunci când a fost votată în Parlament, în 2008, nu a fost realizat un studiu de impact asupra industriei şi a competitivităţii economice. Ministrul a declarat că a discutat cu mai mulţi comisari europeni despre crearea unei politici industriale comune la nivelul Uniunii Europene, pe modelul celei agricole. El susţine că energia trebuie privită ca o industrie şi trebuie evaluată din perspectiva competitivităţii, dar şi a pieţei interne şi internaţionale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite