Rusia şi Bulgaria au semnat acordul final pentru construirea gazoductului South Stream, care va ocoli România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conducta de gaze South Stream va fi operaţională în anul 2015 FOTO: Gazprom.com
Conducta de gaze South Stream va fi operaţională în anul 2015 FOTO: Gazprom.com

Companiile energetice Gazprom din Rusia şi National Energy Holding din Bulgaria au semnat, la Sofia, un memorandum prin care se pun la punct ultimele detalii înainte de demararea construcţiei gazoductului South Stream, transmite agenţia de ştiri Novinite.

Semnarea acordului a avut loc luni, în cadrul unei vizite la Sofia efectuate de Alexander Medvedev, directorul general adjunct al Gazprom.

Potrivit acestuia, conducta va fi operaţională în 2015. Construcţia secţiunii subacvatice va fi demarată în decembrie 2012, în timp ce porţiunea de pe uscat de pe teritoriul bulgar va fi realizată începând cu 2013.

Totodată, ministrul bulgar al Economiei şi al Energiei, Delyan Dobrev, a precizat că Bulgaria va cheltui cu mult mai puţin pentru acest proiect decât se estimase anterior.

Cel mai scump gazoduct din istorie

Conducta South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia spre sudul şi centrul Europei, ca alternativă la actualele rute de tranzit al gazelor.

Momentan, 80% din gazele ruseşti care merg sper Europa trec prin Ucraina, ţară cu care Rusia are conflicte vechi pe tema gazelor.

Conducta va traversa Marea Neagră, iar în Bulgaria se va bifurca: o parte va merge prin Serbia, Croaţia, Ungaria, Slovenia, Austria şi nordul Italiei, iar ramura sudică va trece prin Grecia, până în sudul Italiei.

Porţiunea subacvatică dintre Rusia şi Bulgaria va avea o lungime de 900 de kilometri.

Estimat la peste 24 de miliarde de dolari, South Stream este considerat cel mai scump gazoduct din istorie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite