Rusia extinde confiscările asupra activelor occidentale, restrângând opțiunile de ieșire a companiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a anunțat miercuri că va extinde confiscările asupra activelor occidentale, după ce marți a anunțat că preia active ale grupului energetic finlandez Fortum și fostei sale filiale germane Uniper.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin
Vladimir Putin a dat un decret prin care confiscă mai multe companii occidentale din Rusia

Kremlinul a avertizat miercuri că ar putea sechestra şi alte active occidentale, ca represalii la deciziile străine împotriva companiilor ruseşti, după ce a preluat temporar controlul asupra activelor aparţinând companiilor Fortum din Finlanda şi Uniper din Germania, transmite Reuters.

Președintele Vladimir Putin a semnat marți seara un decret prin care se instituie controlul temporar al activelor rusești ale celor două companii energetice de stat europene, potrivit Reuters. 

Decretul - care evidențiază posibile represalii în cazul în care bunurile rusești în străinătate sunt confiscate - a arătat că Moscova a luat deja măsuri împotriva diviziei ruse Uniper (UN01.DE) Unipro (UPRO.MM) și a activelor Fortum. 

G7 a amenințat că va opri exporturile

Moscova a reacționat furioasă la rapoartele conform cărora națiunile Grupului celor Șapte iau în considerare o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia, în timp ce mulți au cerut sancțiuni mult mai dure pentru a limita capacitatea Rusiei de a lupta în Ucraina. Uniunea Europeană urmărește să folosească activele rusești înghețate pentru a reconstrui Ucraina.

Uniper deține 83,73% din Unipro, care operează cinci centrale electrice cu o capacitate totală de peste 11 gigawați în Rusia și aproximativ 4.300 de angajați.

Fortum este deținută în majoritate de Finlanda, care s-a alăturat alianței militare NATO la începutul acestei luni. Moscova a spus că Finlanda a făcut o greșeală periculoasă.

Ministerul finlandez de externe nu a comentat imediat modul în care decizia Rusiei s-ar reflecta asupra relațiilor dintre cele două țări.

Înțelegerea actuală a Fortum este că noul decret nu afectează titlul (proprietatea înregistrată) asupra activelor și companiilor din Rusia”, a spus compania într-un comunicat.

Cu toate acestea, rămâne neclar cum afectează acest lucru, de exemplu, operațiunile din Rusia ale Fortum sau procesul de dezinvestire în curs”, a adăugat acesta.

Divizia Fortum Rusia are șapte centrale termice în regiunea Ural și Siberia de Vest, în timp ce deține, de asemenea, un portofoliu de centrale eoliene și solare în Rusia, împreună cu parteneri locali de risc. Valoarea contabilă a acestor active era de 1,7 miliarde de euro (1,87 miliarde de dolari) la sfârșitul anului 2022.

Șefii celor două companii nu mai pot lua decizii de management

Ambele companii au încercat să părăsească Rusia. În februarie, Uniper și-a evaluat participația Unipro la un euro simbolic pentru a reflecta probabilitatea ca o tranzacție să nu aibă loc.

Decretul spunea că Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a răspunde acțiunilor nespecificate din partea Statelor Unite și altora despre care le spune că sunt „neprietenoase și contrare dreptului internațional”. Acțiunile celor două entități au fost plasate sub controlul temporar al Rosimushchestvo, agenția de proprietate a guvernului federal.

Banca de stat rusă VTB (VTBR.MM) a declarat în această săptămână că Rusia ar trebui să ia în considerare preluarea și gestionarea activelor companiilor străine precum Fortum, returnându-le doar atunci când sancțiunile vor fi ridicate. Fortum semnalase anterior riscul de expropriere.

Rosimushchestvo a spus că mai multe active ale firmelor străine ar putea intra sub control temporar rusesc.

"Decretul nu se referă la probleme de proprietate și nu privează proprietarii de bunurile lor. Managementul extern este de natură temporară și înseamnă că proprietarul inițial nu mai are dreptul de a lua decizii de management", a spus agenția.

Vânzările de active de către investitorii din țări „neprietenoase” - așa cum le numește Moscova pe cele care au impus sancțiuni împotriva Rusiei - necesită aprobarea unei comisii guvernamentale și, în unele cazuri, a președintelui.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite