Medvedev avertizează „idioții” din G7 că dacă interzic exporturile către Rusia, Moscova renunță la acordul privind cerealele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev spune că, dacă G7 va lua măsuri pentru a interzice exporturile către Rusia, Moscova va rezilia acordul privind transportul cerealelor prin Marea Neagră, care permite exporturi vitale de cereale din Ucraina, potrivit Reuters.

Dmitri Medvedev. FOTO: EPE EFE
Dmitri Medvedev. FOTO: EPE EFE

Declarația  lui Medvedev, care este și vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a fost făcută duminică, în contextul în care Grupul celor șapte țări puternic industrializate (G7) ia în considerare o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia, potrivit relatărilor făcute săptămâna trecută agenția japoneză de știri Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze.

„Această idee a idioților de la G7...”

Nu este prima dată când Rusia amenință că va renunța la participarea sa la acordul privind cerealele, care urmează să expire la 18 mai.

„Această idee a idioților de la G7 despre o interdicție totală a exporturilor către țara noastră, în mod implicit, este frumoasă în sensul că implică o interdicție reciprocă a importurilor din țara noastră, inclusiv a categoriilor de bunuri care sunt cele mai sensibile pentru G7 (...)Într-un astfel de caz, acordul privind cerealele - și multe alte lucruri de care au nevoie - se va încheia pentru ei", a declarat, duminică, Medvedev, citat de Reuters.

La acest moment este permisă vânzarea de bunuri către Rusia, cu excepția cazului în care acestea se află în mod explicit pe lista neagră, însă, potrivit Reuters, se pare că G7 discută despre inversarea abordării sale privind sancțiunile, astfel încât exporturile către Rusia, cu unele excepții. să fie interzise în mod automat. 

G7 condamnă utilizarea de către Rusia a alimentelor ca instrument de „coerciție geopolitică”

Amintim că miniştrii Agriculturii din Grupul celor şapte ţări puternic industrializate (G7) au condamnat duminică folosirea de către Rusia a alimentelor „ca mijloc destabilizator şi instrument de coerciţie geopolitică” în timpul invaziei sale în Ucraina, potrivit EFE.

 De asemenea, G7 şi-a exprimat „sprijinul ferm" pentru extinderea şi punerea în aplicare a iniţiativei de transport de cereale prin Marea Neagră.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite