Analist rus, despre naţionalizarea companiilor străine: Noi trăim într-o cuşcă cu un tigru. Feudalii nu-i întrebau pe ţărani despre proprietăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Analistul rus Dmitri Potapenco a vorbit deschis într-un interviu acordat Hotnews despre sancţiunile impuse Rusiei de Occident şi modul în care acestea vor afecta economia şi populaţia şi cum va stabili Putin un nivel artificial al rublei.

Întrebat dacă există cadru legal pentru naţionalizarea companiilor străine, Potapenco a ţinut să explice pentru Hotnews modalitatea în care funcţionează societatea:

„Dar cine pe cine va întreba în acest caz? Asta este foarte important să înţelegem. Este o întrebare de la o persoană care trăieşte într-o societate, condiţionat, capitalistă. Noi trăim într-un sistem feudal. Feudalii vreodată au întrebat ţăranii despre proprietăţile lor?

Trebuie măcar puţin să înţelegeţi realitatea. Iată de ce Occidentul pierde lupta cu acest regim condiţionat numit „sângeros”, pentru că prin metodele unui intelectual nu veţi putea lupta cu un „gopnik” (reprezentantul unei subculturi prezente în Rusia şi în alte foste republici sovietice, care în mod tipic este caracterizat prin comportamentul său agresiv - n.r.)”, a spus analistul.

Cât despre inflaţie şi valoarea rublei, Potapenco a afirmat că Rusia va ajunge la o „versiune aflată undeva între Venezuela şi Coreea de Nord”, inflaţia putând ajunge şi la 60%, fără a influenţa în vreun fel „regimul sângeros”. 

Noi trăim într-o cuşcă cu un tigru. Rubla nu se va prăbuşi mai departe faţă de dolar, deoarece cursul valutar va fi stabilit artificial. Cursul va fi fixat, cât se va spune, atât o să fie. Cursul valutar practic va fi nimicit, nu va fi stabilit deloc”, a spus el.

Legat de împărţirea societăţii ruse, Potapenco a afirmat că sancţiunile occidentale impuse oligarhilor nu înseamnă mare lucru, pentru că oligarhii sunt „locotenenţi” care vor fi înlocuiţi, cea mai afectată pătură socială fiind cea de mijloc, care are paşapoarte, adică vreo 6 milioane de oameni din cei 145 de milioane de cetăţeni ruşi.

„Din acest număr, au călătorit regulat doar trei milioane. Până la această „operaţiune”, statistica oficială arăta că la limita sărăciei trăiesc circa 20 de milioane de oameni, dar, după calculele noastre, în realitate ar fi vorba despre aproape 42 de milioane de persoane.

La noi se spune „nu am trăit ca bogaţii, nici nu trebuie să începem s-o facem”. Cei mai săraci nu prea vor fi afectaţi acum, pentru că ei nici nu au visat la anumite libertăţi sau condiţii mai bune. Iar clasa de mijloc trăieşte ca într-o cuşcă închisă cu un tigru, veţi putea urmări cum sunt „distruşi”. 

 

Sancţiunile Occidentului, anunţate după 24 februarie, vor afecta inevitabil economia Federaţiei Ruse, însă lucrurile trebuie privite din perspectiva realităţii specifice din această ţară. Astfel, Rusia riscă să fie transformată în Coreea de Nord, după modelul de economie închisă, iar efectele unei inflaţii de 60% sau a închiderii Bursei de Valori, soldate cu pierderi de zeci de trilioane de dolari, vor fi resimţite abia spre mijlocul lunii aprilie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite