Prima reducere a costului creditului din ultimii trei ani se lasă aşteptată. Explicaţiile BNR

0
Publicat:

BNR ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a decide prima reducere a costului creditului din ultimii trei ani, a declarat pentru Bloomberg Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al băncii centrale.

Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al băncii centrale
Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al băncii centrale

Acesta a explicat că inflaţia nu încetineşte atât de rapid pe cât se prognoza iar riscurile rămân ridicate.

În luna februarie, oficialii BNR au semnalat că ar putea să se alăture altor bănci centrale din regiune în procesul de relaxare a politicii monetare, începând chiar din luna mai. Cu toate acestea, ultimul comunicat de la BNR subliniază că, cel mai probabil, ritmul de creştere a preţurilor va încetini în acest an mai lent decât se preconiza anterior.

"Trebuie să vedem cel puţin două luni consecutive de progrese substanţiale în ceea ce priveşte dezinflaţia, înainte de a putea să începem relaxarea. În martie au fost înregistrate progrese bune, însă în februarie nu. La acest moment, nu este deloc clar dacă condiţiile vor permite începutul procesului de normalizare în luna mai", a spus Cristian Popa.

Rata anuală a inflaţiei în România a încetinit la 6,6% în martie, de la 7,2% în februarie. Este vorba de o cifră uşor peste estimarea de 6,5% a BNR pentru primul trimestru şi rămâne în continuare una dintre cele mai ridicate din Uniunea Europeană.

Potrivit celor mai recente prognoze ale BNR, ritmul de creştere a preţurilor ar urma să se reducă până la 4,7% la finalul anului însă oficialii BNR au avertizat în repetate rânduri că riscurile politice şi cele fiscale combinate cu incertitudinile geopolitice afectează în continuare prognoza.

Guvernul condus de premierul Marcel Ciolacu are dificultăţi în a reduce deficitul bugetar, care este aşteptat să ajungă la 5% din PIB în 2024, şi ar putea avea nevoie de mai mulţi ani pentru a reveni în limitele cerute de UE. În plus, în România vor avea loc patru runde de alegeri în acest an şi există solicitări pentru majorarea pensiilor şi salariilor.

"Politica fiscală, politica veniturilor şi evoluţiile de pe piaţa muncii ridică provocări importante în perioada următoare", a spus Cristian Popa. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite