Ce se întâmplă cu dobânda cheie. Previziunile iBanFirst

0
Publicat:

În absența unor evenimente neașteptate, băncile centrale occidentale nu își vor schimba politica monetară în cadrul reuniunilor de săptămâna viitoare, estimează analiștii iBanFirst.

O femeie anallizează niște grafice economico-finnanciare
Primele scăderi ale dobânzii cheie sunt așteptate în iunie

Atât Rezerva Federală (Fed) din Statele Unite, cât și Banca Angliei (BoE), își vor păstra status quo-ul pentru încă o perioadă. Conform lui Alin Latu, Country Manager iBanFirst România, primele scăderi ale ratelor dobânzii de referință sunt anticipate în iunie. Banca Centrală a Japoniei ar putea fi excepția.

SUA: Se așteaptă ca Fed să reducă rata dobânzii în iunie

În Statele Unite, atât reuniunea de miercuri aceasta, cât și cea din luna mai sunt așteptate să se desfășoare fără surprize. Probabilitatea unei scăderi a dobânzii în luna mai este de doar 16%, conform estimărilor pieței. Motivul? Rezerva Federală (Fed) nu are niciun motiv să se grăbească: economia americană este rezistentă, iar creșterea economică este anticipată să atingă 2% în primul trimestru.

Deși surplusul de economii acumulat în perioada Covid a fost epuizat, gospodăriile americane continuă să cheltuiască masiv, fie prin îndatorare, fie beneficiind de subvenții guvernamentale constante. Consumul rămâne principalul motor al economiei.

Și piața muncii performează bine. Se așteaptă un impuls în ceea ce privește angajările în sectorul public, ca răspuns la redresarea post-Covid care are loc mai târziu comparativ cu sectorul privat. Rata ocupării forței de muncă în sectorul public a revenit la nivelurile pre-Covid abia la sfârșitul anului 2023, cu un an și jumătate după sectorul privat.

În cele din urmă, inflația persistentă susține necesitatea menținerii unor rate ale dobânzii ridicate. Presiunile inflaționiste se manifestă în special în sectoare precum turismul, costurile medicale, alimentele și prețurile la combustibili. Inflația de bază (excluzând energia și alimentele), care oferă o imagine mai precisă a dinamicii prețurilor, a crescut de la 4% la 4,4% în februarie, cu o medie pe șase luni de 3,8%. Aceste niveluri nu sunt suficient de scăzute pentru a începe procesul de relaxare monetară.

Analiștii iBanFirst se așteaptă la o primă reducere a ratei dobânzii în iunie, cu aproximativ 25 de puncte de bază. Având în vedere performanța economică remarcabilă a Statelor Unite, ar putea fi chiar pusă în discuție legitimitatea unei reduceri a ratei în acest stadiu. Atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Canadei sunt anticipate să își înceapă ajustarea în iunie, similar cu Fed, indicând o formă de coordonare monetară între principalele bănci centrale.

UK: O posibilă reducere a ratei dobânzii mai devreme decât se anticipa

În această săptămână, mai multe bănci internaționale și-au revizuit previziunile privind prima scădere a ratei dobânzii în Regatul Unit. Morgan Stanley prognozează că Banca Angliei (BoE) ar putea reduce dobânda cheie chiar din luna mai, în timp ce Citigroup estimează luna iunie, mai devreme față de august, cum fusese anticipat anterior. Nu ar fi nerezonabil ca Regatul Unit să își sincronizeze reducerea dobânzilor cu SUA și zona euro. O coordonare monetară la un anumit nivel ar putea atenua impactul diferențelor de rate ale dobânzii asupra cursurilor valutare.

Japonia: Excepția de la regulă

Banca Japoniei ar putea în sfârșit să înceapă procesul de normalizare a politicii monetare în cadrul reuniunii din 18-19 martie. Zvonurile de pe piață sugerează o majorare a ratei de 10 până la 15 puncte de bază - semnalând sfârșitul ratelor negative. Această mișcare vine într-un moment potrivit, dat fiind că majorările salariale negociate recent între sindicate și marile corporații (având o medie de peste 5%) ar putea pune capăt definitiv deflației și stimula consumul intern, care a avut de suferit spre finalul anului 2023. Totuși, aceasta nu pare să fie suficient pentru a inversa tendința de depreciere a yenului, al cărui curs de schimb real efectiv este la cel mai scăzut nivel din anii 1970, și cu investitori instituționali vânzând yenul în cantități record. Mai este un drum lung de parcurs până când yenul va începe să se aprecieze în mod constant pe o perioadă lungă de timp. Ar fi nevoie de o majorare a ratei mult mai considerabilă decât cea anunțată. În mod clar, o astfel de măsură nu pare să fie luată în considerare, Banca Japoniei fiind renumită pentru abordarea sa prudentă și graduală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite