Inflația din România, mai mare decât în Rusia. Ce se întâmplă cu dobânda cheie în lume

0
Publicat:

Speranțele investitorilor de reducere rapidă a ratelor dobânzilor atât în SUA, cât și în UE se risipesc rapid, consideră analistul eToro Bogdan Maioreanu, enumerând principalele argumente aduse în sprijinul afirmației sale.

Săgeată roșie care indică o creștere, pe care urcă un cîrucior cu alimente
România este în fruntea clasamentului, cu cea mai mare inflație anuală din UE

Ne aflăm încă în narațiunea "veștile bune pentru economie sunt vești proaste pentru piețe", iar ultimele vești au fost destul de bune - au fost create multe noi locuri de muncă și PIB-ului a crescut puternic, în special în Statele Unite. Problema e însă că inflația a fost mai mare decat se spera, după ce a decelerat în ultimul an. Atât băncile centrale, cât și investitorii se uită la inflație, băncile pentru a evalua când să înceapă să reducă ratele dobânzilor, iar investitorii pentru a anticipa această mișcare”, consideră analistul eToro.

Europa prezintă acum o imagine complexă. Datele din ianuarie plasează România în fruntea clasamentului, cu cea mai mare inflație anuală din UE și a doua cea mai mare de pe continent, după Turcia. „Cu 7,41% ne situăm puțin peste Rusia (7%), toate celelalte țări europene având rate ale inflației sub 6,7%. Am avut a patra cea mai mare creștere a inflației anuale, de 0,8%, față de valoarea din decembrie 2023, după Olanda (2%), Suedia (1%) și Portugalia (0,88%). În schimb, cele mai mari scăderi ale inflației anuale s-au înregistrat în Cehia, cu - 4,6%, Polonia (-2,3%) și Slovacia (-2%). Zona euro a înregistrat o scădere de doar -0,1%, ajungând la o inflație anuală de 2,8%”, precizează Maioreanu.

Potrivit acestuia, în România este foarte clar că nu ne așteptăm la o reducere a ratei dobânzii până când inflația indusă de deciziile de anul trecut ale Guvernului nu va intra din nou pe un trend descendent. Totuși, ritmul dezinflației urmează să încetinească semnificativ, spune Banca Națională a României. În ceea ce privește Banca Centrala Europeană însă, analiștii se așteaptă ca rata dobânzii să rămână la 4,5% în primul trimestru din 2024, înainte de a se relaxa începând cu trimestrul al doilea, ajungând la 3,75% în trimestrul al patrulea din 2024 și scăzând în continuare la 3,0% în 2025 și la 2,75% în 2026.

Peste ocean, cele mai recente date din SUA arată că, în general, inflația se mișcă în continuare în direcția corectă, dar unele dintre componentele sale mai dificile - cum ar fi chiriile - se dovedesc a fi obstacole dificile. Adevărul este că acest ultim raport a arătat că inflația - deși în scădere - a fost mai mare decât se așteptau investitorii. De asemenea, alte vești bune din economie arată că lupta pentru a o menține în echilibru este reală.

45% dintre investitorii americani consideră că inflația încetinește, dar nu suficient, iar 41% cred că revine la un ritm mai acceptabil. Doar 12% consideră că aceasta crește încă prea repede, potrivit unui sondaj realizat de AAII - Asociația Americană a Investitorilor Individuali. De asemenea, sentimentul investitorilor evoluează, deoarece săptămâna trecută 42% dintre investitori erau optimiști în legătură cu posibila creștere a burselor, în scădere cu 7% față de cei 49% din prima săptămână a lunii februarie.

Probabilitatea ca Fed să înceapă să reducă dobânda cheie în martie este acum sub 9%, iar pentru luna mai este de aproximativ 35%. De fapt, piețele anticipează acum, cu o probabilitate de aproape 53%, că prima reducere a dobânzii va avea loc pe 12 iunie, potrivit instrumentului CME FedWatch.

Între timp, indicele S&P 500 a urcat de la minimele din octombrie 2022 la un maxim istoric de 5048, o creștere de aproape 45%. În mod similar, indicele EURO STOXX 50 a crescut cu aproape 48% în aceeași perioadă. În așteptarea relaxării în cursul anului 2024 a actualelor niveluri restrictive ale dobânzilor de către Băncile Centrale, 26% dintre investitorii individuali din România cred că următoarea piață bull va începe în prima jumătate a acestui an, în timp ce 16% cred că a început deja sau va începe în a doua jumătate a acestui an, conform ultimului sondaj eToro Retail Investor Beat. Între timp, cei care sunt deja investiți profită de ascensiunea piețelor.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite