Plafonarea prețurilor la energie: scade pragul de consum până la care Guvernul acordă compensări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat măsurile de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale până la data de 1 septembrie 2023, dar și taxa de solidaritate care va fi plătită de companiile din energie.

Proiectul de ordonanță a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei
Proiectul de ordonanță a fost publicat pe site-ul Ministerului Energiei

Numărul de kWh până la care Guvernul acordă compensări scade de la 300 la 255. Adică vorbim despre o reducere cu 15%. Plafonarea preţului la energia electrică se va aplica în cazul consumatorilor casnici, până la 31 august 2023, pentru un consum de până la 255 kWh pe lună, conform proiectului de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022, publicat pe site-ul Ministerului Energiei.

Concret, proiectul de OUG aprobat joi prevede că clienții casnici care anul trecut au consumat până în 100 kWh lunar vor plăti 0,68 lei/kWh, iar cei care au consumat anul trecut între 100 și 300 de kWh, și care în perioada următoare nu vor depăși maximum de 255 kWh/lună vor plăti un preț de 0,80 lei/kWh.

Întrebat de jurnaliști care a fost criteriul pentru care a scăzut plafonul, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a răspuns:

Nu este o scădere (a plafonului - n. red.) de la 300 de KWh la 255 KWh, este o aplicare voluntară a celor stabilite la Bruxelles (referire la reducerea consumului de energie cu 15% - n. red.) În plafonul 0-255 kWh intră 7,2 milioane de români, iar în plafonul 0-300 kWh intră 7,6 milioane de români, deci vorbim de 98% din cei care se încadrau. În continuare există ofertă în piață pentru cei care nu se încadrau”, a declarat Virgil Popescu.

În ceea ce priveşte gazele naturale, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este: de maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici.

Plafonarea prețurilor la energie electrică

Potrivit Ordonanței, plafonarea prețurilor la energia electrică este prelungită până la 31 august 2023, astfel:

Pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturatplafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 - 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMM-uri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar.

Plafonarea prețurilor la gazele naturale:

(2) Prin derogare de la prevederile art. 180 alin. (1) din Legea nr. 123/2012, cu modificările şi completările ulterioare, pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;

b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.

Taxa de solidaritate

Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispoziţiilor prezentei ordonanţe de urgenţă, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate, stabilită în conformitate cu prevederile metodologiilor prevăzute în anexa nr.6 și anexa 6.1.”, se arată în proiectul de OUG.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite