Producătorii de energie regenerabilă riscă falimentul dacă Guvernul nu renunță la taxa de solidaritate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii de energie regenerabilă cer Guvernului să aprobe modificările aduse OUG 27, dar să renunțe a „contribuției de solidaritate”, avertizând că în caz contrar riscă să intre în faliment.

Producătorii de energie regenerabilă cer Guvernului să renunțe la taxa de solidaritate
Producătorii de energie regenerabilă cer Guvernului să renunțe la taxa de solidaritate

RWEA - Asociaţia Română pentru Energie Eoliană şi PATRES - Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie Regenerabilă din Romania fac un apel public către Premierul României, Dl. Nicolae Ciucă, să aprobe noua Ordonanţă de Urgenţă doar cu modificări în modul de calcul a contribuţiei de solidaritate datorate de operatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică pe piaţa angro: Domnule Prim-Ministru, avem nevoie de fiecare MW instalat în capacităţile de energie regenerabilă pentru a face faţă acestei crize", au transmis reprezentanţii acestor organizaţii.

RWEA, reprezentând o putere instalată în România de 3 GW de energie eoliană, deţinută de companii precum CEZ, Enel, Engie, EDP ş.a. în urma unor investiţii de peste 5 miliarde de euro şi în acelaşi timp dezvoltatori şi furnizori de servicii conexe acestei industrii, împreună cu PATRES, care cuprinde 109 membri, producători de energie regenerabilă din toate sursele (apă, vânt, soare, biomasă) cu o putere instalată de peste 1,8 GW şi investiţii în România de peste 2,7 miliarde euro, solicită imperios premierului Nicolae Ciucă să nu aprobe măsuri care distrug investiţii şi periclitează existenţa capacităţilor de producţie de energie din surse regenerabile, de care România are nevoie mai mult decât oricând în perioada de criză actuală, se arată în comunicatul celor două organizaţii remis miercuri AGERPRES.

Potrivit sursei citate, păstrarea formulei de supraimpozitare, respectiv supraimpozitarea la câştigul pe tranzacţie, stabilite în proiectul de OUG privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2023, va forţa producătorii din surse regenerabile să-şi închidă capacităţile de producere a energiei.

"Rezultatul imediat va fi unul dezastruos: regenerabilii vor intra toţi în faliment, iar România va pierde din capacitatea de a produce energie ieftină, curată şi bazată pe resurse autohtone", se menţionează în document.

Într-o scrisoare transmisă Premierului României, Nicolae Ciucă, RWEA şi PATRES au semnalat că, potrivit prevederilor legale privind tranzacţiile cu livrare fizică, industria energiei regenerabile, cu excepţia producătorilor mici, comercializează energia electrică produsă exclusiv pe platformele centralizate operate de OPCOM. Din cauza constrângerilor impuse în anii anteriori, de cadrul de reglementare total advers industriei care a prevăzut doar produse cu cantitate orară constantă, cât şi de specificul tehnologiei care este prin natura ei fluctuantă si variabilă, pot conduce la situaţia în care ei au semnat un contract bilateral pe termen lung la o cantitate orară fixă. Iar când resursa nu este disponibilă, producătorii de energie din surse regenerabile sunt constrânşi să îşi umple golul de profil prin achiziţia de energie din PZU.

"Acest fapt coroborat cu supra-impozitarea per tranzacţie fără a ţine cont de un calcul lunar al venitului şi cheltuielilor, va conduce la faliment garantat pentru regenerabili. Insistăm şi apelăm aşadar, şi pe această cale, la autorităţi să decidă măsuri pentru protejarea consumatorilor casnici şi industriali, pe care le considerăm necesare, fără să distrugă industria regenerabilelor. În ultimă instanţă, lipsa unor capacităţi de producţie va avea efecte negative tot asupra consumatorilor şi mai ales asupra securităţii energetice a României şi a regiunii. Mai mult, cu astfel de politici, România devine un stat care va fi ocolit de investitori. În plin război la graniţe şi criză în energie, ne întrebăm, cu maximă îngrijorare, cine câştigă din destabilizarea totală a sectorului energetic şi, în mod special, a capacităţilor de producţie?! Criza energetică este dată de lipsa producţiei", avertizează reprezentanţii acestor două organizaţii.

Producătorii de energie regenerabilă mai susţin că energia regenerabilă nu este responsabilă pentru creşterile de preţuri pe pieţele spot dar şi angro din România.

"De-facto, energia regenerabilă, atunci când este disponibilă, ajută la calmarea şi reducerea preţului, iar România, dacă ar fi avut la acest moment o capacitate mult mai mare instalată în regenerabile, ar fi avut un preţ mai mic şi un nivel mai ridicat de securitate energetică", au mai transmis RWEA şi PATRES.

Guvernul trebuia să discute joi, la ora 15,00 modificările OUG 27

Guvernul urma să se întrunească în şedinţă joi, la ora 15:00, pentru a discuta modificarea elementelor de referinţă pentru compensarea preţurilor la energie, dar întâlnirea nu a avut loc până la publicarea acestui articol.

"Un subiect care ţine de agenda publică în aceste zile este cel legat de energie, de pregătirea pentru iarnă, măsurile pe care Guvernul le are în vedere astfel încât să putem să avem asigurate resursele energetice pentru iarna 2022 - 2023. Aşa cum am dispus, astăzi urmează să primesc Planul de iarnă de la Ministerul Energiei şi, desigur, mâine, în Comitetul interministerial, să avem elementele de analiză şi să avem concluziile analizei privind întreg procesul prin care vom aduce modificări la ordonanţa de urgenţă prin care compensăm preţurile la energie", a explicat, miercuri, premierul Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei Executivului.

Miercuri seara, după şedinţa BPN al PNL, şeful Executivului a reiterat că liberalii susţin plafonarea preţului la energie, precum şi supraimpozitarea pe întreg lanţul, "inclusiv traderii şi jucătorii din piaţa energiei".

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite