Noi măsuri pentru reducerea cheltuielilor la consumul de energie electrică pentru irigații au fost aprobate de Guvern

0
Publicat:

Guvernul a adoptat, miercuri, noi măsuri de sprijin pentru reducerea cheltuielilor la consumul de energie electrică pentru irigații, au transmis reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigații, decontate, Foto: MADR
Cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigații, decontate, Foto: MADR

,,În ședința de Guvern din 31 august 2022, a fost adoptată o Hotărâre ce modifică și completează Normele metodologice de aplicare a Legii îmbunătățirilor funciare nr. 138/2004, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1872/2005.", a anunțat sursa citată.

Potrivit datelor transmise de Ministerul Agriculturii, actul normativ aprobat vizează:

- stabilirea modalității de aprobare a cotei de până la 50% aferentă cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigații, la finalul sezonului de irigații;

- reglementarea procedurii pentru decontarea cotei de până la 50%, pentru funcționarea sistemelor de irigații locale, în cuprinsul anexei la prezentul act normativ;

- stabilirea unei derogări pentru decontarea cotei aferentă cheltuielilor pentru consumul de energie electrică pentru irigații aferent anului 2022.

În ceea ce privește decontarea cotei de până la 50% pentru anul 2022, aceasta se va realiza în două etape, astfel:

- până la data de 30 septembrie 2022, pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigații în perioada de până la 30 iunie 2022;

- până la data de 15 decembrie 2022 pentru cheltuielile aferente consumului de energie electrică pentru irigații realizat în perioada 1 iulie-30 octombrie 2022.

Venim cu această facilitate, reprezentând o măsură de sprijin pe termen scurt pentru fermierii țării, atât de necesară pentru efectuarea lucrărilor privind însămânțarea culturilor de toamnă, în scopul diminuării efectelor fenomenului de secetă asupra producției agricole, cât și pentru reducerea impactului asupra anului agricol următor”, a declarat ministrul Petre Daea.

Cheltuielile se suportă din bugetul Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, în limita sumelor alocate cu această destinație din bugetul MADR.

Fonduri suplimentare pentru motorina utilizată în agricultură

Tot miercuri, Guvernul a aprobat și o Hotărâre ce modifică HG nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în sensul completării sumelor pentru asigurarea resurselor financiare necesare plății ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, pentru perioada aprilie-septembrie 2022.

Modificările aduse prin prezentul act normativ vizează suplimentarea sumelor existente alocate prin bugetul MADR pe anul 2022 cu suma de 480.000.000 lei, valoarea totală a schemei în anul 2022 devenind în prezent 817.000.000 lei.

Luăm toate măsurile ca să ne asigurăm de continuarea aplicării schemei de ajutor de stat în anul 2022, fapt ce contribuie la diminuarea efectivă a costurilor de producție prin rambursarea sumelor reprezentând diferențele de accize și stimularea continuității activităților din agricultură. Venim în sprijinul fermierilor, astfel încât să le oferim o gură de oxigen, atât de necesară în gestionarea cheltuielilor realizate”, a declarat ministrul Petre Daea.

Reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) derulează schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură începând cu anul 2014.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite