Petrolul a scăzut cu peste 1 dolar pe baril, deoarece Angola a decis să iasă din OPEC
0Prețul petrolului a scăzut joi cu peste un dolar pe baril, după ce Angola a anunțat că părăsește Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Cotațiile futures ale petrolului Brent au scăzut cu 1,30 dolari, sau 1,63%, la 78,40 dolari pe baril, până la ora 1419 GMT, în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a scăzut cu 1,19 dolari, sau 1,60%, la 73,03 dolari.
Ministrul petrolului din Angola, Diamantino Azevedo, a declarat că apartenența țării la OPEC nu servește intereselor sale.
În cadrul unei reuniuni din noiembrie, Angola a protestat împotriva unei decizii a OPEC de a-și reduce cota de producție pentru 2024. Producția de petrol a Angolei este de aproximativ 1,1 milioane de barili pe zi (bpd).
„Din perspectiva aprovizionării pieței petroliere, impactul este minim, deoarece producția de petrol din Angola era pe o tendință de scădere, iar o producție mai mare ar necesita mai întâi investiții mai mari”, a declarat Giovanni Staunovo, analist la UBS.
„Cu toate acestea, prețurile au scăzut totuși din cauza îngrijorării legate de unitatea OPEC+ ca grup”, a adăugat el, referindu-se la alianța de producători care include Rusia.
Prețurile petrolului au fost relativ stabile față de nivelurile de ieri, înainte de știrile din Angola, Brent-ul tranzacționându-se aproape de 80 de dolari pe baril, în timp ce investitorii au pus în balanță stocurile mai mari și producția record din Statele Unite cu neliniștile legate de întreruperile comerțului mondial din Marea Roșie.
„Cu o încărcătură atât de mare de țiței american raportată în măsură crescută, se poate doar presupune că piața rămâne nervoasă în ceea ce privește devierea aprovizionării sau chiar întreruperea cauzată de atacurile Houthi asupra transportului maritim”, a declarat analistul PVM John Evans.
Administrația americană pentru Informații în domeniul Energiei (EIA) a anunțat miercuri că stocurile de țiței din SUA (USOILC=ECI) au crescut cu 2,9 milioane de barili în săptămâna încheiată la 15 decembrie, până la 443,7 milioane de barili, față de așteptările analiștilor, conform unui sondaj Reuters, care estimau o scădere de 2,3 milioane de barili.
EIA a precizat că producția de țiței din SUA a crescut săptămâna trecută la un nivel record de 13,3 milioane de barili pe zi (bpd), în creștere față de precedentul maxim istoric de 13,2 milioane de bpd.
Ambele indicii de referință se stabiliseră miercuri în creștere pentru a treia ședință consecutivă, investitorii fiind îngrijorați de întreruperile comerciale, deoarece marii transportatori naționali au ales să evite ruta Mării Roșii, în condițiile în care călătoriile mai lungi cresc costurile de transport și de asigurare.