Petroliștii, urmăriți prin satelit pentru a vedea dacă-și țin promisiunea de reducere a emisiilor

0
Publicat:

Marile companii din industria petrolului și gazelor vor fi monitorizate prin satelit pentru a vedea dacă într-adevăr își respectă angajamentul de reducere a emisiilor de metan.

Rafinărie care poluează în asfințit
Marile companii din industria petrolului și gazelor vor fi monitorizate prin satelit

Emiratele Arabe Unite, gazdă a summit-ului COP28 al ONU din acest an, a anunțat sâmbătă că zeci de companii de petrol și gaze – reprezentând 40% din producția globală – urmăresc să-și elimine aproape emisiile de metan până în 2030. Multe companii petroliere de stat au semnat acordul, inclusiv Adnoc din Emiratele Arabe Unite, precum și Saudi Aramco din Arabia Saudită. Vor participa și firmele americane ExxonMobil și Shell, precum și alte companii petroliere internaționale.

Ulterior, a fost anunțată o inițiativă separată care va folosi sateliți pentru a urmări dacă companiile își țin promisiunea, potrivit businessinsider.com. Omul de afaceri și filantrop miliardar Michael Bloomberg a promis 40 de milioane de dolari pentru inițiativă – un parteneriat cu Environmental Defense Fund, care își va lansa propriul satelit la începutul anului viitor.

Companiile de petrol și gaze adesea nu au date despre aceste emisii de metan, inclusiv unde au loc scurgeri”, a declarat Bloomberg, trimisul special al ONU pentru ambiția și soluțiile climatice, reporterilor din Dubai. „Chiar și atunci când datele sunt disponibile, adesea nu există reguli și stimulente pentru a se asigura că companiile fac ceva în acest sens”.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic, cu o putere de încălzire de 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, deși rămâne în atmosferă doar aproximativ un deceniu, în comparație cu secolele pentru dioxidul de carbon. Această durată de viață scurtă este motivul pentru care oamenii de știință din domeniul climei spun că eliminarea emisiilor de metan este una dintre cele mai rapide modalități de a încetini încălzirea globală.

Industria petrolului și gazelor naturale este responsabilă pentru 40% din emisiile de metan cauzate de om de la puțuri, stații de comprimare și conducte cu scurgeri, precum și de arderea în mod obișnuit a excesului de gaz într-o practică cunoscută sub numele de ventilare și ardere.

Chiar dacă numeroase țări și companii de petrol și gaze s-au angajat să reducă emisiile de metan în ultimii ani, acestea încă cresc la niveluri record, potrivit AIE. Agenția, oamenii de știință din universități și grupurile de mediu au publicat cercetări care arată că guvernele naționale subcontorizează în mod semnificativ emisiile totale.

Din punct de vedere istoric, măsurarea metanului a fost o provocare, deoarece gazul este incolor, scurgerile sunt imprevizibile și găsirea lor a implicat studii de teren costisitoare cu avioane și camere cu infraroșu portabile. Această abordare a oferit doar un instantaneu în timp, iar cercetarea a durat mult timp pentru a fi publicate.

Sateliții pot identifica scurgerile de metan

Aceste metode s-au schimbat în ultimul deceniu. O nouă generație de sateliți poate identifica acum scurgerile de metan aproape oriunde și, în câteva zile, computerele echipate cu modele AI pot calcula cantitatea de emisii care iese. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că companiile de petrol și gaze responsabile de penele pot fi notificate mai rapid și pot lua măsuri.

ONU a lansat anul trecut propriul sistem de alertă și răspuns la metan, care utilizează sateliți pentru a monitoriza emisiile și pentru a notifica țările și companiile. De atunci, au fost identificate 1.500 de scurgeri de metan și unele guverne au luat măsuri, inclusiv Argentina.

Cele 50 de companii de petrol și gaze care au semnat o „cartă de decarbonizare” sâmbătă la Dubai au convenit să elimine arderea de rutină, să îmbunătățească modul în care monitorizează scurgerile de metan și să raporteze progresele în ceea ce privește reducerea emisiilor.

Președintele COP28, Sultan Al Jaber, care conduce și Adnoc, a spus în timpul unui discurs sâmbătă că combaterea emisiilor de metan este „o victorie rapidă și ușoară”. Adnoc la începutul acestui an a promis deja că va elimina poluanții până în 2030, chiar dacă intenționează să extindă producția de petrol.

Președintele COP28, Sultan Al Jaber, trece prin locație înaintea Summitului ONU privind Clima de la Dubai, Emiratele Arabe Unite.

Președintele COP28, Sultan Al Jaber, la Summitul ONU privind Clima de la Dubai, Emiratele Arabe Unite. Peter Dejong

Dacă companiile livrează, calculăm că înseamnă reducerea emisiilor de metan cu 80% până la 90%, ceea ce este critic”, a declarat președintele EDF Fred Krupp reporterilor. „Dar asta se întâmplă doar dacă există responsabilitate”.

Satelitul lansat de EDF, cunoscut sub numele de MethaneSAT, poate monitoriza în mod regulat emisiile de metan din regiunile care reprezintă o mare parte din producția mondială de petrol și gaze. Aceasta include economiile emergente și în curs de dezvoltare, în care companiile petroliere de stat au lipsit în mare parte din angajamentele privind metanul până acum.

Datele adunate de sateliți îi pot ajuta, de asemenea, pe susținătorii climatului să împingă guvernele să pună în aplicare legi mai stricte privind metanul. EDF și Bloomberg Philanthropies colaborează cu AIE, ONU și organizația nonprofit pentru climă RMI la impulsul său de responsabilitate.

Programul „super emițător” al EPA

SUA și Uniunea Europeană reprimă deja emisiile de metan. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA a finalizat sâmbătă reglementările care vor reduce emisiile de metan estimate la 58 de milioane de tone în următorii 15 ani. Această cifră este comparabilă cu emisiile emise de întregul sector energetic al SUA în 2021, a spus agenția. Regulile impun companiilor să monitorizeze scurgerile, să limiteze arderea la puțurile de petrol și să reducă emisiile de la echipamente precum pompele și rezervoarele de stocare.

Un program „superemițător” va permite anumitor părți terțe care detectează pene mari de metan să trimită date către EPA, care își va face propria verificare înainte de a anunța compania de petrol și gaze responsabilă.

Metanul care va fi captat, mai degrabă decât eliberat în atmosferă, ar fi suficient pentru a încălzi 7,8 milioane de case în această iarnă, au declarat oficialii EPA în timpul unei conferințe de presă vineri. Odată implementată pe deplin, regula va preveni emisiile a echivalentului a 1,5 miliarde de tone metrice de dioxid de carbon, au spus ei.

În noiembrie, UE a fost de acord cu prima sa lege care îndrumă companiile de combustibili fosili să-și măsoare și să raporteze emisiile de metan și să interzică majoritatea arderilor și ventilației până în 2027.

SUA și UE fac parte din Global Methane Pledge care cere o reducere cu 30% a emisiilor de metan până în 2030. Cel puțin 155 de țări au semnat angajamentul, care a fost lansat în 2021 la summitul ONU privind clima de la Glasgow, Scoția.

Cu toate acestea, China și Rusia – primii doi producători de emisii de metan din lume – nu sunt semnatare. China și-a publicat în noiembrie propriul plan de reducere a poluanților, dar nu include ținte dure. Companiile petroliere de stat ale țării lipsesc și ele din „carta decabonizării” anunțată la Dubai.

Melanie Robinson, directorul programului global de climă la World Resources Institute, a declarat într-o declarație că angajamentele privind metanul sunt încurajatoare, dar necesită măsuri puternice pentru a trage la răspundere companiile de petrol și gaze.

Ea a adăugat că sectorul petrolului și gazelor încă nu este tras la răspundere pentru toate emisiile create de combustibilul pe care îl vând altor industrii. Este asemănător cu un producător de țigări „care nu pretinde nicio responsabilitate pentru impactul produsului său odată ce acesta iese din ușa fabricii”, a spus Robinson, adăugând că numai promisiunile voluntare nu vor atinge obiectivele climatice globale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite