Petrolul s-a scumpit din nou, de data aceasta majorările de preț ajung la 3%

0
Publicat:

Prețul țițeiului a crescut luni cu 3%, în condițiile în care atacurile tot mai numeroase ale grupării militante yemenite Houthi, aliate cu Iranul, asupra navelor din Marea Roșie au perturbat comerțul maritim.

foto sondă de extragere a petrolului
Petrolul s-a scumpit din nou, de data aceasta majorările de preț ajung la 3%

O navă deținută de un norvegian a fost atacată luni în Marea Roșie, iar compania petrolieră BP a declarat că a întrerupt temporar toate tranzitele prin această masă de apă. Alte firme de transport maritim au declarat în weekend că vor evita această rută.

Contractele futures ale petrolului Brent au crescut cu 2,33 dolari, sau 3,1%, la 78,88 dolari pe baril la ora 11:20 a.m., în timp ce petrolul american West Texas Intermediate a crescut cu 2,27 dolari, sau 3,2%, la 73,68 dolari.

Ambele indicii de referință pentru țiței au înregistrat creșteri ușoare săptămâna trecută, după șapte săptămâni de scădere, după ce o reuniune a Rezervei Federale americane a ridicat speranțele că majorările de dobândă ale băncii centrale americane s-au încheiat și că urmează reduceri.

Decizia BP de a opri transportul maritim prin Marea Roșie ar fi putut cristaliza îngrijorările pentru piața petrolului”, a declarat Tim Evans, analist independent de petrol la Evans on Energy.

Redirecționarea petrolierelor adaugă costuri și adaugă timp de tranzit, așa că vedem... mai puține barili care ajung la rafinăriile europene pe termen scurt”, a adăugat Evans.

Aproximativ 15% din traficul maritim mondial tranzitează Canalul Suez, cea mai scurtă rută de transport maritim între Europa și Asia.

Oferta abundentă de petrol a limitat luni creșterile de preț. Brent și țițeiul american cu livrare imediată s-au tranzacționat cu un discount față de livrările viitoare, semnalând o piață fizică bine aprovizionată. ,

De asemenea, adăugând sprijin, Rusia a declarat duminică că va aprofunda reducerile exporturilor de petrol în decembrie cu potențial 50.000 de barili pe zi sau mai mult, mai devreme decât a promis, în timp ce cei mai mari exportatori din lume încearcă să susțină prețurile globale ale petrolului.

Rusia a anunțat reducerea mai drastică a exporturilor după ce vineri a suspendat aproximativ două treimi din încărcările de țiței Urals, principala sa calitate de export, din porturi, din cauza unei furtuni și a unor lucrări de întreținere programate.

De asemenea, piețele ar putea asista la o acoperire a unor poziții scurte, a adăugat Evans. Managerii financiari și-au redus pozițiile nete lungi pe țițeiul american la termen și pe opțiuni în săptămâna până la 8 august, a anunțat vineri Comisia americană pentru tranzacționarea contractelor futures pe mărfuri (Commodity Futures Trading Commission).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite