O veste bună pentru amatorii de drumeţii şi de peisaje montane: Transalpina este deschisă circulaţiei

0
0

Transalpina este deschisă circulaţiei, a declarat, vineri, la Alba Iulia, ministrul Transporturilor, Ioan Rus. El a menţionat că aceasta are statut de drum în lucru, cu restricţiile de rigoare.

Întrebat de jurnalişti dacă DN67C, cunoscut ca şi Transalpina, este deschis în prezent circulaţiei, ministrul Transporturilor a răspuns afirmativ.

Este deschisă, atâta doar că e un statut de drum în lucru, adică cu restricţiile de rigoare, atenţionat fiecare să umble cu grijă acolo, că nu-s finalizate chiar toate chestiunile“, a declarat Ioan Rus.

Un „copil orfan“

Transalpina este în situaţia de copil orfan. Adică ea n-a fost preluată de către CNADNR de la constructor, constructorul e în faliment sau nu ştiu exact cum e, a preluat-o o firmă de insolvenţă, o primă firmă de insolvenţă care a renunţat, şi-au dat demisia din insolvenţă şi a luat-o a doua, care nici aia...

Transalpina, deci, e un copil orfan, care n-are tată, n-are mamă în acest moment şi încercăm să să-i găsim o soluţie în acest moment. Ăsta e adevărul-adevărat“, a declarat ministrul Transporturilor.

În urmă cu câteva zile, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a anunţat că pe DN 67C Transalpina, traficul rutier este deschis doar între localităţile Bengeşti şi Rânca şi că sectorul de drum cuprins între Rânca şi Sebeş este închis circulaţiei publice pe toată perioada anului, din cauza nefinalizării lucrărilor de construcţie şi a imposibilităţii asigurării condiţiilor de siguranţă a traficului rutier.

CNADNR preciza, printr-un comunicat de presă, că, în cazul producerii unor accidente rutiere pe acest sector de drum, declarat închis circulaţiei publice, responsabilitatea aparţine în totalitate conducătorilor auto care se deplasează pe traseul menţionat, în conformitate cu prevederile legale.

De asemenea, CNADNR menţiona că se află în proces de evaluare a lucrărilor de modernizare a DN 67C Transalpina, executate de către compania Romstrade, în vederea rezilierii contractului şi că se va adresa Justiţiei pentru recuperarea prejudiciilor.

CNADNR: Drumul poate oricând să cedeze sub trafic

"Având în vedere faptul că lucrările au fost abandonate de constructorul SC Romstrade SRL, neasigurându-se în tot acest timp şi conservarea lucrărilor, în prezent se înregistrează degradări ale structurii de rezistenţă a drumului, provocate de scurgerea necontrolată a apei provenite din precipitaţii şi din topirea zăpezilor. Aceste degradări pot constitui un potenţial pericol de cedare a drumului sub acţiunea traficului", mai preciza comunicatul.

Reprezentanţii CNADNR menţionează, totodată, că sectorul de drum nu a fost echipat de către constructorul SC Romstrade SRL cu elementele de siguranţă obligatorii - parapeţi de siguranţă, semnalizare verticală şi marcaj rutier.

Astfel, în cazul unor condiţii dificile meteo-rutiere, acest sector de drum prezintă un grad sporit de risc pentru toţi participanţii la trafic.

Transalpina face legătura între Transilvania şi Oltenia, de la Sebeş, judeţul Alba, până la Bengeşti, judeţul Gorj.

Până în prezent, drumul, lung de 148 de kilometri, a fost asfaltat pe cea mai mare parte, dar nu au fost finalizate lucrările de reabilitare, acestea fiind sistate din 2012. Şoseaua ajunge la o altitudine record de 2.107 metri, pe Vârful Păpuşa.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite