VIDEO Cabanierii de la Rânca protestează: colivă pentru Transalpina şi parlamentarii gorjeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colivă şi prescură pentru Transalpina
Colivă şi prescură pentru Transalpina

Cabanierii de la Rânca au protestat, ieri, într-un mod inedit faţă de decizia autorităţilor de a declara închisă circulaţia pe cel mai înalt drum din ţară. Proprietarii de case de vacanţă au pregătit colivă şi prescură în memoria Transalpinei, dar şi a parlamentarilor de Gorj şi a şefului drumurilor naţionale, Narcis Neaga.

Numărul turiştilor a scăzut drastic de când autorităţile au anunţat chiar aplicarea de amenzi şoferilor care se aventurează pe Transalpina. „Pe Transalpina se circulă foarte bine. Nu e nevoie de parapeţi, pentru că drumul este lat. Peisajul este mirific. În Pasul urdele este un peisaj deosebit. Străinii s-ar bucura să vină şi să vadă aşa ceva. Probabil că sunt alte interese, să fie promovate alte zone“, a spus proprietarul unei  pensiuni.

Pe Transalpina încă se mai găsesc şi acum locuri acoperite cu zăpadă. Mai sunt şi turişti care se încumetă să vină pe Transapina în ciuda avertismentelor autorităţilor. „Nu este normal ca acest drum să fie închis, pentru că oferă peisaje spectaculoase. Am venit să vizităm şi suntem încântaţi“, a precizat un turist. 

Noi trăim din acest drum

Proprietarii de pensiuni şi cabane sunt revoltaţi de anunţul făcut de şeful Drumurilor Naţionale, prin care Transalpina a fost declarat închis între Rânca şi Sebeş. Cabanierii spun că turiştii nu mai vin în zonă şi, astfel, îşi vor închide afacerile. „Chiar dacă se turna covor asfaltic, nimeni nu a interzis circulaţioa pe Transalpina. Dintr-o dată, după doi ani de turism şi după ce lumea a văzut ce are de oferit Transalpina, vin alţii cu alte interese şi închid un drum care nu era deschis oficial. Numai la noi e posibil aşa ceva. Este drumul nostru şi nu îl poate lua nimeni. Noi trăim din acest drum. Defileul Jiului este închis, acest drum este închis, iar, în acest fel, Gorjul este izolat. Până acum erau 4000 de turişti zilnic pe Transalpina, iar acum a scăzut numărul acestora la o sută“, a spus proprietarul unei pensiuni. 

«Proclamaţia de Rânca»

Cabanierii vor să întocmească «Proclamaţia de la Rânca» pe care să o trimită instituţiilor statului, pentru a trage un semna de alarmă. „Credem că sunt nişte interese ascunse ale unor persoane de a frâna dezvoltarea zonei. O să trimitem adrese oficiale şi o să întocmi un act oficial care va fi denumit «Proclamaţia de Rânca». S-a circulat de sute de ani pe acest drum, fără parapeţii domnilor Iordache sau a celor de la CNADNR. Toate aceste scenarii au rolul de a stopa dezvoltarea zonei“, a afirmat Gheorghe Deaconeasa, directorul Administraţiei Parâng.

Cabanierii vor să ceară în instanţă acordarea de despăgubiri

Proprietarii de hoteluri şi pensiuni susţin că angajaţii lor trec printr-o mare dramă. „Avem pierderi majore, dar durerea cea mai mare este a personalului angajat care, în acest moment, nu are cum să găsească altceva de lucru. Tot Gorjul de sub munte trăieşte din micul turism de la Rânca. Drama angajaţilor noştri, de ordinul sutelor, este cea mai mare. Cum să-ţi permiţi să închizi Drumul Regelui? Noi, reprezentanţii acestor oameni, o să fim nevoiţi să chemăm la răspundere, conform legii, pe oamenii care au considerart să blocheze Transalpina. O să cerem unor case avocatură să calculeze cu bun simţ daunele cuvenite“, a spus Angela Vintilescu, proprietar al unui hotel. 

„Închidem afacerea, dacă nu se deschide Transalpina“

 „Dacă nu se vor dezminţi informaţiile că se dau amenzi pentru cei care vin pe Transalpina, sunt tentat ca la sfârşitul lunii să închid afacerea şi să trimit oamenii în şomaj“, a precizat Gabriel Buican, proprietarul unei pensiuni

Proprietarii de cabane şi pensiuni din zona Rânca au pregătit colivă şi prescură pe care le-au dus în faţa sediului Drumurilor Naţionale, pentru că închiderea Transalpinei înseamnă, de fapt, moartea lor. Cabanierii au oferit produsele în memoria şefului drumurilor din România şi a parlamentarilor de Gorj. 

Şeful Companiei Naţionale de Drumuri Naţionale şi Autostrăzi din România a declarat că traseul dintre Rânca şi Sebeş este închis, pentru că nu este preluat de4 la constructor, iar şoferii riscă chiar să fi amendaţi. 

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite