Mihai Tudose, ministrul Economiei despre Schweighofer: „Câinele nu pleacă de la măcelărie. Dumnezeule, o să rămână lemnul netăiat!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare companie din industria lemnului din România, cu venituri de peste 2 miliarde de lei
Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare companie din industria lemnului din România, cu venituri de peste 2 miliarde de lei

Holzindustrie Schweighofer nu va pleca din România chiar dacă noul Cod Silvic va intra în vigoare în forma aprobată de către Parlament, a declarat Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului, el completând că „nu pleacă câinele de la măcelărie“ şi că, dacă austriecii îşi vor închide porţile „vor rămâne pădurile netăiate“.

„În ce măsură sunt aceste ameninţări ale marilor operatori, că, domnule, noi închidem, plecăm... nu pleacă nimeni. Nu pleacă câinele de la măcelărie, staţi liniştiţi. Dar, evident, având bugete mari, pierzând cumva sume foarte mari, sunt foarte agitaţi“, a spus Tudose.

Întrebat care ar fi impactul economic în cazul în care firma austriacă îşi va închide, totuşi, obiectivele din România, ministrul Economiei a răspuns că singurul efect ar fi că „vor rămâne pădurile netăiate“.

„Dumnezeule, o să rămână lemnul netăiat, o să rămânem cu pădurile netăiate! (...) Codul Silvic nu a fost făcut pentru o firmă sau împotriva unei firme. Vorbim de principii, de nişte procente, de nişte contingente. Cine se încadrează acolo, bine, cine nu, asta e. Dacă avem 10 pomi de tăiat, nu vă închipuiţi că, dacă pleacă unul cu drujba, pomii aceia rămân netăiaţi. Dar cei 10, nu 11 şi nu cineva să îi taie pe toţi, nu monopol“, a completat oficialul, citat de Agerpres.ro.

Mihai Tudose consideră că, până la intrarea în vigoare a Codului Silvic, este nevoie de luarea unor măsuri tranzitorii, cum ar fi interzicerea exportului de masă lemnoasă neprelucrată.

Ministrul Economiei a avut, joi, o întrevedere cu mai mulţi oameni de afaceri din judeţul Bistriţa-Năsăud, la care au participat şi prefectul Ioan Ţintean, Radu Moldovan - preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, dar şi Vasile Bar - preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie locale.

Codul Silvic a suscitat mari dezbateri în societatea românească din cauza prevederii care interzice ca o companie să prelucreze mai mult de 30% din masa lemnoasă. Holzindustrie Schweighofer a intrat în atenţia opiniei publice după protestele de sâmbătă, premierul Victor Ponta acuzând că mai mulţi lideri PNL au avut întâlniri cu reprezentanţii companiei austriece, iar apoi l-au dezinformat pe preşedintele Klaus Iohannis.

Holzindustrie Schweighofer este cea mai mare companie din industria lemnului din România, aceasta având o cifră de afaceri de de 2,078 miliarde şi un profit de 431 de milioane de lei în anul 2013, ultimul pentru care există raportări pe site-ul Ministerului Finanţelor. Spre comparaţie, Romsilva a înregistrat, în acelaşi an, vânzări de 1,43 de miliarde de lei şi un profit de doar 69 de milioane de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite